Retete

Dulce Romanie: parada retetelor cu mere si cartofi

        Acum cateva saptamani va invitam sa pregatim impreuna retete cu mere si cu cartofi in cadrul proiectului “Dulce Romanie” initiat de Mihaela. Insa poate cel mai important detaliu al provocarii pe care cu drag o gazduiesc in luna aceasta a fost acela ca v-am rugat sa folositi ingrediente procurate de la producatorii locali, din piete si targuri, din propria gradina ori din gradinile prietenilor si rudelor de la sat. 
        Am ales aceasta tematica in primul rand pentru ca eu personal cred cu tarie ca produsele cultivate de micii producatori locali sunt mai sanatoase si cu mult mai gustoase, iar asta in ciuda faptului ca uneori nu sunt la fel de aratoase precum fructele si legumele pe care le gasim pe rafturile marilor magazine. Mai mult decat atat, cred ca o alimentatie sanatoasa (fie ea vegetariana sau nu) inseamna mult mai mult decat renuntarea la fast-food si la prajeli sau sucuri carbogazoase. 
        O alimentatie sanatoasa, in viziunea mea, inseamna sa cunoastem ceea ce mancam – iar cea mai usoara modalitate de a cunoaste alimentele este aceea de a-i cunoaste pe cei care le produc. Intrebati-i pe tarani, pe micii producatori despre cum puteti prepara legumele sau care fel de cartofi sunt mai potriviti pentru piure – sunt convinsa ca veti pleca acasa nu numai cu o plasa plina de legume dar si cu cateva idei pentru pranzul de duminica. Intrebati-o pe bunicuta care vinde mere la piata: pentru ce sunt bune merele acestea, ar fi bune la o placinta, sau mai degraba la un compot? Stiu… imi veti spune probabil ca sunt rare bunicutele care vand mere prin piete, dar daca noi nu le incurajam si nu le cumparam produsele, in scurt timp probabil ca nu le vom mai gasi deloc. Si sa nu credeti ca doar in Romania este aceasta problema, la fel se intampla si in Anglia, doar ca aici mai exista din cand in cand campanii pentru incurajarea producatorilor locali, iar Farmer’s Markets incep sa devina tot mai populare. 
        Astea fiind spuse, va multumesc tuturor celor care ati primit invitatia mea cu bratele deschise, ati dat navala in piete si targuri, in camarile personale sau in cele ale bunicilor, rudelor sau prietenilor si mi-ati trimis atatea retete minunate! Va marturisesc ca pe unele dintre ele le-am si incercat deja, iar multe dintre retetele care le-am primit mai pe final se afla deja pe lista mea de asteptare.
        Va invit asadar la parada retetelor (in ordinea in care mi-au fost trimise pe mail), iar pe cei care au pregatit retete cu mere romanesti ii invit sa participe si la evenimentul “Dulce de mar” gazduit de David Contant (mai multe detalii gasiti pe pagina evenimentului).  

Dulce Romanie: parada retetelor
Cartofi Hasselback cu menta si rozmarin – o reteta simpla si aromata, trimisa de Ramona.

2. Tort de mere fara coacere – o reteta rapida si foarte interesanta primita de la Irina.
Biscuiti cu mere si ovaz – o reteta ingenioasa si rapida primita de la Gabriela Naum
Cartofi crocanti cu parmezan – a doua reteta primita de la Gabriela Naum, de aceasta data la sectiunea “cartofi”

Mere coapte umplute cu stafide, caise uscate si dulceata de visine – o reteta delicioasa de la Dana Burlacu-Visternicu
Strudel cu …cartofi – o idee inedita si o reteta explicata in detaliu de Iuliana Florentina Avram

Budinca cu paine si mere – o reteta perfecta pentru serile reci de iarna, de la Ioana Ristea
Bulete crocante de cartofi cu inima de cascaval – o reteta de Cristina Toth, aka Diva in bucatarie.
Cartofi hasselback (sau cartofi acordeon) – a doua reteta cu cartofi trimisa de Cristina Toth 
Mere in stil dominican – o reteta “spicy” de la Ramona
Prajitura rasturnata cu mere – o reteta minunata trimisa de Simona Haliga
Cartofi razaliti – o reteta din Banat de la Alna Avram-Dohotariu
Cartofi la cuptor – a doua reteta de la Mansarda cu bunatati. Multumesc Ioana!

Prajitura cu mere si branza dulce – o delicatesa de la Iulian
Cartofi in coaja la cuptor – a doua reteta de la Iulian
Budinca din croissante cu mere si fulgi de ciocolata – a treia reteta de la Cristina Toth, de data aceasta la categoria “mere”
Salata de cartofi – o reteta simpla, dar delicioasa – de la Simona
Smoothie pentru intarirea sistemului imunitar – o reteta cu mere de la Liana si Laura (aka Transylvanian kitchen)
Betty cu mere rumenite – o reteta din caietul cu retete al Lianei
Cartofi umpluti – a doua reteta din caietul Lianei
Placinta cu mere – de la Alina S.

 Cartofi umpluti cu nuca – a doua reteta de la Alina S.

Cartofi Anna – a doua reteta cu cartofi primita de la Liana si Laura
Supa crema de cartofi cu usturoi copt – o combinatie inedita de la aceleasi Liana si Laura
Cartofi la tigaie cu trei tipuri de branza – o reteta delicioaasa de la Miriam
British apple country cake – a doua reteta de la Miriam
Cartofi cu smantana in doua moduri – doua retete cu ingrediente similare – de la Daciana
Mere coapte cu fulgi de migdale – a doua participare a Dacianei, de aceasta data la sectiune “mere”
Cartofi indulciti sau budinca usor caramelizata de cartofi – o reteta inedita si cateva explicatii stiintifice de la Catalina @ Kissthecook
Tarta Tatin cu mere si alune de padure – a doua reteta a Catalinei Zaharescu
German baked potatoes – o reteta pe cat de simpla pe atat de delicioasa – de la Diana Duca
Strudel cu mere – o reteta clasica de la Alina
Curry cu cartofi si ou fiert – o reteta absoult minunata, cu arome indiene – de la Brandusa
Prajitura cu mere – o reteta dulce de la Alexandrina
Budinca de mere cu stafide si sos caramel – un deliciu – de la Paula Gafitescu @ Enjoy Dessert
Tarta cu crema de vanilie si mere – a doua reteta dulce de la Paula Gafitescu
Latkes de cartofi – o reteta evreieasca de care m-am indragostit la prima vedere – de la Ana @Blogculegume
Tiramisu cu mere coapte si caramel – o reteta dulce de la Caludia Ilia
Cartofi umpluti cu broccoli, telemea de oaie si mot de smantana – o reteta minunata de la Roxana @Rookiefoodie
Aloo tikki – a doua reteta de inspiratie indiana din cadrul acestei provocari. Multumesc, Ioana!
Desert rapid cu mere – aceeasi Ioana, de acaeasta data cu un desert.
Budinca de paine cu mere si sos de vanilie – o reteta foarte populara din caietul cu retete al Violetei @Caietulcuretete
Placinte cu nuci si mere – de la Liana Toma @ Pe masa din bucatarie
Cartofi la cuptor cu trei feluri de branza – din nou o reteta foarte populara de la aceeasi Liana Toma
Mere cu salvie si ricotta – una dintre cele mai frumoase retete ale acestei parade – de la Daiana & Cosmin @Simplusibun
Polenta di patate – o reteta cum altfel decat simpla si buna si o fotografie fabuloasa de la Daiana & Cosmin @Simplusibun
Medalioane de cartofi cu broccoli – o reteta delicioasa de la Andie @Reteteveggie
…iar in final, retetele mele:
        Eu sper din tot sufletul ca v-a placut aceasta parada la fel de mult cum mi-a placut si mie! A fost o incantare pentru mine sa descopar atatea retete noi, sa descopar bloguri si persoane pe care nu le cunoasteam pana acum, la fel cum mi-a facut o deosebita placere sa incerc unele dintre retetele voastre!
        Am sa inchei in speranta ca nu am uitat pe nimeni, ca nu am gresit nici un nume ori vreo denumire de reteta, insa daca din intamplare depistati vreo eroare, va rog sa ma trageti de maneca si promit sa remediez! 🙂
        Ii multumesc Mihaelei pentru ca a avut ideea acestui minunat proiect, va multumesc voua pentru ca ati fost receptivi la initiativa mea de a gati si de a manca sanatos, si va anunt ca gazda lunii februarie va fi Ioana – o fata draguta, cuu un blog plin de pasiune si de culoare.

Andra Constantinescu

I am a classically trained chef, with a Masters Degree in Food Business Management. I currently work as a Hospitality Lecturer at London College of Contemporary Arts and at the University of East London. I teach subjects focused on: Food, Society and Culture; Diet & Nutrition; Event Management as well as Marketing and Social Media for Hospitality. I am also a guest lecturer at the University of West London, where I teach Restaurant Reviewing and Social Media for Restaurants.

More Posts - Website - Twitter - Pinterest

47 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.