Vegetarian Recipes and Blog

Cartofi fierti la abur, cu menta si unt

Andra Constantinescu | April 24, 2014 | Retete

 Pana cand va fi gata postarea kilometrica despre Colomba, iata in continuare o idee simpla si de sezon: cartofi fierti la abur, cu menta si unt.

Enjoy! πŸ™‚ 

cartofi-fierti-la-abur

 Cu siguranta ideea de cartofi fierti la abur nu e nici noua si nici spectaculoasa, insa scopul acestei postari este mai degraba acela de a sublinia – daca mai era necesar – ca putem manca si simplu, fara prea mari pretentii nici in ceea ce priveste aranjarea in farfurie si nici in ceea ce priveste tehnici sofisticate de gatit. De altfel, de aceasta data nici nu am sa dau o reteta foarte exacta, am sa pun doar in cateva cuvinte doua-trei recomandari si am sa va invit la o discutie pe tema condimentelor si a ierburilor cu care putem asezona cartofii. M-as bucura sa aflu care sunt ierburile si condimentele voastre preferate, asa ca feel free sa imi lasati un comentariu mai jos.

*****

Pentru ca spatiul din bucataria mea este foarte limitat, de cele mai multe ori cand vine vorba de gadget-uri sau ustensile speciale pentru bucatarie ma gandesc de 10 ori inainte de a cumpara ceva nou. Sunt oarecum nevoita sa ma limitez la strictul necesar, iar asta pe de o parte e bine, caci daca ar fi dupa mintea mea mi-as lua probabil toate nebuniile pe care le-as folosi de cateva ori apoi le-as uita prin dulapuri. Asa a fost si cu steamer-ul. Un steamer electric era din start exclus, combinatiile de oale cu steamer mi se pareau si ele prea voluminoase, asa ca in final m-am ales cu un steamer de bambus mic si dragalas, potrivit pentru una din cele trei oale pe care le am in dotare πŸ™‚

Probabil veti rade, dar este primul meu steamer – si probabil ca nu mi l-as fi luat nici acum daca nu era sa descopar dumpligs-urile koreene/chinezesti/vietnameze etc., si daca nu ma faceam de mirul lumii la un curs de bucatarie vegetariana la care am participat cu ceva vreme in urma. In una din zile ni s-a spus sa ne aducem steamer-ul de acasa, iar eu am fost singura care a indraznit sa apara fara – din motive evidente. Nu va spun ce fata au facut ceilalti cursanti, cu profesoara in frunte: Really??? How come you don’t have a steamer? In final, una din cursante mi-a imprumutat steamerul ei (raised eyebrow included) si am produs si eu reteta pana la urma – erau niste frunze de varza creata, umplute cu ceva cus-cus bine aromat, daca mai imi amintesc bine.  Anyway, de acum sunt si eu in randul lumii, si daca tot m-am ales cu el am zis ca ar fi o idee buna sa il pun si la treaba.

cartofi-fierti-in-steamer

Combinatia de cartofi cu menta e o mai veche iubire de-a mea, desigur alaturi de cartofii cu rozmarin despre care ma mir ca nu am scris nimic pana acum, dar promit sa remediez. Am mai scris despre asta pe larg, cu ocazia retetei de gnocchi cu menta si pesto de varza Savoy, asa ca nu am sa mai insist pe aceasta tema. Pe scurt, am pus in steamer cartofii intregi, impreuna cu cateva frunze de menta, i-am lasat vreme de 30 de minute, dupa care i-am taiat in bucati si i-am pus pe un platou. Am presarat deasupra cateva frunze de menta tocate (cele din steamer le-am dat la o parte), am adaugat cateva cubulete de unt, sare si piper proaspat macinat si cam asta a fost tot.

De recomandat sa folositi cartofi albi, cu coaja cat mai subtire, cat mai mici si cat mai egali, pentru a asigura o fierbere uniforma. Pentru a verifica daca sunt gata e suficient sa ii intepati cu o furculita. Eu nu am inlaturat coaja inainte de servire, insa am avut grija sa spal cartofii bine de tot inainte de a-i pune in steamer. Ca variatiune, in loc de unt puteti folosi un ulei de masline extravirgin – sub nici o forma margarina. Am sa insist totusi in a folosi piper negru proaspat macinat si de fapt va recomand sa renuntati complet la piperul sub forma de pudra. Pudra de obicei isi pierde foarte rapid din aroma, iar avantajul piperului proaspat macinat este imens in ceea ce priveste gustul: e mult mai proaspat si mult mai intens. O rasnita rezolva elegant problema, iar in lipsa acesteia, puteti folosi cu succes un mojar sau pur si simplu un prosop si un sucitor πŸ™‚

Iar pentru ca asa se intampla de obicei cand nu lucrezi cu cantitati exacte – ori e prea putin, ori ramane cate ceva – cartofii ramasi i-am transformat a doua zi intr-un mic dejun copios (am sa va povestesc despre asta pe larg cu urmatoarea ocazie):

cartofi-fierti-in-steamer

Pana atunci insa, va invit la discutii: menta, rozmarin, marar? Care sunt frunzele voastre preferate in asociere cu cartofii? Si ce alte condimente mai folositi? Do let me know! πŸ™‚

From London,

with love,

Andra

Andra Constantinescu

Chef. Mentor. Food critic. Fine dining cognoscente. Explorer of flavours. Creator of experiences.

More Posts - Website - Twitter - Facebook - Pinterest - Google Plus

6 thoughts on “Cartofi fierti la abur, cu menta si unt”

  1. Stimata d na ,modul cum prezentati retetele ,imbinat cu pareriile personale care dovedesc o adevarata cunoastere a cusinei respective ESTE FABULOS

Un gand, o idee, o intrebare?

retete, explorari culinare, recenzii de restaurante and more

Aperitiv Bauturi brunch calatorii ceva bun ceva dulce ceva simplu Cina comfort food desert jurnal de calatorie lacto-ovo vegetarian lacto-vegetarian libraria culinara Micul Dejun non-vegetarian ovo-vegetarian paine paine cu maia peste Pranz raw-vegan restaurant review retete de Anul Nou retete de baza retete de Craciun retete de iarna retete de Pasti retete de primavara retete de toamna retete de vara retete rapide salate smochine sparanghel taste of England taste of France taste of India Taste of Italia Taste of London taste of Morocco taste of Romania vegan vegetarian Yotam Ottolenghi
©2017 Mint&Rosemary - Andra Constantinescu. All Rights Reserved. Design by DOJO.