Vegetarian Recipes and Blog

Dulce Romanie – reteta cu mar: budinca de orez cu mere, coaja de portocala si sos toffee

Andra Constantinescu | January 28, 2013 | Retete
Oricat de mult imi doream sa va prezint in cadrul provocarii “Dulce Romanie” din aceasta luna o reteta noua, sofisticata, cu condimente exotice si neasteptate, sufletul meu de copil nu-mi dadea pace si ma indemna intr-una sa ma intorc cu gandul acasa si sa redescopar unul din deserturile cu care mama ne indulcea copilaria in serile reci de iarna. Asa am ajuns sa pregatesc astazi o reteta care pentru mine are o semnificatie aparte, o reteta pe care o dedic mamei mele, in semn de multumire pentru ca mi-a vegheat copilaria – si ma vegheaza in continuare, chiar daca nu mai sunt tocmai un copil, iar mari si tari ne despart acum pentru perioade care uneori par o vesnicie. E un val de mister care invaluie acest desert: este misterul copilariei – cand ne jucam nestingheriti prin gradinile bunicilor, este misterul fiecarei duminici in care mama ne pregatea “ceva dulce”, casa intreaga mirosea a scortisoara ori a vanilie iar noi ne “luptam” pe castroanele cu resturi de crema, pe care le lasam luna si bec de curate – este magia prin care mama facea ca niste simple mere sa se transforme intr-un desert de poveste!
Va prezint asadar astazi budinca de orez cu mere si sos toffee – reteta mamei mele, cu doar cateva modificari: o modalitate moderna de a prepara budinca de orez si un sos toffee inspirat din deserturile englezesti. Si pentru ca am vrut totusi sa imi pun si eu amprenta in acest desert, am adaugat in budinca de orez cateva bucatele de coaja de portocala confiata.
 

        Reteta este aparent simpla, insa necesita un timp de preparare putin mai lung si o oarecare organizare (plus, desigur, o multime de cratite si craticioare, dar va asigur ca merita tot efortul). Eu am ales sa coc desertul in forme individuale (le puteti gasi aici), insa puteti coace intreaga compozitie si intr-un singur vas termorezistent.
 
Ingrediente (pentru 6 portii):
 
pentru budinca de orez:
– 200 grame orez arborio
– 350 ml lapte
– doua linguri zahar (usor vanilat)
– 30 grame coaja de portocala confiata
– un galbenus
– un albus batut spuma
– 20 grame unt
 
pentru merele din budinca:
– 250 grame mere taiate cubulete
– zeama de la o jumatate de lamaie
– 20 grame unt
 
pentru merele in caramel:
– 150 grame zahar
– 250 grame mere
– zeama de la un sfert de lamaie
 
pentru sosul toffee:
– 3 linguri zahar brun (Molases sau Muscovado)
– doua linguri zahar alb
– 60 grame unt nesarat
– 100 ml smantana dulce pentru gatit
 
 
Metoda de preparare:
 
– budinca de orez – 
1. Se pune untul intr-o cratita si se lasa sa se topeasca la foc mediu, avand grija sa nu se arda. Cand untul este topit se adauga orezul si se lasa sa se caleasca, amestecand usor timp de 1-2 minute. In continuare se da focul mic si adauga treptat laptele, folosind tehnica de la risotto: se adauga cate un polonic de lapte, amestecand continuu pana cand se absoarbe in totalitate si abia apoi se adauga urmatorul polonic de lapte. Dupa primul polonic de lapte se adauga cele doua linguri de zahar. Se continua pana cand orezul a aabsorbit intreaga cantitate de lapte.
2. Se amesteca budinca de orez cu coaja de portocala si merele si se lasa la racit.
3. Se separa albusul si galbenusul unui ou, iar albusul se bate spuma.
4. Cand budinca de orez este aproape rece (poate fi calduta, insa nu fierbinte), se adauga galbenusul, se amesteca pana cand se omogenizaeaza, iar in final se adauga albusul batut spuma, incorporandu-se cu grija.

– merele – 

5. Intr-o tigaie se topeste untul, dupa care se adauga merele taiate cubulete si stropite cu zeama de lamaie, se adauga 40-50 ml apa si se lasa la foc mic timp de 5 minute, doar cat sa se evapore lichidul, fara a lasa merele sa se inmoaie prea tare. 
 
finalizarea budincii
 
– caramelul – 
6. Se topeste zaharul intr-o craticioara la foc mediu, pana cand devine lichid si transparent. (Nota: nu amestecati cu lingura pe durata topirii zaharului, eventual miscati usor craticioara pentru a omogeniza daca este necesar).
 
– montarea in forme – 
7. Se tapeteaza peretii formelor cu zaharul caramelizat.
8. Se aseaza pe fundul fiecarei forme 2 linguri de mere taiate cubulete si stropite cu zeama de lamaie. Merele ar trebui sa acopere aproximativ o treime din volumul formei.
9. Se umplu formele cu budinca de orez si se dau la copt, in cuptorul preincalzit la 200 grade Celsius pentru 15 – 20 minute (dupa primele 5 minute, temperatura cuptorului poate fi redusa la 180 grade). 
 
– sosul toffee – 
10. Intr-o craticioara se pune untul si cele doua tipuri de zahar si se lasa sa se incalzeasca usor, la foc mic, amestecand din cand in cand. 
11. Cand compozitia incepe sa fiarba, se adauga smantana si se mai lasa pe foc timp de 3-4 minute, pana cand incepe sa se ingroase.
 
Pentru servire:
Cat sunt inca fierbinti, rasturnati formele in farfurioare adanci sau tavite individuale. Lasati-le cateva minute, iar apoi ridicati-le. Compozitia ar trebui sa stea legata. Turnati deasupra sosul toffee si serviti.
 
 
Eu am servit budinca cat timp a fost calduta, insa o puteti servi si rece, caz in care puteti reincalzi doar sosul toffee (adaugand putina smantana daca este necesar). Desigur, daca sunteti la dieta, pueti renunta la sosul toffee, zaharul caramelizat este suficient 😉
 
Va doresc pofta buna si va astept in cateva zile la parada retetelor “Dulce Romanie”!
 
 

Andra Constantinescu

Chef. Mentor. Food critic. Fine dining cognoscente. Explorer of flavours. Creator of experiences.

More Posts - Website - Twitter - Facebook - Pinterest - Google Plus

13 thoughts on “Dulce Romanie – reteta cu mar: budinca de orez cu mere, coaja de portocala si sos toffee”

Un gand, o idee, o intrebare?

retete, explorari culinare, recenzii de restaurante and more

Aperitiv Bauturi brunch calatorii ceva bun ceva dulce ceva simplu Cina comfort food desert jurnal de calatorie lacto-ovo vegetarian lacto-vegetarian libraria culinara Micul Dejun non-vegetarian ovo-vegetarian paine paine cu maia peste Pranz raw-vegan restaurant review retete de Anul Nou retete de baza retete de Craciun retete de iarna retete de Pasti retete de primavara retete de toamna retete de vara retete rapide salate smochine sparanghel taste of England taste of France taste of India Taste of Italia Taste of London taste of Morocco taste of Romania vegan vegetarian Yotam Ottolenghi
©2017 Mint&Rosemary - Andra Constantinescu. All Rights Reserved. Design by DOJO.