Retete

Retete vegetariene cu stil: Crostini cu smochine si Roquefort mousse

Fie ca va doriti o simpla gustare sau un aperitiv care sa deschida un pranz ori o cina cu stil, aceste crostini cu smochine si Roquefort mousse vor satisface chiar si cele mai rafinate gusturi.

 
Crostini-smochine-roquefort
 
Desi in ultima vreme nu am mai scris foarte multe retete care sa aduca impreuna fructe si branzeturi, aceasta alaturare imi este foarte draga, fie ca este vorba de un simplu platou, de o tarta mai sofisticata sau de mici gustari, aperitive ori cicchetti – cum sunt denumite in bucataria Venetiana. 
In general, pentru platouri caut sa fac o selectie de cel putin 3-4 branzeturi diferite: obligatoriu o bucata de Parmigiano Reggiano ori Grana Padano, o branza cu mucegai nobil (in general Gorgonzola pentru ca este de departe in topul preferatelor mele), o bucata de branza de capra si o bucata de branza Cheddar. Desigur ca posibilitatile sunt practic nelimitate, insa de cele mai multe ori resursele si timpul nu imi permit realizarea unor platouri foarte complexe. La capitolul fructe in general aleg struguri, pere ori smochine proaspete – cand sunt in sezon, iar de cele mai multe ori imi place sa mai adaug si cativa samburi de nuca, fistic ori alune de padure. Toate astea, desigur, alaturi de un pahar de vin 🙂
Apropo de platourile de branzeturi, o idee foarte interesanta poate fi si aceea de a asocia diferite sortimente de branzeturi (in general branzeturi dure, maturate) cu diverse tipuri de miere. Am avut ocazia sa degust un astfel de platou intr-un mic restaurant italian in Covent Garden (Raluca, daca ma citesti, please, please aminteste-mi numlele restaurantului) si am fost foarte incantata de felul in care branzeturile se asociau cu mierea.
La capitolul tarte, branza proaspata de capra si Gorgonzola conduc detasat, iar in ceea ce priveste gustarile ori aperitivele, de cele mai multe ori imi las imaginatia sa zboare si compun ceva in functie de sezon si de ce gasesc prin frigider. 
Asa s-a intamplat si cu aceste crostini: smochinele sunt in plin sezon si mi-am propus sa profit la maxim de ele, iar o bucata de branza Roquefort isi cauta de lucru prin frigider, ramasa de vreo doua zile de la o tarta cu spanac – despre care am sa va povestesc saptamana viitoare. Initial ma gandisem la niste crostini simple: o felie de paine, cateva felii de smochine si cateva bucatele de branza, insa in timp ce scotoceam prin frigider am descoperit si o cutie cu double cream (smantana dulce, nefermentata – cred, sper sa nu gresesc, cea mai apropiata smantana de acest gen in Romania este cea pentru frisca) ideala pentru un mousse. In acel moment mi-a fost clar: reteta de astazi va fi “Crostini cu smochine si Roquefort mousse” – o reteta vegetariana cu stil, pe care va invit sa o descoperiti in cele ce urmeaza.
 

Crostini cu smochine si Roquefort mousse

Fie ca va doriti o simpla gustare sau un aperitiv care sa deschida un pranz ori o cina cu stil, aceste crostini cu smochine si Roquefort mousse vor satisface chiar si cele mai rafinate gusturi.
Prep Time10 mins
Cook Time5 mins
Total Time15 mins
Servings: 2
Author: Andra Constantinescu

Ingredients

  • - 4 felii de paine
  • - 4 smochine
  • - 50 grame branza Roquefort
  • - 100 ml smantana dulce
  • - piper negru proaspat macinat
  • - 2 crengute de cimbru

Instructions

  • 1. Branza Roquefort se taie in bucatele si se pune intr-un castron. Se adauga apoi smantana dulce si se amesteca usor cu un tel in forma de para pana cand branza impreuna cu smantana se transforma intr-o compozitie cremoasa.
  • 2. Feliile de paine se prajesc pe grill ori in toaster, apoi se lasa la racit.
  • 3. Se aseaza pe fiecare felie de paine cate doua lingurite de mousse, apoi cate o smochina taiata felii.
  • 4. Se condimenteaza cu piper negru proaspat macinat si cu cimbru proaspat.
 
Crostini-smochine-roquefort
 
 
 
Asa cum spuneam si in introducere, aceste crostini cu smochine si Roquefort mousse pot fi servite pe post de gustare, ori ca aperitiv, in deschiderea unui pranz cu stil ori a unei cine sofisticate, alaturi de un pahar cu vin rosu. (I know, I know, am eu un fix cu vinul rosu – please don’t hate me for this!).
 
In incheiere, va doresc sa aveti o duminica minunata si un Septembrie plin de arome si culori!
 

Andra Constantinescu

I am a classically trained chef, with a Masters Degree in Food Business Management. I currently work as a Hospitality Lecturer at London College of Contemporary Arts and at the University of East London. I teach subjects focused on: Food, Society and Culture; Diet & Nutrition; Event Management as well as Marketing and Social Media for Hospitality. I am also a guest lecturer at the University of West London, where I teach Restaurant Reviewing and Social Media for Restaurants.

More Posts - Website - Twitter - Pinterest

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.