Retete

Provocarea "Dulce Romanie": Cartofi cu arome indiene inveliti intr-o lipie din trei tipuri de faina [*lacto-ovo-vegetarian] si bonus: o veste buna

     
        Asa cum anuntam la inceputul lui Ianuarie, in aceasta luna am onoarea de a gazdui provocarea “Dulce Romanie”. V-am invitat sa pregatiti retete avand ca ingredient de baza marul sau cartoful, cu conditia ca acestea sa fie procurate de la producatori locali, din targuri si piete sau din propria gospodarie. Desigur ca nici eu nu m-am lasat mai prejos, asa ca am vizitat o piata din apropiere si mi-am procurat si eu cele doua ingrediente de baza.

        Astazi mi-am propus sa va dezvalui o reteta avand ca ingredient principal cartoful, intr-o interpretare plina de arome si texturi cel putin interesante. Reteta pe care doresc sa v-o propun este inspirata desigur din calatoria mea in India, despre care deja v-am povestit cate ceva si despre care probabil ca va voi mai povesti inca multa vreme de acum incolo 🙂

     “Masala Dosa” este denumirea preparatului care m-a inspirat in alegerea mea de astazi, in traducere: o lipie crocanta in care sunt invelite bucatele de cartof moi si foarte puternic condimentate.
       Masala Dosa este un preparat foarte renumit in sudul Indiei, unde se serveste de obicei pe post de mic dejun sau brunch, alaturi de un chutney din nuca de cocos. In mod traditional, umplutura consta in carofi fierti, amestecati cu ceapa calita si condimente, insa exista o multime de alte variatiuni, unele incluzand branza proaspata (paneer), oua sau spanac. Am incercat acest preparat pentru prima data intr-un restaurant de cartier in New Delhi si mi-a placut foarte mult atunci combinatia de texturi, iar chiar daca gustul in ansamblu a fost putin cam prea iute pentru preferintele mele, mi-a ramas totusi in minte gustul bogat al cartofilor inconjurati de atatea si atatea mirodenii inmiresmate. Mi-am propus atunci sa incerc sa reproduc acest gust si acele texturi, iar despre ceea ce a iesit am sa va povestesc in continuare.
        Parea foarte simplu la prima vedere, insa la un studiu putin mai detaliat am aflat de fapt ca Dosa (lipia care sta la baza acestui preparat) este pregatita dintr-un aluat avand la baza orez si un anume tip de linte, lasate la inmuiat peste noapte si transformate apoi intr-o pasta de consistenta aluatului pentru clatite. Aluatul este apoi lasat la dospit pentru cateva ore, si abia dupa aceea este prajit intr-o tigaie de fonta. Mi s-a parut un proces relativ indelungat si care necesita desigur o planificare prealabila, astfel ca am ales o varianta mai rapida si am preparat “dosa” dintr-un aluat avand la baza faina de malai si faina de orez. Cartofii i-am amestecat cu praz, pentru un plus de savoare, iar condimentele le-am mai temperat putin, pentru a le aduce pe gustul meu. Desigur ca rezultatul nu a fost la fel cu varianta originala, insa mie personal mi-a placut foarte mult: lipia a iesit crocanta, exact cum imi doream, iar umplutura de cartofi a fost aromata si foarte satioasa.

Ingrediente (pentru 4 portii):

pentru lipie:
– 75 grame faina de grau
– 110 grame faina de malai
– 110 grame faina de orez (sau orez cu bobul lung)
– un sfert de lingurita de sare
– 200 grame smantana dulce pentru gatit
– 100 grame apa (plus inca 100 grame, de rezerva)
– 4 lingurite de ulei
pentru umplutura de cartofi:
– 600 grame cartofi
– 30 ml ulei
– 1/2 lingurita seminte de cumin
– 1/2 lingurita seminte de fennel
– 60 grame praz
– 2-3 bucati chili rosu uscat
– 1/2 lingurita turmeric pudra
– 1/2 lingurita cumin macinat
– 1/2 lingurita coriandru macinat
– sare
pentru servire:
– 600 ml iaurt natural
Metoda de preparare:
Prepararea lipiei:

*Note: 
– faina de orez poate fi inlocuita cu orez, de preferat cu bobul lung, macinat intr-o rasnita (eu am folosit o rasnita mai veche pentru cafea) pana cand se obtine o faina cu granulatie cat mai fina.
– smantana dulce impreuna cu apa pot fi inlocuite cu iaurt. Ajustati cantitatea de iaurt in asa fel incat sa obtineti o compozitie avand o consistenta asemanatoare aluatului pentru clatite.
1. Toate ingredientele solide (cele trei tipuri de faina si sarea) se amesteca intr-un castron. 
2. Se adauga treptat smantana dulce si apa, amestecand cu un tel in forma de para, pana cand se obtine o compozitie cu o consistenta putin mai groasa decat cea a aluatului pentru clatite.
3. Se incinge la foc mediu/mare o tigaie antiaderenta unsa cu cateva picaturi de ulei.
4. Se toarna 100 ml din compozitie in tigaia incinsa, si se prajeste timp de 2-3 minute pe fiecare parte (asemenea clatitelor), pana cand obtinem o lipie rumena. 
5. Din intreaga compozitie se obtin aproximativ 8 lipii.
Prepararea umpluturii:
1. Cartofii se curata de coaja si se taie in cubulete, apoi se fierb in apa cu sare pana cand devin moi. Cand sunt fierti, cartofii se scurg intr-o strecuratoare.
2. Separat, intr-o cratita, se incinge foarte bine uleiul. Cand uleiul este fierbinte se adauga semintele de cumin si cele de fennel si se lasa sa se prajeasca timp de 30-45 secunde. [*Nota: Este foarte important ca semintele de cumin sa nu se arda, ele trebuiesc doar rumenite usor, pana la punctul in care incep sa isi schimbe culoarea. Semintele de cumin arse pot ruina intregul preparat, dandu-i un gust amar.]
3. Imediat se adauga prazul taiat rondele si 2-3 bucati de chili rosu maruntit. Se caleste prazul timp de cateva minute, pana cand se inmoaie.
4. Se adauga turmericul, cuminul macinat si coriandrul macinat, apoi sarea, se amesteca si se mai lasa pe foc timp de un minut. 
5. Se adauga cartofii, amestecand cu grija pentru a se omogeniza cu amestecul de condimente, insa fara a-i zdrobi.
6. Cand cartofii sunt calduti, se ia cratita de pe foc. 
7. La final se pot adauga frunze de coriandru proaspat sau frunze de patrunjel proaspat tocate.
Pentru servire:
1. Se incalzeste usor tigaia in care s-au prajit lipiile. Se aseaza cate o lipie in tigaie si se lasa sa se incalzeasca usor, la foc mediu. 
2. Se ia cate o lingura din compozitia de cartofi si se aseaza in mijlocul lipiei, dupa care lipia poate fi rulata sau impachetata pe mijloc.
3. Se serveste calduta, alaturi de un pahar cu iaurt.

Va doresc pofta buna si un weekend plin de inspiratie!

        Ah, era cat pe ce sa uit de vestea buna! De fapt sunt doua vesti bune: 
– prima veste buna este aceea ca, la cererea voastra, am prelungit termenul pana la care puteti trimite retetele pentru provocare, data limita fiind 28 ianuarie.
– a doua veste buna este de fapt o invitatie: 
        David Contant gazduieste un eveniment absolut minunat – “Dulce de Mar” este denumirea evenimentului la care sunt invitati sa participe toti cei care gatesc profesional sau pur si simplu din pasiune. Evenimentul are ca si subiect marul romanesc (orice soi de mar romanesc), iar voi sunteti invitati sa participati, trimitand fotografii cu preparate care au in centrul atentiei dulcele mar romanesc. Eu m-as bucura tare mult sa va vad creatiile participand la acest eveniment, iar daca doriti mai multe detalii, va invit sa cititi regulamentul evenimentului aici. As participa si eu cu mare drag daca as reusi sa fac rost de niste mere romanesti, asa ca daca stiti pe cineva care vine din Romania in Londra zilele astea, va rog din suflet, puneti acolo in bagaj un kilogram-doua de mere romanesti pentru mine 🙂
      Intre timp, nu uitati, astept in continuare retetele voastre cu mere sau cartofi pe adresa de email: mentasirozmarin [at] gmail.com

12 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.