Vegetarian Recipes and Blog

Salata de zucchini cu Grana Padano si menta

Andra Constantinescu | September 14, 2013 | Retete

Simpla, delicata si plina de savoare, aceasta salata de zucchini cu Grana Padano este ideala atat pe post de gustare, cat si ca garnitura la diferite preparate vegetariene (si nu numai).

 

salata-de-zucchini
 
Am gustat pentru prima data aceasta salata la unul dintre cele mai frumoase restaurante italiene pe care am avut ocazia sa le vizitez pana acum in Londra – este vorba despre restaurantul Polpo din Covent Garden (review-ul este disponibil deocamdata doar in limba engleza, sper sa imi fac timp zilele astea sa public si varianta in limba romana). Mi-a ramas atunci gandul nu doar la aceasta salata, dar si la o multime de alte preparate pe care le-am apreciat pentru simplitatea lor si in acelasi timp pentru gustul impecabil.
Astazi am profitat insa de ziua libera si am hotarat ca e vremea sa incerc sa reproduc aceasta minunata salata de zucchini cu Grana Padano si menta. Am servit-o alaturi de o portie de cartofi fierti si apoi trasi in unt aromat cu salvie (o alta reteta care imi e foarte draga si despre care am sa va povestesc intr-o postare separata), insa pe timp de vara este ideala pe post de preparat unic, pentru ca este extrem de fresh si racoritoare. Pe scurt, inainte de a va prezenta reteta propriu-zisa, as putea sa descriu salata de zucchini cu Grana Padano ca fiind un preparat simplu, delicat, cu arome fresh de menta si lamaie care complimenteaza gustul robust al branzei Grana Padano si aromele intense ale uleiului de masline extravirgin. Menta nu era prezenta in preparatul restaurantului, insa eu am adaugat-o pentru a aduce o nota de prospetime in plus. O puteti inlocui cu frunze proaspete de patrunjel sau – pentru cei care apreciaza gustul – cu frunze proaspete de coriandru. De asemenea, Grana Padano poate fi inlocuita cu Parmigiano Reggiano. Zucchini pot fi aranjati dupa bunul plac al fiecaruia, insa eu am ales sa ii rulez, pentru a da o nota eleganta prezentarii si pentru a face aceasta salata potrivita la ocazii speciale, de sarbatoare. Fiind un preparat atat de simplu si cu atat de putine ingrediente, va recomand sa alegeti ingrediente de foarte buna calitate: alegeti un ulei de masline extravirgin de buna calitate, special pentru salate, iar daca aveti ocazia folositi sarea Maldon – are un gust special si innobileaza orice preparat, in special salatele proaspete.
 
Salata raw de zucchini cu Grana Padano si menta
Serves 2
O salata proaspata si delicata, cu zucchini, Grana padano si arome fresh de menta si lamaie.
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Total Time
10 min
Prep Time
10 min
Total Time
10 min
Ingredients
  1. - 2 zucchini
  2. - zeama de la o lamaie
  3. - 4 linguri de ulei de masline extravirgin
  4. - 50 grame Grana Padano
  5. - sare Maldon
  6. - piper negru proaspat macinat
  7. - cateva frunze de menta
Instructions
  1. 1. Zucchini se taie pe lungime in fasii foarte subtiri. (Este recomandat a se folosi o razatoare sau un cutit foarte bine ascutit).
  2. 2. Fasiile de zucchini se aseaza pe o farfurie, se sareaza si se condimenteaza cu zeama de lamaie si cu 3 linguri de ulei de masline extravirgin. Se lasa 2-3 minute, dupa care se ruleaza si se aseaza pe un platou. Se condimenteaza cu piper negru proaspat macinat, Grana Padano rasa pe razatoarea cea mai mica, iar la final se adauga cateva picaturi de ulei de masilne extravirgin
Chef Andra Constantinescu http://www.mentasirozmarin.ro/

Va doresc pofta buna si un weekend excelent!

Andra Constantinescu

Chef. Mentor. Food critic. Fine dining cognoscente. Explorer of flavours. Creator of experiences.

More Posts - Website - Twitter - Facebook - Pinterest - Google Plus

7 thoughts on “Salata de zucchini cu Grana Padano si menta”

  1. Buna! Arata grozav si stiu cat e de gustoasa, doar uitandu-ma la ingrediente. Daca nu ma-nsel (am sa mai verific o data cand ajung intr-un supermarket) Gran Padano este facut din lapte crud – deci poate fi considerata o mancare raw, poate nu raw-vegana. Sigur am s-o incerc si cu parmezan/branza in varianta propusa de tine.

    1. Multumesc pentru comentariu Tatiana, in final m-am lamurit si eu cum e cu Grana Padano, se pare totusi ca anumite etape din procesul tehnologic implica procesare termica.
      In orice caz, indiferent de clasificare, eu zic ca merita incercata reteta! ๐Ÿ˜‰

  2. Andra: incercat si jucat cu retzeta. E foarte buna doar cu dovleceii marintatzi, cum spui tu, si insotzita de tzatziki. Am facut si o varianta cu ciboulette (nu stiu nici in romana, ici in engleza cum se spune), fara cascaval, a fost foarte agreabila si ea. Merci, o idee minunata pt. vara.

  3. Pingback: Avocado on toast

Un gand, o idee, o intrebare?

retete, explorari culinare, recenzii de restaurante and more

Aperitiv Bauturi brunch calatorii ceva bun ceva dulce ceva simplu Cina comfort food desert jurnal de calatorie lacto-ovo vegetarian lacto-vegetarian libraria culinara Micul Dejun non-vegetarian ovo-vegetarian paine paine cu maia peste Pranz raw-vegan restaurant review retete de Anul Nou retete de baza retete de Craciun retete de iarna retete de Pasti retete de primavara retete de toamna retete de vara retete rapide salate smochine sparanghel taste of England taste of France taste of India Taste of Italia Taste of London taste of Morocco taste of Romania vegan vegetarian Yotam Ottolenghi
©2017 Mint&Rosemary - Andra Constantinescu. All Rights Reserved. Design by DOJO.