Retete

Gnocchi cu pesto din varza Savoy

Taste of Italia

 Gnocchi cu pesto din varza Savoy: Hello Spring! 

gnocchi-cu-menta-si-pesto-de-varza-savoy

Primavara asta va fi verde sau nu va mai fi deloc! Cel putin, eu una asa mi-am propus. Ba chiar mi-am facut si o lista cu toate legumele verzi disponibile prin piete si magazine, si am gasit pana acum asa: sparanghel, ceapa verde, praz, varza Savoy (despre care vom povesti astazi), zucchini, mazare, broccoli si spanac. Dintre toate astea, singura pe care nu o mai incercasem pana acum a fost varza Savoy – o varietate de varza cu frunzele mai groase si mai crete decat varza obisnuita, de o culoare verde, vibranta. Din cercetarile mele am inteles ca se mai gaseste si sub denumirea de varza creata.

Varza Savoy este extrem de versatila, putand fi gatita in diverse moduri: fiarta pe abur, calita, ca garnitura sau ca fel principal, iar frunzele oparite pot inlocui cu succes varza traditionala in retetele de sarmale cu varza proaspata. Eu am ales pentru astazi o utilizare poate putin iesita din comun, in sensul ca am transformat-o in pesto. Pe scurt, am oparit timp de trei minute frunzele in apa clocotita, dupa care le-am azvarlit in blender, impreuna cu un strop de ulei de masline, o mana de seminte de pin, niste parmezan ras si zeama de lamaie. Pesto-ul obtinut l-am folosit pe post de sos pentru gnocchi, insa daca doriti il puteti folosi si impreuna cu paste, sau chiar cus cus.

varza-savoy 

De ce gnocchi? Pentru ca deja de foarte multa vreme imi tot propun sa fac si eu gnocchi from scratch, insa pana acum am tot amanat din varii motive. Recunosc cinstit ca pana acum am tot cumparat gnocchi gata facuti din supermarket: sunt relativ ieftini, arata bine, se fierb rapid si sunt o varianta foarte la indemana pentru o cina rapida, pentru ca ii poti condimenta in fel si chip. De altfel, pana acum cateva zile, nici prin cap nu mi-a trecut sa ma uit vreodata pe ambalaj, pentru ca in mintea mea (naiva, de altfel) nu imi puteam imagina ca in niste gnocchi cumparati de la magazin as putea sa gasesc mai mult decat cartofi, faina si apa. Ei bine, nu-i chiar asa: la Asda, un pachet de gnocchi contine: fulgi de cartofi, nu-stiu-ce-emulsificator (sau cum i-o spune), faina de cartofi, faina de orez? si niste mono- si digliceride de “fatty acids” (whatever that means). Ah, si niste “natural” flavourings – astea cred ca-s de bine, ca sunt cu “natural” la inceput. Sau nu? Zau ca nu pot sa pricep de ce se complica oamenii astia in asa hal, cu formule chimice demne de un profesor de chimie, cand niste cartofi, un ou si o mana de faina ar rezolva treaba extrem de elegant. Dar nah, cine-s eu sa judec?

Cu digliceridele (poate stie cineva sa imi explice ce-s alea) si “fatty” acizii pe creier, m-am hotarat asadar sa testez “the real thing” si m-am apucat de facut home-made gnocchi. Cum nu prea le am eu cu rabdarea de chinez, nici nu ma asteptam sa imi iasa forme perfecte, insa nici nu am tinut foarte mult la asta, ma interesa mai degraba  gustul si consistenta aluatului. Despre gust pot sa va spun ca m-am jucat putin, si am ajustat usor reteta clasica, in sensul ca am adaugat in aluat cateva frunze de menta tocate. Combinatia de cartofi cu menta este una foarte reusita. Am descoperit-o acum cativa ani, cand am facut supa-crema de cartofi cu infuzie de menta (singura chestie buna pe care am reusit sa o invat din toate episoadele Master Chef Romania de pana acum) si de atunci folosesc aceasta asociere destul de des, in diverse variante. Menta aduce o nota fresh preparatelor pe baza de cartofi, un iz proaspat care taie oarecum din “greutatea” cartofului. Va recomand de altfel cu mare incredere sa incercati o varianta de cartofi la cuptor cu menta (in loc de deja clasicul rozmarin). 

Gnocchi cu menta asadar, intr-o prezentare initiala nu tocmai spectaculoasa, dar dupa cum veti vedea in continuare, cand adaugam pesto-ul de varza Savoy lucrurile se schimba in bine. Verdele vibrant al pesto-ului ne face sa uitam rapid de orice imperfectiune, iar gustul proaspat, lejer, cu usoare arome de samburi de pin si zeama de lamaie ne cucereste instantaneu 🙂

gnocchi-cu-menta

 

Inainte insa de a trece la reteta propriu-zisa, iata cateva observatii care sper eu sa va ajute in obtinerea unor gnocchi perfecti. Aluatul de gnocchi nu este cel mai pretentios, insa cateva precizari sunt totusi necesare, in special pentru incepatori:

cartofii: de preferat este sa folosim cartofi cu coaja alba, cat mai subtire – genul de cartofi folostit de obicei la piure. Cand alegeti cartofii pentru fiert, este recomandat sa alegem cartofi de dimensiuni cat de cat egale, pentru a asigura o fierbere uniforma. Traditional, cartofii sunt fierti in coaja, pentru a-si pastra mai bine aroma. Pentru conformitate, eu am folosit cartofi Maris Piper – o varietate foarte populara in UK.

faina: traditional se foloseste faina italiana pentru paste, tip 00 – o faina fina, cu continut destul de ridicat de gluten (in jur de 13%), ceea ce permite aluaturilor sa devina foarte elastice si usor de lucrat. Secretul la gnochhi este acela de a reusi sa lucram aluatul incorporand cat mai putina faina. Cu cat incorporam mai multa faina, cu atat gnocchi for fi mai duri si mai putin pufosi.

oul: diverse retete din diverse zone ale Italiei folosesc fie reteta cu ou, fie o varianta fara ou. Ramane acum la aprecierea fiecaruia dintre voi care dintre cele doua variante o alegeti. Reteta pe care urmeaza sa o prezint in continuare este varianta cu ou.

condimente: reteta clasica prevede pe post de condimente doar sarea, insa daca doriti puteti condimenta aluatul de gnocchi cu diverse verdeturi. Asa cum spuneam mai devreme, menta este o alegere buna, insa puteti la fel de bine sa folositi rozmarin, busuioc, patrunjel, sau chiar spanac.

forma: traditional gnocchi au o forma cilindrica, cu sau fara striatii. Desigur, varietatile disponibile in comert vor avea intotdeauna o forma perfecta, insa pentru gnocchi facuti in casa forma nu este neaparat un element definitoriu. 

preparare in avans: puteti sa preparati gnocchi in avans cu cateva ore (sau chiar o zi). In acest caz, gnocchi se fierb cu 30 de secunde mai putin decat timpul indicat (mai precis se scot din apa exact in momentul in care incep sa se ridice la asuprafata), se scot intr-un castron si se stropesc cu ulei de masline, cat sa fie acoperiti de un strat fin de ulei. In acest fel, gnocchi nu se vor lipi unii de altii si vor putea fi utilizati ulterior. Se acopera cu folie alimentara si se pastreaza la frigider timp de maxim o zi. Inainte de a fi folositi, gnocchi se scot din frigider, se lasa sa ajunga la temperatura camerei si se mai scufunda timp de un minut in apa clocotita.

gnocchi-cu-menta-si-pesto-de-varza-savoy

Reteta: Gnocchi cu menta si pesto de varza Savoy

 

Gnocchi cu menta si pesto de varza Savoy

Un preparat usor, lejer, de primavara, ideal ca fel principal la pranz, sau pentru cina
Servings: 4
Author: Andra Constantinescu

Ingredients

Ingrediente (pentru 4-6 portii)

    Pentru gnocchi

    • - 400 grame cartofi
    • - 2 oua mici sau un ou mare
    • - 130 grame faina plus/minus 30 grame
    • - un praf de sare
    • - cateva frunze proaspete de menta
    • - extra faina pentru masa de lucru

    Pentru pesto

    • - o varza Savoy de marime medie
    • - 30 grame Parmigiano Reggiano ras pe razatoarea fina
    • - 30 grame samburi de pin
    • - 30 ml ulei de masline
    • - zeama de la o jumatate de lamaie
    • - sare

    Pentru servire

    • - 30 grame unt
    • - piper negru proaspta macinat

    Instructions

    Metoda de preparare

      Gnocchi cu menta

      • 1. Cartofii se spala si se fierb in coaja in apa cu sare. Cand sunt fierti, se scot din apa si se lasa sa se raceasca in totalitate, apoi se curata de coaja.
      • 2. Cand cartofii sunt reci, este momentul sa pregatim o oala mare cu apa si un praf de sare, pe care o punem la fiert.
      • 3. Intr-un castron se zdrobesc cartofii cu ajutorul unei furculite, apoi se adauga ouale, faina, sarea si frunzele de menta tocate marunt. Se framanta usor cu mana, pana cand aluatul devine compact si omogen, apoi se transfera pe masa de lucru bine infainata. Aluatul va trebui sa fie compact, dens si nelipicios. Adaugati faina daca considerati necesar, insa evitati sa lucrati foarte mult aluatul. Modelati aluatul in forma unei bile, pe care apoi o taiati in 4.
      • 4. Rulati fiecare bucata de aluat sub forma unui cilindru cu grosimea de aproximativ 1 cm. Taiati bucati late de proximativ jumatate de centimetru pentru a obtine gnocchi. Modelati bucatelele de aluat in forme rotunde sau cilindrice (ori daca va doriti ceva rustic, le puteti lasa asa). Optional, presati usor gnocchi cu dintii unei furculite.
      • 5. Fierbeti gnocchi in apa clocotita timp de aproximativ 3 minute. (Mai precis, inca doua minute dupa ce acestia s-au ridicat la suprafata apei).
      • 6. Gnocchi se scot cu ajutorul unei spumiere intr-un castron, iar daca nu vor fi folositi imediat se stropesc cu ulei de masline, pentru a nu se lipi intre ei.

      Pesto de varza Savoy

      • 1. Se pune la fiert o oala cu apa si sare.
      • 2. Separat, se pregateste un castron cu apa rece si catevacuburi de gheata.
      • 3. Frunzele de varza se desfac si se taie in jumatate, inlaturand nervura principala.
      • 4. Cand apa incepe sa clocoteasca, se introduc frunzele de varza si se lasa sa se opareasca 3-4 minute, pana cand devin moi, apoi se scot direct in castronul cu apa si gheata. Se lasa timp de 2-3 minute, apoi se scurge apa.
      • 5. Se introduc frunzele de varza Savoy, impreuna cu parmezanul si samburii de pin intr-un blender si se paseaza pana cand se transforma in pasta. Se adauga treptat uleiul de masline si zeama de lamaie. La final se adauga un praf de sare.

      Pentru servire

      • 1. Se incinge untul intr-o tigaie, apoi de adauga gnocchi si se lasa sa se prajeasca timp de doua minute. In continuare se adauga pesto-ul si se amesteca impreuna cu gnocchi, lasand totul la foc mic timp de 2-3 minute.
      • 2. Gnocchi cu menta si pesto de varza Savoy se servesc calzi, condimentati cu piper negru, proaspat macinat.

      Va doresc pofta buna si o Duminica excelenta! 

       

      Iar daca eu nu v-am convins in totalitate, iata in continuare o scurta selectie de retete cu gnocchi din blogosfera romaneasca:

      – Andie ne propune o varianta nerecomandata celor care nu iubesc prazul (ma rog, nu stiu cine-s aia, ca eu nu ii cunosc :P): gnocchi la cuptor cu sos de praz

      – Laura Adamache vine cu o combinatie clasica, pe care eu personal o iubesc foarte mult (da, da, si pe Laura, si combinatia – voi ce ati inteles?): gnocchi cu spanac si ricotta in sos de rosii cu masline.

      – Laura Laurentiu (Timisoreanca de-a mea – sau poate eu oi fi Timisoreanca de-a ei, asta ramane sa mai dezbatem data viitoare cand vine la Londra :D) vine cu varianta neaosa de galuste de primavara cu leurda. Laura, daca ma auzi/citesti, please data viitoare cand vii la Londra sa imi aduci si mie o legatura de leurda, ca tare mai sufar din lipsa ei!

      – Simona vine cu o propunere pe cat de inedita, pe atat de tentanta: gnocchi cu branza de vaci si patrunjel

       

      PS: trimit aceasta reteta Elenei, care in aceasta luna gazduieste ultima editie a minunatei provocari “Dulce Romanie”

      Andra Constantinescu

      I am a classically trained chef, with a Masters Degree in Food Business Management. I currently work as a Hospitality Lecturer at London College of Contemporary Arts and at the University of East London. I teach subjects focused on: Food, Society and Culture; Diet & Nutrition; Event Management as well as Marketing and Social Media for Hospitality. I am also a guest lecturer at the University of West London, where I teach Restaurant Reviewing and Social Media for Restaurants.

      More Posts - Website - Twitter - Pinterest

      7 Comments

      Leave a Reply

      Your email address will not be published. Required fields are marked *

      Recipe Rating




      This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.