Retete

Prajitura cu morcovi si crema de branza

 Reteta de weekend: prajitura cu morcovi si crema de branza, cu nuci caramelizate si ghimbir. Ideala pentru cafeaua de dimineata sau ceaiul de la ora 5, dupa caz 🙂

prajitura-cu-morcovi

 

De o buna bucata de vreme am facut o adevarata obsesie pentru prajitura cu morcovi. Cum – necum, de fiecare data cand ajungeam intr-o cafenea, ochii imi zburau direct pe prajitura cu morcovi. De altfel, nici nu ma mir, pentru ca aici majoritatea cafenelelor au in oferta, pe langa cupcakes, muffins si cookies, cel putin doua prajituri: una cu morcovi si una cu ciocolata. Asa se face ca in ultimele trei luni, am testat o buna parte din prajiturile cu morcovi disponibile in cafenelele in care am intrat. Majoritatea sunt bune: cu blatul pufos si usor umed, cu nuci, alune sau stafide, cu ghimbir sau scortisoara si cu nelipsita crema de unt. Rar am dat peste o prajitura cu morcovi care sa nu imi placa, iar daca vreuna nu mi-a placut a fost fie pentru ca blatul era prea uscat, fie deoarece crema era mult prea dulce. 

Dupa toate aceste degustari, m-am hotarat in sfarsit cum ar trebui sa fie prajitura cu morcovi ideala pentru mine: blatul trebuie sa fie moale, pufos si usor umed, cu arome de ghimbir si nucsoara si cateva nuci pe ici pe colo, care sa aduca un plus de textura si un plus de gust. Crema trebuie sa fie fina, lejera, nu foarte dulce, iar decorul – simplu si fara prea multe pretentii – in definitiv, nu e o prajitura festiva, ci doar o prajitura usoara, de weekend. In continuare, munca de documentare a decurs relativ usor. De obicei, cand vine vorba de baking, prima carte pe care o deschid este “The Professional Pastry Chef” scrisa de Bo Friberg. Este cartea mea de referinta pentru tot ce inseamna baking si patiserie – un volum enorm, cu peste 1000 de pagini, destinat in principal profesionistilor, dar si amatorilor care isi doresc sa patrunda mai mult in acest domeniu. Din aceasta carte am luat reteta de baza, pe care am adaptat-o in asa fel incat sa obtin o prajitura pe gustul meu. Pe scurt: am inlocuit o parte din faina alba cu faina integrala, am inlocuit zaharul alb din blat cu zahar Molasses si am scazut la aproape jumatate cantitatea de zahar ceruta in reteta initiala, am adaugat pudra de ghimbir si nuscoara, la crema am ajustat (din nou) cantitatea de zahar, iar pentru decor am optat pentru cativa samburi de nuca, pe care i-am caramelizat in zahar Molasses. Rezultatul a fost atat de bun, incat cu greu am reusit sa ma opresc din mancat, iar pentru astazi dupa amiaza ma gandesc foarte serios sa invit cativa prieteni la ceai, pentru ca altfel zau ca nu ma vad bine :))

Si pentru ca am eu un feeling ca v-am cam facut pofta, iata in continuare si reteta:

Prajitura cu morcovi si crema de branza, cu ghimbir si nuci caramelizate

Prajitura cu morcovi si crema de branza, cu ghimbir si nuci caramelizate

O prajitura simpla si fara prea multe pretentii, ideala pentru cafeaua de dimineata sau ceaiul de la ora 5, dupa caz 🙂
Author: Andra Constantinescu

Ingredients

Ingrediente

pentru blat (suficient pentru o tava rotunda, cu diametrul de 25 cm

  • - 4 oua
  • - 180 ml ulei de floarea soarelui
  • - 250 grame zahar Molasses
  • - 5 grame sare
  • - 200 grame faina alba
  • - 55 grame faina integrala
  • - o lingurita praf de ghimbir
  • - o jumatate de nucsoara rasa
  • - o lingurita 3 grame praf de copt
  • - 450 grame morcovi
  • - 150 grame samburi de nuca

pentru crema

  • - 200 grame branza Philadelphia full fat
  • - 100 grame unt
  • - 120 grame zahar pudra
  • - doua picaturi extract de portocale

pentru decor

  • - 10 samburi de nuca intregi
  • - 50 grame zahar Molases
  • - 50 ml apa

Instructions

Blatul

  • 1. Se preincalzeste cuptorul la 190 grade Celsius.
  • 2. Morcovii se curata de coaja si se dau pe razatoarea mica.
  • 3. Intr-un castron mare, se bat ouale cu un tel in forma de para, pana cand devin spumoase. Se adauga treptat uleiul, continuand amestecarea energica cu telul. In continuare se adauga zaharul si sarea si se amesteca pana cand compozitia se omogenieaza.
  • 4. Se lasa la o parte telul, iar in continuare se adauga faina, amestecata cu condimentele si praful de copt si se incorporeaza incet in compozitie, cu ajutorul unei spatule de silicon, pana la omogenizare.
  • 5. La final se adauga morcovii rasi si nuca si se mai amesteca pana cand compozitia este omogena.
  • 6. Se toarna intreaga compozitie intr-o tava rotunda (unsa in prealabil cu putin ulei) si se da la cuptor, la 190 grade Celsius, timp de 50 de minute, sau pana cand blatul este copt in totalitate.

Crema

  • 7. Crema de branza se pune intr-un castron si se amesteca usor cu ajutorul unei spatule de silicon. Se adauga treptat untul, amestecand energic, pana cand crema devine fina si pufoasa. In continuare se adauga zaharul pudra si extractul de portocala, amestecand pana cand obtinem o compozitie omogena.
  • 8. Crema astfel obtinuta se lasa la frigider timp de minim 30 minute.

Decorul

  • 9. Intr-o tigaie antiaderenta se prajesc usor nucile, apoi se adauga zaharul si apa si se lasa in continuare pe foc, amestecand ocazional, pana cand lichidul se evapora si nucile se invelesc in caramel.

Asamblare

  • 10. Se aseaza crema peste blatul racit complet, iar apoi se decoreaza cu nucile caramelizate, dupa propria imaginatie.
  • 11. Ideal, inainte de a fi servita, prajitura se lasa la frigider timp de minim o ora.

 Va doresc un weekend minunat, cu soare, flori si voie buna, si o prajitura cu morcovi care sa va acompanieze cafeaua de dimineata sau ceaiul de la ora 5! 🙂

5 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.