Vegetarian Recipes and Blog

Retete vegetariene cu stil: ardei kapia cu ricotta si vinegreta cu marar

Andra Constantinescu | October 15, 2013 | Retete

O reinterpretare a deja demodatilor ardei umpluti cu branza, nelipsiti de la mesele festive ale anilor ’80, acesti ardei kapia cu ricotta si vinegreta cu marar au o eleganta aparte si pot deschide cu succes o cina cu stil sau un pranz special. 

 Ardei-kapia-ricotta-marar
 
 
Am uneori impresia ca timpul zboara: zilele trec cu o viteza uimitoare, evenimente mai mult sau mai putin importante se succed cu repeziciune, iar eu imi propun sa fac o mie de lucruri, doar ca sa realizez mai apoi ca nu am timp sa fac nici macar a zecea parte din ele! Mi-am propus sa va povestesc despre colectia mea de carti. Nu am reusit (inca), dar e si asta undeva, acolo, pe lista cu cele o mie de lucruri de facut. Mi-am propus sa va mai scriu cate ceva despre Venezia mea draga, dar nici asta nu am mai apucat. Am intrat parca in mijlocul unui vartej in care toata lumea (inclusiv eu, desigur) se grabeste sa faca ceva, sa ajunga undeva, intr-un ritm demn de un alergator profesionist. Iar in tot vartejul asta, aproape ca am uitat sa mai imi iau un ragaz si sa va mai scriu cate ceva. 
In jurul meu, orasul se pregateste deja de Craciun, desi suntem abia la mijlocul lui Octombrie. In magazine au aparut deja dulciuri in ambalaje de sarbatoare, localurile preiau rezervari pentru cina de Craciun, iar lumea vorbeste despre unde isi va petrece Revelionul. De unde atata graba? Si mai ales, de ce? Am sentimentul ca ne gandim uneori prea mult la ce va fi si cum va fi, iar intre timp uitam sa ne bucuram de ce este acum. 
 
Astazi insa, am luat o pauza. Am hotarat sa ma bucur de toamna, de dimineata racoroasa si de mirosul de ploaie, sa imi incant privirea si papilele gustative cu minunatele roade ale toamnei! Nu va pot spune de cata vreme visez la ardeii kapia, la culoarea lor minunata, aroma lor fabuloasa si mai mult decat atat, la minunata salata de de ardei copt a mamei, asezonata cu ulei si cateva picaturi de otet – ah, ce delicatesa! 
Delicatesa ar putea fi – cred eu – si reteta pe care vreau sa v-o propun in continuare. Am plecat de la ardeii umpluti cu crema de branza – demodatul aperitiv, nelipsit de la mesele festive ale anilor ’80 si am inlocuit ardeiul crud cu ardei kapia copt. In continuare, crema de branza am simplificat-o putin – am vrut ceva light, care sa nu concureze foarte tare cu aroma ardeiului, iar ca plus de savoare am adaugat o vinegreta cu otet balsamic, ulei de masline extravirgin, marar si capere. Asa am ajuns la reteta de astazi: ardei kapia cu ricotta si vinegreta cu marar – o reteta delicioasa si destul de migaloasa, insa avantajul e ca poate fi preparata cu o zi inainte (eu chiar as recomanda acest lucru, pentru ca este inca si mai buna dupa ce a stat cateva ore la frigider). 
Va las in continuare cu cateva fotografii din timpul prepararii si va invit sa testati si voi reteta, experimentand desigur daca doriti, cu branzeturile voastre preferate si cu condimentele favorite! 🙂
 
 
Ardei-kapia-ricotta-vinegreta-marar
 
Ardei-kapia-ricotta-vinegreta-marar
 
Ardei-kapia-ricotta-vinegreta-marar
 
Retete vegetariene cu stil: ardei kapia cu ricotta si vinegreta cu marar
Serves 4
O reinterpretare a deja demodatilor ardei umpluti cu branza, nelipsiti de la mesele festive ale anilor '80, acesti ardei kapia cu ricotta si vinegreta cu marar au o eleganta aparte si pot deschide cu succes o cina cu stil sau un pranz special.
Write a review
Print
Ingredients
  1. - 4 ardei kapia mari
  2. - sare grunjoasa
pentru crema de branza
  1. - 250 grame ricotta
  2. - 50 grame unt moale
  3. - 50 ml ulei de masline extravirgin
  4. - coaja de la o jumatate de lamaie
  5. - oregano proaspat
  6. - sare Maldon
  7. - piper negru proaspat macinat
pentru vinegreta
  1. - 50 ml ulei de masline extravirgin
  2. - 10 ml otet balsamic
  3. - marar proaspat
  4. - 50 grame capere in otet
  5. - sare Maldon
  6. - piper negru proaspat macinat
Instructions
  1. 1. Se coc ardeii (eu i-am copt pe aragaz, intr-o tigaie de fonta), intorcandu-i pe fiecare parte astfel incat sa se coaca uniform, pana cand incep sa se innegreasca la suprafata.
  2. 2. Cand ardeii sunt copti, se transfera intr-un vas si se presara cu sare grunjoasa. (Aproximativ o jumatate de lingurita de sare pentru fiecare ardei.) Nu va speriati de cantitatea mare de sare, rolul ei este de a ajuta la decojirea ardeilor. Se lasa acoperiti timp de 10-15 minute, iar apoi se decojesc.
  3. 3. Intre timp, se prepara crema de branza: se amesteca branza, impreuna cu untul si condimentele, pana acnd se obtine o compozitie cremoasa. Se adauga apoi treptat uleiul, amestecand in continuare. Potriviti de sare si piper dupa propriile preferinte.
  4. 4. Se pregateste vinegreta: intr-un castronel se amesteca uleiul si otetul, se adauga mararul tocat marunt si caperele, iar in final se condimenteaza cu sare si piper.
  5. 5. Ardeii decojiti se taie cu grija pe lungime, apoi cu grija se inlatura membranele si semintele.
  6. 6. Se umplu ardeii cu amestecul de branza, si se aseaza pe un platou.
  7. 7. Se lasa la frigider timp de 2-3 ore (sau peste noapte).
  8. Serviti ardeii umpluti asezonati cu o cantitate generoasa de vinegreta.
Chef Andra Constantinescu http://www.mentasirozmarin.ro/

Andra Constantinescu

Chef. Mentor. Food critic. Fine dining cognoscente. Explorer of flavours. Creator of experiences.

More Posts - Website - Twitter - Facebook - Pinterest - Google Plus

9 thoughts on “Retete vegetariene cu stil: ardei kapia cu ricotta si vinegreta cu marar”

  1. Urmaresc de mult timp ‘Menta si rozmarin’ si crede-ma ca m-am simtit, de fiecare data, ca un invitat la palat. O eleganta aparte, un stil extraordinar de-a face o poveste din ceea ce multumeste stomacul ca sa nu mai vorbesc de faptul ca retetele propuse te fac sa pleci capul in fata ineditului lor…
    Nu pot decit sa aduc lauda celei care imprastie lumii din talentul pe care, cu prisosinta-l poseda.
    Cit despre reteta aci de fata… sunt absolut convinsa ca este fabuloasa.

Un gand, o idee, o intrebare?

retete, explorari culinare, recenzii de restaurante and more

Aperitiv Bauturi brunch calatorii ceva bun ceva dulce ceva simplu Cina comfort food desert jurnal de calatorie lacto-ovo vegetarian lacto-vegetarian libraria culinara Micul Dejun non-vegetarian ovo-vegetarian paine paine cu maia peste Pranz raw-vegan restaurant review retete de Anul Nou retete de baza retete de Craciun retete de iarna retete de Pasti retete de primavara retete de toamna retete de vara retete rapide salate smochine sparanghel taste of England taste of France taste of India Taste of Italia Taste of London taste of Morocco taste of Romania vegan vegetarian Yotam Ottolenghi
©2017 Mint&Rosemary - Andra Constantinescu. All Rights Reserved. Design by DOJO.