Vegetarian Recipes and Blog

Hummus din fasole mung

Andra Constantinescu | February 16, 2014 | IarnaRetete
hummus din fasole mung cu seminte de pin si sumac

O reinterpretare a clasicului hummus, avand ca ingredient principal fasolea mung

Hummus din fasole mung

Daca ar fi sa numesc un singur lucru care imi lipseste la Londra, fara sa stau nicio secunda pe ganduri as spune ca imi lipsesc duminicile in care ne adunam cu mic cu mare la parintii mei, la pranz. Cu foarte rare exceptii, in fiecare duminica mama este maestru de ceremonii: uneori ne suna pe toti fratii cu o zi-doua inainte sa ne intrebe ce am dori sa mancam, alteori ne face cate o surpriza, insa de fiecare data ne asteapta cu cel putin doua-trei feluri de mancare, plus obligatoriu (cel putin) un desert. Imi lipsesc enorm aceste duminici: pentru bucuria cu care ne intalneam cu totii si povesteam ce am facut in timpul saptamanii; pentru mirosul de mancare proaspata; pentru bucuria de a gasi pe masa mancarea noastra preferata ori o surpriza tinuta in mare secret; pentru acel zumzet alcatuit din sunetul tacamurilor in farfurie insotit de uau!-uri, minam!-uri, mmmm-uri, rasete si glume facute de tata cu voce (prea) tare – urmat de linistea aceea placuta a siestei, oh si desigur pentru “pachetelul cu bunatati” pe care il primeam fiecare dintre noi la plecare. 

Imi este imposibil sa reproduc aceste duminici la Londra, insa ori de cate ori am ocazia organizez in mica mea locuinta cate un pranz alaturi de prieteni si incerc sa recreez oarecum acea atmosfera joviala si relaxata care apare de fiecare data in jurul unei mese pline cu bunatati. In plus, profit astfel de oportunitatea de a testa diverse preparate si de a afla parerile prietenilor despre diverse experimente sau inovatii. Cu siguranta de la mama am mostenit aceasta curiozitate de a experimenta si a inova – pentru ca in afara de deserturi (si chair si aici sunt uneori exceptii), mama nu respecta niciodata in totalitate o reteta: intotdeauna aduce ceva in plus, modifica sau elimina un ingredient in functie de intuitia ei si inspiratia ei de moment.

Prieteni, voie buna, un pahar de vin, retete preferate, retete noi si cateva experimente – acestea au fost “ingredientele” duminicii care tocmai s-a incheiat. O duminica, vesela, insorita si calda – asa, ca de inceput de primavara. Meniul a cuprins la categoria “mezze” painea mea preferata, cu masline Kalamata si ierburi, insotita de ulei de masline extravergine si aceto balsamico, o selectie de ardei si masline marinate, o salata rece de fregola sarda cu pesto si rosii coapte (noua mea descoperire, despre care am sa va povestesc cu proxima ocazie) si – vedeta serii – hummus din fasole mung cu seminte de pin si sumac. Pentru acest hummus din fasole mung am plecat de la reteta clasica de hummus din naut, insa am inlocuit nautul cu boabe de fasole mung. In comparatie cu nautul, fasolea mung are un gust lejer, fresh, asemanator boabelor de mazare verde, iar sumac-ul a completat acest gust, aducand o nota foarte usor picanta, in timp ce semintele de pin, prajite in prealabil au adus un plus de gust si textura. 

Hummus din fasole mung

Reteta: hummus din fasole mung

Hummus din fasole mung

Hummus din fasole mung

Ingrediente

  • Ingrediente (pentru 4-6 portii):
  • - 150 grame fasole mung
  • - 50 grame tahini
  • - 2 catei de usturoi
  • - 30 ml ulei de masline virgin
  • - zeama de la o jumatate de lamaie
  • - 30 ml apa rece
  • - sare Maldon afumata
  • - sumac
  • - ulei de masline extravirgin
  • - seminte de pin

Metoda de preparare

  1. Fasolea mung se lasa la inmuiat in suficienta apa, timp de 12 ore (peste noapte). A doua zi se clateste, se pune intr-o cratita cu apa rece si sare si se fierbe timp de 20-25 de minute la foc mic, pana cand boabele devin moi.
  2. Cand boabele sunt moi, se scurg de apa, se lasa sa se raceasca si se transfera in bolul robotului de bucatarie. Se adauga pe rand: usturoi, tahini, zeama de lamaie, sarea si uleiul de masline virgin. Se mixeaza pana cand se transforma intr-o pasta fina. La final se adauga treptat apa rece, mixand in continuare pana cand compozitia devine fina si pufoasa.
  3. Semintele de pin se prajesc intr-o tigaie uscata, fara ulei, timp de 30 de secunde, pana cand incep sa se coloreze.
  4. Se pune hummus-ul intr-un bol de ceramica sau de sticla, se condimenteaza cu ulei de masline extravirgin, sumac si semnite de pin si se lasa la frigider minim o ora.
http://www.mentasirozmarin.ro/2014/02/hummus-din-fasole-mung.html

Andra Constantinescu

Chef. Mentor. Food critic. Fine dining cognoscente. Explorer of flavours. Creator of experiences.

More Posts - Website - Twitter - Facebook - Pinterest - Google Plus

10 thoughts on “Hummus din fasole mung”

  1. Nu m-as fi gandit la mung, desi am facut “hummus” din tot felul de alte boabe cu rezultate minunate. Il voi incerca si pe asta, ca suntem mari iubitori de hummus la mine in casa ๐Ÿ™‚

  2. Mmm…ce bine arata, delicios, o sฤƒ รฎncerc sa fac si eu! รŽmi plac reศ›etele tale! Eu am รฎncercat cu linte in loc de naut si este bun! ๐Ÿ™‚

Un gand, o idee, o intrebare?

retete, explorari culinare, recenzii de restaurante and more

Aperitiv Bauturi brunch calatorii ceva bun ceva dulce ceva simplu Cina comfort food desert jurnal de calatorie lacto-ovo vegetarian lacto-vegetarian libraria culinara Micul Dejun non-vegetarian ovo-vegetarian paine paine cu maia peste Pranz raw-vegan restaurant review retete de Anul Nou retete de baza retete de Craciun retete de iarna retete de Pasti retete de primavara retete de toamna retete de vara retete rapide salate smochine sparanghel taste of England taste of France taste of India Taste of Italia Taste of London taste of Morocco taste of Romania vegan vegetarian Yotam Ottolenghi
©2017 Mint&Rosemary - Andra Constantinescu. All Rights Reserved. Design by DOJO.