Vegetarian Recipes and Blog

Provocarea "Dulce Romanie" si La multi ani!

Andra Constantinescu | January 2, 2013 | Retete
        Bine v-am regasit in noul an! Un an in care va doresc sa fiti fericiti, sa va iubiti si sa va bucurati de natura si de minunile pe care aceasta ni le ofera in fiecare zi. La multi ani!
          In aceasta luna imi revine onoarea de a fi gazda provocarii “Dulce Romanie” – o provocare pe care o indragesc tare mult si chiar daca nu de fiecare data am avut timpul necesar pentru a pregati cate o reteta, am urmarit-o intotdeauna cu mare interes. Insa inainte de a va dezvalui ingredientele pe care vi le-am pregatit pentru aceasta provocare, profit de acest inceput de an pentru a va transmite cateva ganduri care sper sa va insoteasca de acum inainte pe tot parcursul anului 🙂
        Suntem ceea ce mancam! Iata o afirmatie veche de cand lumea, dar care incet-incet isi face din nou loc in gandurile si in viata noastra – si pe buna dreptate, zic eu. Va invit sa incepem impreuna noul an cu acest gand, sa fim impreuna mai constienti de ceea ce mancam si sa redescoperim impreuna bucuria de a savura mancarurile delicioase pe care le putem prepara din ingrediente simple, locale si cat mai naturale!
        


 
     Provocarea “Dulce Romanie” – proiectul de suflet al Mihaelei – este cu siguranta cea mai frumoasa provocare din blogosfera culinara romaneasca, iar de-a lungul timpului ne-am delectat cu ingrediente si retete care mai de care mai gustoase. Iata in continuare, o scurta istorie a ingredientelor din anul care tocmai s-a incheiat:
– in Ianuarie 2012 Mintinita ne-a invitat la o cura de detoxifiere cu sau fara citrice;
– Februarie 2012 a venit cu o invitatie la…dragoste. Viorica ne-a provocat sa pregatim retete cu dragoste ori sa coacem ceva cu drojdie;
– luna Martie a venit cu o provocare in arome si culori, de la Cristina: paste si frisca;
– in luna Aprilie 2012 am cunoscut-o pe Alina care ne-a invitat la specialitati pentru sarbatoarea Pascala si retete cu mac;
– luna Mai a venit cu o provocare verde: Andreea-Elena ne-a rovocat la retete cu spanac;
– in luna Iunie 2012 draguta de Andie ne-a provocat la dulciuri cu caramel si desigur, la retete vegetariene 🙂
– luna Iulie a fost chiar asa: simpla si buna! La invitatia lui Cosmin si a Daianei am gatit cu zmeura, vanilie si branza de capra;
– luna August a fost o luna parfumata: Catalina ne-a invitat sa ne amintim de copilarie si sa pregatim retete cu levantica;
– in Septembrie, Nicol ne-a invitat sa gatim ceva cu piersici si sa ne aprovizionam camara pentru iarna;
– in luna Octombrie 2012 l-am cunoscut pe Mihai care ne-a provocat sa ii dezvaluim cea mai buna reteta;
– in luna Noiembrie ne-am pregatit de sarbatoare chiar in casuta Mihaelei care ne-a provocat sa pregatim retete romanesti de sarbatoare;
– ultima luna a lui 2012 – Decembrie – a fost cred, cea mai dulce dintre toate: Monica ne-a provocat la bezele 🙂
        Nici nu vreau sa va povestesc ce foame m-a apucat in timp ce am facut aceasta scurta retrospectiva si am revazut toate retetele care au participat de-a lungul anului la aceasta minunata provocare! Ah, si ca sa nu va mai spun ca am profitat de ocazie si mi-am si salvat cateva retete, ca prea erau frumoase si apetisante! V-as mai povesti eu multe si marunte, dar zau ca ma duc sa scotocesc prin frigider dupa ceva de mancare, si nici n-as vrea sa va mai tin prea mult in suspans. 
       Asadar, pentru provocarea din aceasta luna va invit sa gatim impreuna cu doua ingrediente simple si la indemana oricui. Doua ingrediente pe care va provoc sa le scoateti din anonimat si sa le transformati in adevarate vedete! 
      Primul ingredient este cartoful. Simplul, umilul cartof, care de cele mai multe ori sta in umbra, pe post de garnitura sau acompaniament. Haideti sa-l transformam impreuna in “vedeta din farfurie”! Desigur, preparatul va trebui sa fie vegetarian (daca doriti puteti folosi lapte, oua sau branzeturi, insa am rugamintea sa excludeti carnea si pestele).
    Al doilea ingredient este la fel de simplu: marul. Va invit sa pregatiti un desert cu mere: un desert care sa  sarbatoreasca marul si sa il readuca in centrul atentiei!
      Iar pentru a pastra aceeasi nota de la inceputul postarii, mai am pentru voi o singura rugaminte: incercati pe cat posibil sa folositi ingrediente de la producatorii locali: mergeti la piata, cumparati un kilogram de cartofi ori un kilogram de mere de la tarani, ori luati cateva mere sau cativa cartofi de la o vecina sau un vecin care stiti ca le aduce de la sat, dar evitati pe cat posibil supermarket-urile si marile magazine!
      Astept cu drag o scurta descriere a preparatului (sau intreaga reteta, daca nu aveti un blog), o fotografie si link-ul retetei la adresa de email: mentasirozmarin [at] gmail.com, iar termenul limita este 25 ianuarie 2013.
        Acestea fiind spuse, eu va doresc sa aveti pofta buna si inspiratie, sa gatiti cu dragoste si cu bucurie, si va astept in numar cat mai mare sa participati la aceasta provocare! 🙂
        

Andra Constantinescu

Chef. Mentor. Food critic. Fine dining cognoscente. Explorer of flavours. Creator of experiences.

More Posts - Website - Twitter - Facebook - Pinterest - Google Plus

31 thoughts on “Provocarea "Dulce Romanie" si La multi ani!”

  1. La multi ani, draga Andra si un an nou fantastic iti doresc!! Imi plac ingredientele alese si chiar am o reteta de salata cu cartofi, mere si…peste! pfuaa! si cand am citit ca tb fara carne si fara peste, m-am dezumflat…dar gasesc eu ceva 😉
    As vrea sa gazduiesc eu luna viitoare provocarea, cum facem?

  2. La multi ani fericiti draga Liana!
    Eu sunt convinsa ca vei gasi ceva nu delicios, ci fooooooarte delicios, pentru ca esti o super-talentata! Abia astept! 🙂
    Pentru a gazdui provocarea va trebui sa ii trimiti un mail Mihaelei (ai link-ul catre pagina ei chiar in introducerea pe care am facut-o). Din pacate, sunt facute programarile pana in iunie deja, insa scrie-i Mihaelei si cu siguranta se va gasi o luna si pentru tine!
    Te imbratisez cu drag si te astept cu nerabdare! :*

Un gand, o idee, o intrebare?

retete, explorari culinare, recenzii de restaurante and more

Aperitiv Bauturi brunch calatorii ceva bun ceva dulce ceva simplu Cina comfort food desert jurnal de calatorie lacto-ovo vegetarian lacto-vegetarian libraria culinara Micul Dejun non-vegetarian ovo-vegetarian paine paine cu maia peste Pranz raw-vegan restaurant review retete de Anul Nou retete de baza retete de Craciun retete de iarna retete de Pasti retete de primavara retete de toamna retete de vara retete rapide salate smochine sparanghel taste of England taste of France taste of India Taste of Italia Taste of London taste of Morocco taste of Romania vegan vegetarian Yotam Ottolenghi
©2017 Mint&Rosemary - Andra Constantinescu. All Rights Reserved. Design by DOJO.