reteta-prajiturele-cu-dulceata-de-struguri-brie
Retete,  Toamna,  Vara

Prajiturele cu dulceata de struguri si Brie

preferatele mele 
Prajiturele-cu-dulceata-de-struguri

Daca iubiti combinatiile de fructe cu branzeturi, aceasta reteta de prajiturele cu dulceata de struguri si Brie cu siguranta isi va gasi locul printre preferatele voastre: e gustoasa, aromata si foarte simplu de facut.

Daca ati urmarit postarile mele din ultima vreme, ati remarcat poate, ca odata cu venirea toamnei m-am indreptat tot mai mult catre retete care asociaza fructele cu branzeturile. Nu e nici un secret aici, pur si simplu iubesc astfel de asocieri si caut orice pretext pentru a incerca noi si noi combinatii. Prajiturelele despre care am sa va povestesc astazi au la baza un aluat fraged extrem de usor de facut, iar in interior am ales o combinatie de branza Brie cu dulceata de struguri. Ideea initiala a fost sa pun boabele de struguri crude, neprocesate in nici un fel, insa pe parcurs m-am razgandit si le-am transformat intr-o dulceata “instant” pentru ca mi-a fost teama ca punand doar boabele de strugure crude voi obtine o prajitura prea seaca.
A fost pentru prima data cand am facut dulceata de struguri iar observatiile mele ar fi urmatoarele:
– am folosit struguri de masa, rosii, cu bobul mare, foarte dulci (si cu foarte multi samburi)
– gustul a fost bun, aromat, poate putin prea dulce pentru preferintele mele, insa asta s-ar putea ajusta cu usurinta, reducand cantitatea de zahar.
– dulceata s-a legat foarte bine, dupa ce s-a racit avea consistenta unui jeleu, ceea ce mi-a placut foarte mult.
– boabele de struguri nu si-au pastrat forma, din contra, s-au zdrobit, cu toate ca am evitat pe cat posibil sa amestec in cratita pe durata fierberii. Mai mult decat atat, semintele au iesit la suprafata (oh, si multe au mai fost!) – dar asta pe de o parte a fost bine, pentru ca astfel am putut sa le inlatur cu ussrinta.
In concluzie, daca va doriti sa experimentati: alegeti struguri rosii, cu bobul cat mai mare si coaja subtire (strugurii negri, cu bobul mic si coaja foarte groasa mi-e teama ca se vor pierde de tot in dulceata) si aveti grija la seminte. Nu stiu insa daca o astfel de dulceata s-ar preta pentru conservare pe timpul iernii, dar daca a incercat cineva dintre voi m-as bucura sa aflu despre experientele voastre.
Alternativ, puteti folosi dulceturi gata preparate din capsuni, zmeura sau alte fructe, in functie de preferintele personale.
 
reteta-prajiturele-cu-dulceata-de-struguri-brie
 
Asadar, iata in continuare reteta pentru prajiturele cu dulceata de struguri si branza Brie. Sper sa va placa, sa va inspire in a crea ceva nou si inedit, sa va indemne la a explora gusturi si asocieri dintre cele mai diverse!
 
Prajiturele cu dulceata de struguri si Brie

Prajiturele cu dulceata de struguri si Brie

Ingrediente

    (pentru aluat):
  • 360 grame faina
  • 2 lingurite de zahar
  • 165 grame unt rece
  • 40 grame apa foarte rece
  • (pentru umplutura):
  • 100 grame branza Brie
  • 200 grame struguri
  • 2 linguri zahar
  • zeama de la o jumatate de lamaie
  • 100 grame apa
  • (pentru finisare):
  • un ou batut

Metoda de preparare

  1. Intr-un castron se amesteca faina cu zaharul, apoi se adauga untul rece taiat in cubulete. Se framanta usor cu varfurile degetetelor pana cand se obtine o compozitie sfaramicioasa.
  2. In continuare, se adauga treptat apa, omogenizand compozitia intr-un aluat ferm si bine legat.
  3. Aluatul astfel obtinut se inveleste in folie alimentara si se lasa la frigider timp de 30 minute.
  4. Intre timp, se prepara dulceata de struguri: intr-o craticioara, se fierb strugurii impreuna cu zaharul, apa si zeama de lamaie timp de 15-20 de minute, amestecand cat mai putin cu putiinta.
  5. Se preincalzeste cuptorul la 220 grade Celsius.
  6. Aluatul se scoate din frigider, se aseaza pe o suprafata infainata si se intinde sub forma unei foi subtiri de aproximativ 2-3 mm. Se taie in 20 de discuri cu diametrul de 7-8 cm.
  7. Primele 10 discuri se aseaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Pe fiecare disc se aseaza cate o felie de branza Brie (10 grame), iar deasupra feliei de branza se pune o lingurita de dulceata de struguri. Este important ca felia de branza sa se afle in centrul discului, lasand suficient loc pe margine pentru a aseza cel de-al doilea disc. Marginile ramase libere se ung cu ou batut.
  8. Urmatoarele 10 discuri se cresteaza in centru (doua taieturi in firma de cruce, efectuate cu un cutit bine ascutit).
  9. Se aseaza cate un disc crestat peste fiecare dintre discurile aflate deja in tava, avand grija sa se sigileze foarte bine marginile.
  10. Prajiturele astfel formate se ung cu ou si se introduc in cuptor pentru 20-25 de minute, pana cand se rumenesc.
http://www.mentasirozmarin.ro/2013/09/prajiturele-cu-dulceata-de-struguri.html
 
Va doresc pofta buna si un weekend cu arome inedite! πŸ™‚

Andra Constantinescu

I am a classically trained chef, with a Masters Degree in Food Business Management. I currently work as a Hospitality Lecturer at London College of Contemporary Arts and at the University of East London. I teach subjects focused on: Food, Society and Culture; Diet & Nutrition; Event Management as well as Marketing and Social Media for Hospitality. I am also a guest lecturer at the University of West London, where I teach Restaurant Reviewing and Social Media for Restaurants.

More Posts - Website - Twitter - Pinterest

13 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.