Retete

Salata de capsuni cu suc de portocale, lamaie si menta

Oficial, la 1 Mai incepe sezonul capsunilor: aceste mici bijuterii parfumate care ne fac zilele mai vesele si mai aromate. In semn de bun venit, hai sa le sarbatorim cu ceva simpu – o salata de capsuni eleganta si savuroasa, condimentata cu suc de portocale si frunze proaspete de menta.

Enjoy! 

 

salata-de-capsuni 

Va veti intreba probabil – si pe buna dreptate – ce poate fi special la o simpla salata de capsuni? La prima vedere, e adevarat ca nu e nimic special, insa amintirile care ma leaga de primele capsuni ale fiecarui an sunt pentru mine de nepretuit. Imi amintesc ca pe vremuri, cand eram copii, primele capsuni erau prilej de mare bucurie. Mama ni le pregatea simplu, presarandu-le cu putin zahar si lasandu-le la macerat in frigider pret de cateva ore. Ma rog, sau dupa caz, cateva minute, pana cand le descopeream si ne napusteam asupra lor, lasand castronul curat, imaculat. Ah, si spuma de capsuni! A doua tura de capsuni era obligatoriu transformata in spuma. Voi, cei care sunteti apropiati de varsta mea (21 de ani, that is :P) va mai amintiti? Albusuri batute spuma, cu mult zahar, si bucati de capsuni – oh, era o adevarata delicatesa a acelor vremuri!

Desi au trecut ceva ani de atunci, iar acum cu putin efort poti gasi capsuni in galantare aproape in tot timpul anului, eu totusi insist sa nu iau capsuni in toiul iernii. Sunt scumpe si oricum nu au nici un gust. Asa ca astept cuminte inceputul de mai, cand apar capsunile produse local. Iar pentru ca bucuria aceea de copil nu se compara cu nimic, astazi am hotarat sa rememorez acele vremuri si am sarbatorit primele capsuni ale acestui sezon in cel mai simplu si elegant mod cu putiinta. 

salata-de-capsuni

Sunt probabil nenumarate modalitati in care putem crea si condimenta o salata de capsuni, insa de aceasta data am sa merg pe ceva simplu, strict pentru a pune in valoare parfumul si savoarea acestor mici bijuterii ale primaverii. Am taiat capsunile in cubulete mici si am presarat deasupra o lingura de zahar brun – doar cat sa le ajute sa isi lase si ele din dulceata lor naturala. Pe post de dressing am folosit zeama de la o portocala si pentru un plus de aciditate zeama de la un sfert de lamaie. Frunzele de menta au venit aproape natural, aducand cu ele o nota proaspata, foarte usor mentolata. Probabil ca daca as fi avut as fi pus si cateva boabe de piper rosu proaspat zdrobite, dar am sa tin minte aceasta idee pentru data viitoare. Daca doriti sa dati acestei salate o nota usor exotica, va recomand sa incercati si piperul Sichuan care face casa buna cu capsunile, intensificandu-le aroma si aducand un iz usor spicy.

Am sa dau in continuare reteta, cu cantitatile pe care le-am folosit eu, insa din nou va invit sa luati aceasta reteta strict ca punct de plecare si sa condimentati salata dupa propria placere si inspiratie.

Salata de capsuni cu menta si suc de portocale

Salata de capsuni cu menta si suc de portocale

Ingrediente

  • 200 grame capsuni
  • o lingura de zahar brun
  • zeama de la o portocala
  • zeama de la un sfert de lamaie
  • frunze proaspete de menta

Metoda de preparare

  1. Capsunile se spala, se curata de codite si se taie in cubulete. Se aseaza intr-un bol, se presara cu zahar, iar apoi se adauga zeama de portocala si zeama de lamaie.
  2. Se lasa la macerat in frigider timp de minim o ora.
  3. Pentru servire, se decoreaza cu frunze proaspete de menta
https://www.mentasirozmarin.ro/2014/04/salata-de-capsuni.html

Va doresc pofta buna si un inceput de saptamana excelent!

4 Comments

  • Ioana

    minunat, cu menta le mai fac si eu,dar recunosc ca le marinez cu Cointreau :).Spuma de capsuni nu faceam,dar din zmeura la greu.Si-mi aduc aminte ca bunica nici vorba de mixer, ce mai bateam cu telul ala ca si arcurile, doamne ce amintiri.Cat de capsuni cand apareau, bunica ca sa nu le mai mancam direct din gradina ne spunea ca le-a dat cu insecticid,dar cine ne oprea sa le mancam asa nespalate?Multumesc de amintiriele care m-ai facut sa le scot din cutiuta.

    • Andra Constantinescu

      Vai Ioana, m-ai ucis cu acel Cointreau! Acum tot la el mi-e gandul.
      Da, imi amintesc si eu de telul cu arcuri – ce vremuri! Cred ca mama inca mai are unul desi ma indoiesc ca il mai foloseste, de cand cu aparitia mixerului. Cat despre fructele nespalate, oh Doamne! Dar cine oare mai apuca sa spele vreun fruct pe vremurile alea? :))
      Te pup draga mea, ma bucur ca ti-am trezit amintiri frumoase! :*

  • Mihaela Sava

    MINUNATIE! Obligatoriu de acum incolo voi adauga zeama de protocala si frunze de menta! Multumesc Andra. Pupici!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.