Retete

Povestea ingredientelor: sarea

Tipuri de sare din bucataria mea si o selectie a articolelor despre sare din blogosfera romaneasca si presa internationala

tipuri-de-sare

Asa cum stiti, Daiana si Cosmin, aka Simplu si Bun au pus la cale un proiect prin care ne invita sa povestim despre diverse ingrediente. Tema lunii ianuarie a fost sarea – un ingredient pe cat de util si necesar in bucatarie, pe atat de discutat si controversat. Fara a intra in polemici si controverse legate de cat de sanatoasa sau nu este sarea pentru organism, in cele ce urmeaza am sa va povestesc pe scurt despre tipurile de sare pe care le folosesc eu in bucatarie. 

sarea roz de Himalaya – am descoperit-o in urma cu aproximativ doi ani si in foarte scurt timp a devenit sarea mea de baza. O folosesc in supe/ciorbe si mancaruri, curry-uri, dal-uri sau atunci cand e necesar sa sarez preparatele in timpul gatirii. In general folosesc sarea grunjoasa, iar daca am nevoie de sare mai fina, folosesc o rasnita pentru sare. Reteta mea preferata este aceea de unt facut in casa, condimentat simplu, cu sare roz de Himalaya.

sarea Maldon – sare de mare, din categoria sarurilor gourmet, recoltata in maniera traditionala, comercializata sub forma de fulgi, in doua varietati: simpla si afumata. O folosesc cu precadere la micul dejun, sau in salate. Este sarea pe care o tin intotdeauna pe masa, iar de cand am descoperit-o, la micul dejun am renuntat sa mai sarez ouale, omletele sau paparele in timpul gatirii, preferand sa le gatesc fara sare si sa le condimentez doar inainte de a le servi. Mai condimentez cu sare Maldon cartofii la cuptor, hummus-ul, rosiile pentru bruschetta sau salatele de cuscus.

sarea Falksalt – sare de mare, recoltata din marea Mediterana, comercializata sub forma de fulgi, alba, simpla, neagra sau cu diverse arome (leurda, ardei iute. Imi place in mod deosebit cea aromata cu leurda (thanks Florin for the tip 😉 ) pe care o folosesc in acelasi mod in care folosesc si sarea Maldon. In mod particular, o folosesc pentru a condimenta sparanghelul, unul din preparatele mele favorite fiind sparanghelul la grill cu ulei de masline extravirgin, sare Falksalt cu leurda si un strop de zeama de lamaie.

sare-falksalt
sare Falksalt cu leurda

fleur de sel – una dintre cele mai scumpe saruri, recoltata in mod traditional in Guerande sau Cramague in Franta, dar si in Portugalia, in Aveiro sau Algarve. Este o sare usor umeda, cu cristale nu foarte fine, extrem de bogata in minerale si cu un gust delicat. O folosesc in cantitati foarte mici (o cutiuta de 100 grame imi ajunge aproape un an), in general pentru un touch final in salate, chipsuri din legume sau pentru condimentarea legumelor gatite la abur.

fleur-de-sel
Fleur de Sel

sare Kosher – o alternativa la sarea comuna, de masa, insa fara adaos de iod. O folosesc in general pentru a sara apa in care fierb pastele ori legumele, dar si la aluaturile de paine sau pizza. 

Alte articole despre sare:

– Adnia @ Retetele mele dragi – despre sarea in bucate

– Claudia @ Lecturi si arome – despre tipuri de sare

– Gina @ Pofta Buna – despre compozitia sarii si utilizarile ei

– Simona @ Alisontrials.ro – o poveste fascinanta despre recoltarea sarii

– un articol foarte interesant in Washington Post despre ce inseamna “sare dupa gust” si cat de multa sare este intr-un “parf de sare”

– un minunat articol in The Guardian despre cum folosesc expertii sarea in procesul de gatire

6 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.