Ferran adria El Bulli
Evenimente Culinare,  Recenzii

"An audience with Ferran Adria" si expozitia "El Bulli: Ferran Adria and The Art of Food"

“Inchiderea restaurantului elBulli nu este un sfarsit, este doar inceputul! Nu eram tristi, eram cu totii fericiti, pentru ca stiam ca ‘elBulli’ va continua – spiritul ‘elBulli’ trebuie sa mearga mai departe!” – a declarat Ferran Adria in cadrul intalnirii cu public sustinuta cu ocazia inaugurarii expozitiei “elBulli: Ferran Adria and The Art of Food” gazduita la Londra de Somerset House pana pe data de 29 Septembrie.

 

 
ferran-adria-el-bulli


Prima jumatate a acestei luni a fost pentru mine extrem de incarcata: trei zile de Food Blogger Connect – conferinta internationala a bloggerilor de food care a avut loc in perioada 5-7 iulie, trei zile pline in care nu numai ca am avut ocazia sa cunosc food bloggeri consacrati din intreaga lume, sa particip la sesiuni de food photography si food styling, dar am si invatat o multime de lucruri despre ce inseamna a fi food blogger si ce inseamna sa scrii, sa intretii si sa gestionezi un blog pe teme culinare – iar in paralel, un eveniment cu care acum vreo doi ani (cand auzisem pentru prima data despre Ferran Adria) nici macar nu imi imaginam ca voi avea ocazia sa ma intalnesc vreodata: “An Audience with Ferran Adria” – ocazia de a il vedea si de a il asculta live pe Ferran Adria intr-o sesiune de o ora care a precedat deschiderea expozitiei dedicata restaurantului “elBulli”.

        Desi de la ambele evenimente a trecut deja mai mult o saptamana, eu inca imi adun gandurile si ideile scrise in viteza pe agende, carti de vizita, Iphone, Ipad sau pe colturi de servetele – practic pe orice am avut la indemana si sper ca pana la finalul acestei luni sa revin si cu o postare despre Food Blogger Connect. Insa pana atunci, doresc sa va povestesc in cateva cuvinte (si cateva fotografii) despre Ferran Adria, proiectele fundatiei “elBulli” si expozitia dedicata restaurantului-fenomen cu acelasi nume.

 

ferran-adria-el-bulli

 

 

Ferran Adria este un geniu, iar daca il asculti vorbind despre proiectele sale ramai absolut vrajit de pasiunea cu care vorbeste despre gastronomie, despre cei care l-au inspirat (in mod particular despre Escoffier) si despre cei cu care a lucrat ori continua sa lucreze. Cu toate ca Ferran Adria si-a inceput discursul cu o autodescriere extrem de simpla, spunand: “Sunt doar o persoana normala, careia ii place sa gateasca”, in momentul in care a inceput sa vorbeasca despre elBulli, orice urma de (ceea ce noi numim) normalitate a disparut. Stiu ca poate parea un cliseu, dar Ferran Adria este cel mai pasionat si cel mai fascinant om pe care am avut ocazia sa ii intalnesc pana acum! De o simplitate si de o modestie iesite din comun, vesel, amuzant, plin de viata si obsedat (in sensul bun al cuvantului) pana la extrem de gastronomie! Nici macar pentru o secunda nu am avut senzatia ca ne vorbeste cu superioritate, mai mult decat atat, am avut la un moment dat senzatia ca ne povesteste si ne explica asa cum o face un profesor bun in fata studentilor sai, atmosfera fiind destinsa si emotionanta in acelasi timp.
Ferran Adria a povestit in cateva cuvinte istoria restaurantului “elBulli”, invitandu-ne sa descoperim singuri povestea si filosofia din spatele acestui restaurant, in cadrul expozitiei pe care urma sa o vizionam mai tarziu. Unul dintre cele mai emotionante momente a fost prezentarea unui videoclip de cateva minute filmat in ultima seara la elBulli, in incheierea caruia Ferran Adria a declarat: “Inchiderea restaurantului elBulli nu este un sfarsit, este doar inceputul! Nu eram tristi, eram cu totii fericiti, pentru ca stiam ca ‘elBulli’ va continua – spiritul ‘elBulli’ trebuie sa mearga mai departe!”.
Si intr-adevar, spiritul si fenomenul “elBulli” merg impreuna mai departe prin intermediul Fundatiei elBulli patronata de insusi Ferran Adria. Fundatia elBulli are ca scop principal protejarea intregii mosteniri lasata de restaurantul elBulli: intreaga munca si documentatie din spatele acestui restaurant. In acest scop, cladirea originala elBulli urmeaza a fi transformata intr-un spatiu care pe de o parte va gazdui o expozitie permanenta a restaurantului – un tur cronologic al intregii evolutii elBulli, iar pe de alta parte va deveni un adevarat institut de cercetare, inovare si creativitate, in cadrul caruia echipe de specialisti in gastronomie for efectua studii si cercetari gastronomice ce vor fi publicate ulterior pe internet. Expozitia se va desfasura pe 2.200 metri patrati si se estimeaza ca  va fi deschisa pentru public la inceputul anului 2015.

In continuare, Ferran Adria a prezentat in cateva cuvinte cele trei proiecte de cercetare ale Fundatiei elBulli:
elBulli 1846 – un proiect creat in semn de respect pentru trecut si pentru cei care au pus bazele gastronomiei. De-a lungul existentei sale, in restaurantul elBulli au fost create si servite 1846 de preparate. Deloc intamplator, acesta este anul nasterii lui Aguste Escoffier – “the Van Gogh of cuisine” asa cum l-a numit Ferran Adria. De aici si denumirea proiectului care se vrea o punte intre trecut si viitor, pentru ca desi Ferran Adria este un inovator, el se intoarce mereu la istorie, avand un imens respect pentru cei care au pus bazele gastronomiei moderne. “Nimeni nu a scris pana acum o lucrare de doctorat despre Auguste Escoffier” – a spus Ferran Adria cu o usoara urma de regret – “si nu putem intelege viitorul daca nu reusim sa intelegem trecutul”!
elBulli DNA – “Nu voi inceta niciodata sa fiu un Chef si ma voi intoarce in bucatarie cu elBulli DNA” – a declarat Ferran Adria, fara sa dea prea multe detalii despre acest proiect, dar punctand ca elBulli a creat o noua modalitate de a privi gastronomia, iar acest lucru va continua cu siguranta.
Bullipedia – o arhiva creativa menita sa organizeze si sa clasifice intreaga baza de date din istoria gastronomiei si care va fi pusa la dispozitia profesionistilor in scopul de a incuraja inovatia si creativitatea in gastronomie. In fiecare an, 30 de Chefi din intreaga lume vor avea posibilitatea sa studieze, sa cerceteze si sa descopere cele mai originale si creative preparate, care vor fi servite apoi in cadrul unor evenimente organizate anual. Rezultatele acestor studii, cercetari si experimente vor fi publicate pe internet, pentru a putea fi accesate de publicul larg si de Chefi din intreaga lume. Adept al principiului “there is no strange food, only strange people”, Ferran Adria ne invita astfel pe toti sa experimentam, sa intrebam si sa ne intrebam in permanenta si sa ne folosim intotdeauna creativitatea!

ferran-adria-el-bulli

Expozitia “elBulli: Ferran Adria and The Art of Food” este prima expozitie din lume dedicata istoriei unui restaurant: “elBulli is a spirit, is a philosophy …food is a language”, iar scopul expozitiei este acela de a oferi publicului posibilitatea de a intelege spiritul si filosofia elBulli si ce s-a intamplat de-a lungul anilor in bucataria de la elBulli. Expozitia, gazduita de Somerset House se desfasoara pe doua etaje, intr-un spatiu nu foarte extins, insa folosit la maxim:
– la primul nivel este prezentata istoria elBulli, incepand cu anul 1965, cand fondatorii elBulli (dr. Hans Schilling si sotia acestuia, Marketta) au servit pentru prima data mancare pentru public in locul in care acum se afla elBulli. La intrare ne intampina o macheta a faimosului “bulli” care a devenit simbolul restaurantului. Urmeaza un panou imens cu tot personalul care a lucrat la elBulli (printre care nume celebre precum Jason Atherton ori Rene Redzepi) de la inceputuri si pana in 2011. In continuare este prezentata o scurta istorie a familiei Schilling (nu lipsita de drama personala a Markettei parasita de sotul sau adulter), documentata prin scrisori si fotografii, urmata de documentele infiintarii restaurantului, autorizatiile cu greu obtinute si primul meniu al restaurantului. O scurta biografie a lui Ferran Adria face apoi trecerea catre zona “filosofica” a restaurantului, incepand cu cele 10 idei care au schimbat procesul de gatire pentru totdeauna, publicate de catre doi jurnalisti francezi (Henri Gault si Christian Millau) in 1973.
– la nivelul al doilea intram in partea “tehnica” a bucatariei elBulli, cu cateva zeci de mici ecrane pe care ruleaza diverse tehnici din gastronomia moleculara, cu o panoplie a platourilor, farfuriilor si tacamurilor folosite in servirea preparatelor, cu celebra masa interactiva, cu machete in plastilina ale preparatelor (machete folosite in procesul de asamblare a fiecarui preparat in parte), cu scheme logice ale procesului creativ si continuand cu un panou pe care sunt enumerate cele 23 de idei care au stat la baza filosofiei elBulli. In mijlocul salii de expozitie de la acest al doilea nivel “troneaza” macheta centrului de cercetare al fundatiei elBulli – un intreg complex care va gazdui cele trei proiecte ale fundatiei.

        Am avut la dispozitie doua ore pentru a vizita expozitia, dar probabil ca as fi putut petrece cateva zile bune in Somerset House pentru a putea intelege cu adevarat tot ce e prezentat acolo si mai mult ca sigur ca as avea nevoie de cativa ani buni de studiu pentru a intelege intreaga filosofie care sta in spatele lui elBulli. Am plecat insa cu bucuria si onoarea de a fi avut ocazia sa il vad si sa il ascult timp de o ora pe omul care a facut toate astea posibile – un om care cu siguranta mai are multe de spus in gastronomia moderna!

 

ferran-adria-el-bulli

 

ferran-adria-el-bulli

 

ferran-adria-el-bulli

 

ferran-adria-el-bulli

 

ferran-adria-el-bulli

 

ferran-adria-el-bulli

 

ferran-adria-el-bulli

 

ferran-adria-el-bulli

 

ferran-adria-el-bulli

 

ferran-adria-el-bulli

 

ferran-adria-el-bulli

 

ferran-adria-el-bulli

 

ferran-adria-el-bulli

 

ferran-adria-el-bulli

 

ferran-adria-el-bulli

 

Expozitia “El Bulli – Ferran Adria and the Art of Food” este prezenta la Somerset House, Londra in perioada 5 Iulie – 29 Septembrie.

********

resurse:
http://www.elbulli.com/ – pagina oficiala elBulli
http://www.elbullifoundation.org/ – pagina oficiala a Fundatiei elBulli
http://www.bullipedia.com/ – pagina dedicata proiectului Bullipedia
http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/video/2013/jul/05/el-bulli-ferran-adria-somerset-house-video – interviul acordat de Ferran Adria publicatiei “The Guardian”

 

http://www.elbulli.com/historia/index.php?lang=en&seccion=1 – istoria detaliata a restaurantului elBulli de la inceputuri si pana in anul 2011 (disponibila si in versiune PDF)

 

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.