Retete

Taste of India: curry de ardei servit cu orez basmati [*lacto-vegetarian]

 V-am promis de mult o reteta de curry de ardei in stil indian, si iata ca in sfarsit reusesc sa imi onorez promisiunea! Am gatit acest curry pentru prima data acum cateva luni, inainte de excursia mea in India, si chiar daca acum am ceva mai multa experienta si cunoastere in ceea ce priveste bucataria indiana, revin de multe ori la aceasta reteta, pentru ca este simpla, rapida si foarte aromata. 

 

{recipe also available in English: mintandrosemary.com}
 
curry-indian-cu-ardei
 

     Sunt doar cateva condimente in aceasta reteta, insa ceea ce este foarte important in obtinerea unui curry autentic este folosirea corecta a condimentelor. Contrar mitului conform caruia mancarea indiana este iute si nu are un gust bun (mit cu care de altfel am trait si eu ani intregi), un preparat cu arome indiene daca este facut corect ar trebui sa va lase o impresie placuta, un gust aromat si parfumat, nicidecum amar. Desigur ca nivelul de “iute” tine de preferintele fiecaruia, insa va asigur ca nu toate preparatele bucatariei indiene sunt excesiv de iuti, si mai mult decat atat, daca va aventurati sa le pregatiti acasa, puteti foarte usor sa ajustati nivelul de iute. O singura recomandare as mai avea pentru voi (si asta venind direct de la subsemnata – care pana acum un an folosea doar piperul pe post de condiment iute!): nu va lasati dezarmati la prima degustare a unui preparat indian! Daca singurele arome pe care le simtiti sunt iute si amar, este foarte posibil sa nu fi nimerit in cel mai bun restaurant indian din zona. Iar daca de la prima inghititura simtiti ca ati luat foc, nu renuntati: asteptati putin si mai gustati o data – s-ar putea sa aveti o surpriza foarte placuta, iar dupa gustul acela de iute, sa descoperiti o explozie de alte arome absolut uimitoare!

 
retete-curry-vegetarian-cu-ardei
 
        Acestea fiind spuse, as dori ca inainte de a trece la reteta propriu-zisa, sa va invit sa cititi cateva randuri extrem de bine documentate despre curry, scrise de Radu Popovici, sa va prezint cutiuta mea de condimente (de care sunt foarte mandra :P) si sa va dezvalui cateva informatii despre condimentele utilizate in curry-ul de astazi.
cumin (sau chimion) – a nu se confunda cu chimenul – are o aroma puternica, intepatoare, usor amaruie. Se poate cumpara sub forma de seminte sau pudra, insa recomandarea mea este sa cumparati intotdeauna seminte. Daca doriti sa obtineti pudra, este suficient sa prajiti semintele timp de cateva secunde (doar cat sa se incalzeasca si sa inceapa sa elibereze aroma), apoi sa le rasniti intr-o rasnita speciala pentru condimente (eu folosesc o rasnita de cafea mai veche). Pastrati semintele in recipiente bine inchise, iar daca aveti o cantitate mai mare de seminte, le puteti pastra in frigider.
chilli powder (pudra de chilli) – poate fi gasita in diverse variante, hot sau mild. Verificati intotdeauna lista ingredientelor inainte de a cumpara chilli powder, pentru ca de multe ori puteti avea surpriza sa cumparati mai degraba un amestec de condimente decat o pudra de chilli autentica. Pentru un rezultat garantat folositi ardei iute uscat (fara seminte) pe care il prajiti cateva secunde intr-o tigaie uscata, iar apoi il macinati cu aceeasi rasnita de mai sus. O varietate care mie mi-a placut foarte mult si pe care o folosesc in mod uzual este Kashmiri chilli powder – are o culoare rosie intensa si o aroma putin mai domoala.
turmeric (sau curcuma) – se gaseste in general sub forma de pudra, avand o culoare galben-portocalie si o aroma pamantie, usor piperata si foarte putin amara. Este folosit in general in curry-uri, dar si in chutney-uri, muraturi sau diverse preparate cu orez, iar uneori poate fi folosit si pe post de colorant – ca substitut al pretiosului sofran. 
garam masala – amestec de condimente – poate fi gasit in diverse varietati, insa recomandarea mea este sa va compuneti propriul amestec, in functie de preferintele personale. Daca aveti nevoie de putina inspiratie, va invit sa cititi articolul pe care l-am postat acum ceva vreme despre garam masala si masala chai.
dhana jeera – o pudra obtinuta din seminte de coriandru si seminte de cumin in cantitati egale. Dhana jeera este destul de des folosita in bucataria indiana, astfel ca eu imi prepar din timp o cantitate suficienta si o pastrez intr-un borcanel inchis ermetic. 
 
 spice-box
 
 
In speranta ca ati gasit utile cele cateva randuri despre condimente, va invit in continuare sa preparam un curry de ardei verde si galben servit cu orez basmati.
 
reteta-curry-cu-ardei
 
 

Curry cu ardei servit cu garnitura de orez basmati

Un curry simplu si aroma. Reteta este ideala pentru incepatori.
Author: Andra Constantinescu

Ingredients

Ingrediente (pentru doua portii)

pentru curry

  • - un ardei mare verde
  • - un ardei mare portocaliu
  • - doua rosii mari
  • - doua linguri de ulei de arahide
  • - o lingurita de sare
  • - 1/2 lingurita chilli powder
  • - 1/4 lingurita turmeric pudra
  • - 1 lingura dhana jeera
  • - 1/2 lingurita garam masala
  • - 200 ml lapte de cocos
  • - zeama de la o jumatate de lamaie verde
  • - frunze proaspete de coriandru

pentru orez

  • - 150 grame orez basmati
  • - 30 grame ghee unt clarifiat
  • - 300 grame apa calda
  • - sare

Instructions

Metoda de preparare

  • - orezul basmati-
  • 1. Orezul se spala in cateva randuri de apa rece, pana cand apa scursa ramane limpede, apoi se lasa la scurs intr-o strecuratoare.
  • 2. Intr-o craticioara cu fundul dublu se pune untul clarifiat si se lasa sa se incinga la foc mediu. Cand untul este incins se adauga orezul, se amesteca usor si se lasa la calit cateva minute, pana cand bobul de orez devine transparent.
  • 3. Se micsoreaza focul, se adauga sarea si apa calda, se acopera craticioara cu un capac si se lasa la fiert la foc mic, timp de 20 de minute fara a ridica capacul. Dupa 20 de minute se ia oala de pe foc si se lasa in continuare acoperita timp de inca 5 minute.
  • - curry de ardei verde si galben -
  • 1. Ardeiul se spala, se curata de seminte si se taie in bucatele nu foarte mici. Rosiile se spala si se taie in cubulete.
  • 2. Se pune uleiul la incins intr-o cratita cu fund dublu. Cand uleiul este fierbinte se adauga semintele de cumin si se lasa la prajit timp de cateva secunde, pana cand acestea incep sa sfaraie si sa elibereze aroma. (Atentie: semintele de cumin se pot arde foarte repede daca nu sunt supravegheate, iar in acest caz preparatul va avea un gust amar, neplacut.)
  • 3. Se adauga bucatile de ardei si se lasa sa se caleasca timp de 3 minute.
  • 4. In continuare, se aduaga rosiile si se lasa la fiert, in cratita acoperita cu un capac, timp de 5 minute.
  • 5. Se adauga pe rand, condimentele: sarea, pudra de chilli, turmericul, dhana jeera si garam masala (intotdeauna garam masala se adauga la final). Se amesteca si se lasa in continuare la fiert timp de inca doua minute.
  • 6. Se adauga laptele de cocos, se omogenizeaza si se lasa la fiert timp de inca 5 minute.
  • 7. In final se adauga zeama de lamaie si frunzele tocate de coriandru.

Notes

Pentru servire, asezati pe o farfurie jumatate din cantitatea de orez, iar in mijloc o portie generoasa de curry. Presarati deasupra cateva frunze tocate de coriandru.

10 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.