Vegetarian Recipes and Blog

Retete de vara: capsuni cu iaurt, cimbru si piper roz sichuan

Andra Constantinescu | July 13, 2013 | Retete

O reteta usoara, de vara, perfecta pentru micul dejun, dar si ca desert in zilele caniculare. Capsunile proaspete si parfumate se inteleg de minune cu cimbrul, iar piperul sichuan vine sa aduca un plus de savoare, cu aroma sa lemnoasa, cu usoara tenta de lamaie. 

capsuni-cu-iaurt-si-cimbru

Ca de obicei, am plecat de la combinatia clasica de capsuni cu iaurt. Cimbrul a venit aproape natural, pentru ca ador combinatia de cimbru proaspat cu diverse fructe, iar piperul roz sichuan l-am ales in mod special pentru gustul sau elegant, foarte usor spicy, cu iz de lamaie.

Am adunat in ultima vreme in bucatarie o intreaga colectie de saruri de de piperuri si intentionez sa scriu in curand un articol dedicat celor doua condimente aparent atat de banale, dar in realitate atat de diverse si misterioase deopotriva. Pana atunci insa, iata cateva cuvinte, pe scurt, despre piperul roz sichuan:

        Piperul sichuan este de fapt invelisul uscat al fructelor unui copac apartinad familiei Zanthoxylum. Este folosit cu preponderenta in bucataria Asiatica si poate fi utilizat intreg ca atare, zdrobit ori sub forma de pudra. De asemenea, piperul sichuan poate fi folosit pe post de condiment unic, ori in diverse combinatii de condimente (cum ar fi celebrul “five-spice”). In functie de periada in care este cules, piperul sichuan poate fi roz, alb, negru ori verde. Din experienta mea de pana acum cu mirodeniile, va recomand sa il achizitionati intreg iar daca aveti nevoie sa il zdrobiti ori sa il transformati in pudra, incalziti-l inainte pret de cateva secunde intr-o tigaie uscata, iar apoi lasati-l sa se raceasca si procesati-l intr-un mojar, ori dupa caz, in rasnita. Gustul sau lemnos, usor spicy si cu arome de lamaie il face potrivit pentru a condimenta salate de legume ori fructe, precum si preparate tip stir-fry.
 
 
capsuni-cu-iaurt-si-cimbru
 
Despre reteta nu va spun prea multe, si nici cantitati nu va dau, pentru ca ar fi total inutil, iar in astfel de situatii e mai bine sa va lasati imaginatia sa zboare. Ca punct de plecare insa, aveti nevoie de:
 
– iaurt grecesc
– capsuni proaspete
– cateva crengute de cimbru proaspat
– piper roz sichuan
– miere (optional)
– sau zahar muscovado moale (optional)
 
capsuni-cu-iaurt-si-cimbru
 
 Va doresc pofta buna si un weekend minunat!

Andra Constantinescu

Chef. Mentor. Food critic. Fine dining cognoscente. Explorer of flavours. Creator of experiences.

More Posts - Website - Twitter - Facebook - Pinterest - Google Plus

2 thoughts on “Retete de vara: capsuni cu iaurt, cimbru si piper roz sichuan”

  1. Ia te uita, aici e aรงucar mascavado, iar in Canada il cumparam drept Demerara:)Suna tare bine, ador fructele cu un piper delicat si savuros, ananasul de pilda e minunat in combinatie.

Un gand, o idee, o intrebare?

retete, explorari culinare, recenzii de restaurante and more

Aperitiv Bauturi brunch calatorii ceva bun ceva dulce ceva simplu Cina comfort food desert jurnal de calatorie lacto-ovo vegetarian lacto-vegetarian libraria culinara Micul Dejun non-vegetarian ovo-vegetarian paine paine cu maia peste Pranz raw-vegan restaurant review retete de Anul Nou retete de baza retete de Craciun retete de iarna retete de Pasti retete de primavara retete de toamna retete de vara retete rapide salate smochine sparanghel taste of England taste of France taste of India Taste of Italia Taste of London taste of Morocco taste of Romania vegan vegetarian Yotam Ottolenghi
©2017 Mint&Rosemary - Andra Constantinescu. All Rights Reserved. Design by DOJO.