Vegetarian Recipes and Blog

Retete vegetariene cu stil: Crostini cu smochine si Roquefort mousse

Andra Constantinescu | September 2, 2013 | Retete

Fie ca va doriti o simpla gustare sau un aperitiv care sa deschida un pranz ori o cina cu stil, aceste crostini cu smochine si Roquefort mousse vor satisface chiar si cele mai rafinate gusturi.

 
Crostini-smochine-roquefort
 
Desi in ultima vreme nu am mai scris foarte multe retete care sa aduca impreuna fructe si branzeturi, aceasta alaturare imi este foarte draga, fie ca este vorba de un simplu platou, de o tarta mai sofisticata sau de mici gustari, aperitive ori cicchetti – cum sunt denumite in bucataria Venetiana. 
In general, pentru platouri caut sa fac o selectie de cel putin 3-4 branzeturi diferite: obligatoriu o bucata de Parmigiano Reggiano ori Grana Padano, o branza cu mucegai nobil (in general Gorgonzola pentru ca este de departe in topul preferatelor mele), o bucata de branza de capra si o bucata de branza Cheddar. Desigur ca posibilitatile sunt practic nelimitate, insa de cele mai multe ori resursele si timpul nu imi permit realizarea unor platouri foarte complexe. La capitolul fructe in general aleg struguri, pere ori smochine proaspete – cand sunt in sezon, iar de cele mai multe ori imi place sa mai adaug si cativa samburi de nuca, fistic ori alune de padure. Toate astea, desigur, alaturi de un pahar de vin 🙂
Apropo de platourile de branzeturi, o idee foarte interesanta poate fi si aceea de a asocia diferite sortimente de branzeturi (in general branzeturi dure, maturate) cu diverse tipuri de miere. Am avut ocazia sa degust un astfel de platou intr-un mic restaurant italian in Covent Garden (Raluca, daca ma citesti, please, please aminteste-mi numlele restaurantului) si am fost foarte incantata de felul in care branzeturile se asociau cu mierea.
La capitolul tarte, branza proaspata de capra si Gorgonzola conduc detasat, iar in ceea ce priveste gustarile ori aperitivele, de cele mai multe ori imi las imaginatia sa zboare si compun ceva in functie de sezon si de ce gasesc prin frigider. 
Asa s-a intamplat si cu aceste crostini: smochinele sunt in plin sezon si mi-am propus sa profit la maxim de ele, iar o bucata de branza Roquefort isi cauta de lucru prin frigider, ramasa de vreo doua zile de la o tarta cu spanac – despre care am sa va povestesc saptamana viitoare. Initial ma gandisem la niste crostini simple: o felie de paine, cateva felii de smochine si cateva bucatele de branza, insa in timp ce scotoceam prin frigider am descoperit si o cutie cu double cream (smantana dulce, nefermentata – cred, sper sa nu gresesc, cea mai apropiata smantana de acest gen in Romania este cea pentru frisca) ideala pentru un mousse. In acel moment mi-a fost clar: reteta de astazi va fi “Crostini cu smochine si Roquefort mousse” – o reteta vegetariana cu stil, pe care va invit sa o descoperiti in cele ce urmeaza.
 
Crostini cu smochine si Roquefort mousse
Serves 2
Fie ca va doriti o simpla gustare sau un aperitiv care sa deschida un pranz ori o cina cu stil, aceste crostini cu smochine si Roquefort mousse vor satisface chiar si cele mai rafinate gusturi.
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Cook Time
5 min
Total Time
15 min
Prep Time
10 min
Cook Time
5 min
Total Time
15 min
Ingredients
  1. - 4 felii de paine
  2. - 4 smochine
  3. - 50 grame branza Roquefort
  4. - 100 ml smantana dulce
  5. - piper negru proaspat macinat
  6. - 2 crengute de cimbru
Instructions
  1. 1. Branza Roquefort se taie in bucatele si se pune intr-un castron. Se adauga apoi smantana dulce si se amesteca usor cu un tel in forma de para pana cand branza impreuna cu smantana se transforma intr-o compozitie cremoasa.
  2. 2. Feliile de paine se prajesc pe grill ori in toaster, apoi se lasa la racit.
  3. 3. Se aseaza pe fiecare felie de paine cate doua lingurite de mousse, apoi cate o smochina taiata felii.
  4. 4. Se condimenteaza cu piper negru proaspat macinat si cu cimbru proaspat.
Chef Andra Constantinescu http://www.mentasirozmarin.ro/
 
Crostini-smochine-roquefort
 
 
 
Asa cum spuneam si in introducere, aceste crostini cu smochine si Roquefort mousse pot fi servite pe post de gustare, ori ca aperitiv, in deschiderea unui pranz cu stil ori a unei cine sofisticate, alaturi de un pahar cu vin rosu. (I know, I know, am eu un fix cu vinul rosu – please don’t hate me for this!).
 
In incheiere, va doresc sa aveti o duminica minunata si un Septembrie plin de arome si culori!
 

Andra Constantinescu

Chef. Mentor. Food critic. Fine dining cognoscente. Explorer of flavours. Creator of experiences.

More Posts - Website - Twitter - Facebook - Pinterest - Google Plus

3 thoughts on “Retete vegetariene cu stil: Crostini cu smochine si Roquefort mousse”

Un gand, o idee, o intrebare?

retete, explorari culinare, recenzii de restaurante and more

Aperitiv Bauturi brunch calatorii ceva bun ceva dulce ceva simplu Cina comfort food desert jurnal de calatorie lacto-ovo vegetarian lacto-vegetarian libraria culinara Micul Dejun non-vegetarian ovo-vegetarian paine paine cu maia peste Pranz raw-vegan restaurant review retete de Anul Nou retete de baza retete de Craciun retete de iarna retete de Pasti retete de primavara retete de toamna retete de vara retete rapide salate smochine sparanghel taste of England taste of France taste of India Taste of Italia Taste of London taste of Morocco taste of Romania vegan vegetarian Yotam Ottolenghi
©2017 Mint&Rosemary - Andra Constantinescu. All Rights Reserved. Design by DOJO.