Vegetarian Recipes and Blog

Comfort food: Porridge cu unt de fistic si rodie [*lacto-vegetarian]

Andra Constantinescu | November 10, 2013 | Retete

Reteta de porridge este cunoscuta in lume inca din vremuri stravechi, iar beneficiile taratelor de ovaz fierte in apa, lapte ori intr-un amestec de apa si lapte fac din acest preparat, chiar si in zilele noastre, o alegere sanatoasa pentru micul dejun sau pentru cina.

 

Reteta-Porridge-unt-fistic-rodie

Umilul porridge isi are originile in vremuri demult apuse, iar beneficiile sale apar consemnate pentru prima oara in textele din Vinaya – un cod de conduita adresat calugarilor Buddhisti. Codul de conduita prevedea ca porridge-ul consumat de calugari sa fie imbunatatit cel mult cu ulei de susan si diverse ierburi, in timp ce variantele  continand ghimbir, susan si piper erau considerate mult prea luxuriante si deci in neconcordanta cu viata simpla a calugarilor. Printre beneficiile porridge-ului, asa cum erau ele descrise in acele vremuri, ar fi de mentionat longevitatea, elocventa, imbunatatirea digestiei, suprimarea starii de foame si reducerea constipatiei. Metoda de preparare si condimentele asociate porridge-ului au evoluat in timp, insa cu siguranta beneficiile consumului de porridge se mentin si in zilele noastre.

In Europa, porridge-ul asa cum il stim noi pare a fi revendicat de catre scotieni, care se mandresc cu retete traditionale si chiar cu un Campionat Mondial al Porridge-ului. Reteta traditionala scotiana contine doar apa, tarate de ovaz si sare, insa pentru un porridge mai bogat apa poate fi inlocuita total sau partial cu lapte. Desigur ca de la reteta de baza pot aparea variatiuni diverse, de la adaos de zahar, fructe uscate, seminte si pana la combinatii cu smantana nefermentata ori diverse branzeturi. 

Eu am descoperit porridge-ul odata cu sosirea in Londra, acum mai bine de trei ani. De atunci si pana acum, ramane una dintre primele mele alegeri pentru micul dejun, in special in diminetile reci si ploioase de toamna-iarna. Uneori, in special in serile de iarna, dupa o zi lunga si grea prefer sa imi fac un castron de porridge condimentat cu ce am la indemana si sa ma cuibaresc pe canapea cu castronul in brate, lasand compozitia fierbinte si cremoasa sa imi dea acea minunata stare de cald si bine πŸ™‚

Reteta-Porridge-unt-fistic-rodie

Inainte de a trece la reteta propriu-zisa, iata cateva observatii pe care le-am notat eu de-a lungul timpului: 

  • Varianta cu taratele fierte in apa si cu un praf de sare mi s-a parut destul de “stearsa”, daca pot sa spun asa, in vreme ce varianta cu lapte integral mi s-a parut cumva prea grea. Asadar am ajuns la un compromis: folosesc cantitati egale de lapte si apa, insa daca va doriti o varianta mai light, puteti incerca si cu o treime lapte si doua treimi apa.
  • Cantitatea de tarate raportata la cantitatea de lichid difera in functie de consistenta pe care doriti sa o obtineti, masura mea este de 60 grame tarate la 300 grame lichid si obtin astfel o consistenta destul de densa, insa va puteti ajusta cantitatile in functie de preferintele personale.
  • Adaosul de zahar: pentru un plus de savoare imi place sa adaug cate o lingura de zahar brun sau Muscovado, insa daca doriti puteti renunta la adaosul de zahar si puteti compensa cu o lingura de miere ori de sirop de artar adaugata la final, pe post de topping.
  • Timpul si metoda de fierbere: un porridge corect facut are nevoie de timp si o permanenta atentie. Pentru obtinerea acelei consistente cremoase se recomanda fierberea la un foc foarte mic si amstecarea continua cu (traditionala) lingura de lemn.
  • Alte condimente: pe durata fierberii, in diferite etape pot fi adaugate diverse condimente. Am incercat de-a lungul timpului porridge cu cardamom, scortisoara sau nucsoara ori cu stafide si piersici uscate – fiecare are farmecul sau.
  • Adaosul de unt: desigur, untul aduce o nota luxurianta, imbogatind atat gustul cat si textura porridge-ului. Alternativ, se poate folosi ulei de masline extravirgin sau chiar o lingura de smantana dulce, nefermentata.
  • Topping-ul: de la fructe proaspete, la diversi samburi ori diverse seminte, la gemuri, dulceturi si chiar compoturi, combinatiile sunt practic nelimitate iar limita e doar imaginatia fiecaruia dintre voi.

Reteta-Porridge-unt-fistic-rodie.JPG

 Pentru astazi am ales sa va prezint o reteta de porridge cu unt de fistic si rodie. De ce aceasta combinatie? Pentru ca am descoperit recent untul de fistic si mi-am dorit sa experimentez cat mai multe cu el, iar rodia mi s-a parut o asociere potrivita, gustul usor acrisor al rodiei taind putin din greutatea untului si aducand o nota fresh intregului preparat. Desigur ca puteti inlocui untul de fistic cu samburi de fistic zdrobiti, iar pentru un plus de savoare puteti adauga o lingura de miere ori de sirop de artar.

Porridge cu unt de fistic si rodie
Serves 2
Reteta de porridge este cunoscuta in Europa inca din vremuri stravechi, iar beneficiile taratelor de ovaz fierte intr-un amestec de apa si lapte fac din acest preparat o alegere perfecta pentru micul dejun.
Write a review
Print
Prep Time
5 min
Cook Time
20 min
Total Time
25 min
Prep Time
5 min
Cook Time
20 min
Total Time
25 min
Ingredients
  1. 100 grame tarate de ovaz
  2. 300 ml lapte integral
  3. 300 ml apa
  4. doua linguri de zahar brun
  5. un praf de sare
  6. 25 grame unt
  7. 20 grame unt de fistic
  8. 50 grame samburi de rodie
Instructions
  1. 1. Intr-o cratita se amesteca apa cu laptele, apoi se adauga taratele. Cand compzitia incepe sa fiarba se adauga zaharul si sarea. Se fierbe porridge-ul la foc foarte mic, timp de 15-20 de minute, amestecand continuu cu o ligura de lemn sau cu o spatula.
  2. 2. Se ia porridge-ul de pe foc si se lasa acoperit timp de 5 minute.
  3. 3. Se adauga untul taiat bucatele si se incorporeaza in compozitie amestecand cu o lingura.
  4. 4. Se imparte compozitia in doua castroane pentru servire.
  5. 5. Se adauga untul de fistic si samburii de rodie.
  6. 6. Se serveste imediat.
Notes
  1. Untul de fistic poate fi inlocuit lejer cu cateva seminte de fistic zdrobite, iar pentru un plus de savoare puteti adauga o lingurita de miere ori sirop de artar.
Chef Andra Constantinescu http://www.mentasirozmarin.ro/

Va doresc pofta buna si ca de obicei, astept cu interes impresiile voastre!

Andra Constantinescu

Chef. Mentor. Food critic. Fine dining cognoscente. Explorer of flavours. Creator of experiences.

More Posts - Website - Twitter - Facebook - Pinterest - Google Plus

11 thoughts on “Comfort food: Porridge cu unt de fistic si rodie [*lacto-vegetarian]”

  1. Wow….este un rasfat. L-am experimentat in dimineata aceasta de noiembrie si m-am indragostit ireparabil. Eu l-am facut cu lapte de soia. zahar brut si 1 lingura ulei susan la sfarsit …si cateva nuci tocate grosier. Nu pot uita nici acum gustul si cremosenia….Mai ales ca a ”mestecat” in el 15 minute sotul meu…..a fost si mai bun….ne-a incantat si cu siguranta vom repete si in alte dimineti de iarna si duminici. Multumesc Anda pt reteta.

  2. de regula il pregateam pe cel la pliculet: lenesa: recunosc:)
    dar, de curand am fost la Wholefoods si am luat o punga mi-am zis ca e putin mai sanatos asa; m-am uitat la tine pentru cateva pareri in ceea ce priveste masura dar m-ai lasat in ceata πŸ™ se pun 60 de grame porridge la 300 mll lichid, sau 100 gr sau chiar 50 de grame ??? depinde de consistenta dorita sau???? merci anticipat . Apropo pe punga scrie one cup porridge and one 1/4 cup water. Lumineaza-ma te rog πŸ™‚

    1. Hello Viviana,
      Da, e in functie de consistenta pe care o doresti. Undeva intre 60 si 100 grame la 300 ml lichid. However, si astea sunt de diverse feluri si categorii, asa ca nu cred ca e ceva batut in cuie.
      Eu as zice sa iei drept ghidaj cantitatile de pe ambalaj si sa ajustezi in functie de preferintele tale.
      Let me know cum a fost πŸ˜‰

  3. … hello it’s me again πŸ™‚ In primul rand buna seara.
    Da-mi voie sa-ti povestesc despre minunea mea; am urmat instructiunile de pe punga ( vezi ce desteapta sunt??) si am urmat si sfatul tau de a lasa porridge-ul in lapte de seara pina dimineata; am adaugat si putina sare (am avut de Guerande). Dupa ce s-a racorit am adaugat un mar copt umplut cu nuci si stafide, yamie, taiat feliute subtiri, subtiri ; ramas nemancat ca prin minune si am mai adaugat si sosul ramas in tava in care am copt merele. Am presarat putina scortisoara si voila de vezi ce minunatie am avut in castronelul meu, apropos au rezultat doua portii decente. Am avut si seminte de rodie dar mi-a fost teama ca sunt prea multe arome (well, poate data viitoare). Multumesc pentru sfaturi πŸ™‚ daca nu erai tu nu cumparam porridge-ul, daca nu cumparam porridge-ul nu mancam minunea, daca nu mincam minunea viata mea era mai trista, daca eram mai trista….. daca, daca, daca, opresteee-ma te rog πŸ™‚ En fin intelegi tu idea nu-i asa ?? πŸ™‚
    Merci…

    ps :(((( am incercat de trei ori sa postez coment-ul dar nu am reusit; este ultima data, daca nici acum n-o sa pot, ma omor cu tastatura :)))) hi, hi, hi

    1. Hello you,
      Deci you made my day!
      Sare de Guerande, mar copt, nuci, stafide… esti un geniu! Ah, si scortisoara – of course. Vreau si eu! πŸ™‚

      (PS: For some reason, toate comentariile tale au aterizat in spam, abia acum le-am recuperat. Sper ca tastatura ta e safe :P)

      1. … totul este ok; deocamdata:))) ai grija de tine !!! si apropos bafta cu scoala; mai tine-ne si pe noi la curent cu viata ta de elev model :))))

Un gand, o idee, o intrebare?

retete, explorari culinare, recenzii de restaurante and more

Aperitiv Bauturi brunch calatorii ceva bun ceva dulce ceva simplu Cina comfort food desert jurnal de calatorie lacto-ovo vegetarian lacto-vegetarian libraria culinara Micul Dejun non-vegetarian ovo-vegetarian paine paine cu maia peste Pranz raw-vegan restaurant review retete de Anul Nou retete de baza retete de Craciun retete de iarna retete de Pasti retete de primavara retete de toamna retete de vara retete rapide salate smochine sparanghel taste of England taste of France taste of India Taste of Italia Taste of London taste of Morocco taste of Romania vegan vegetarian Yotam Ottolenghi
©2017 Mint&Rosemary - Andra Constantinescu. All Rights Reserved. Design by DOJO.