Taste of India: masala chai [*bonus: reteta mea secreta de Garam Masala]
Namaste!
Bine v-am regasit dupa o pauza de aproape o luna si jumatate! Am sa va marturisesc ca mi-a fost dor de voi, mi-a fost dor de blogul meu si mai mult decat orice poate, mi-a fost dor sa intru in bucatarie si sa gatesc ceva pentru mine, dar mai ales pentru voi, cei care ma cititi de fiecare data si ma incurajati sa merg mai departe in aceasta minunata aventura culinara. 🙂
Mi-am dorit ca prima reteta pe care o postez la revenirea din India sa fie o reteta usoara, condimentata si plina de aromele specifice acestei tari. Iar cea mai usoara si mai aromata reteta din bucataria indiana este in viziunea mea reteta de masala chai. Am invatat aceatsa reteta de la Chef Vinod si echipa sa de la restaurantul hotelului Tara Palace in Old Delhi si pot sa spun cu mana pe inima ca a fost cel mai bun masala chai pe care l-am baut in toata calatoria mea in India. De la Chef Vinod am mai invatat cateva secrete ale bucatariei indiene, insa despre toate astea, pe larg, va voi povesti intr-o postare viitoare.
Astazi asadar, va invit la un ceai! Desigur, nu orice fel de ceai, ci un ceai care se potriveste de minune cu atmosfera de Decembrie, cu frigul de afara si cu atmosfera de sarbatoare care isi face loc incet-incet in casele noastre. Masala chai este un ceai atat de parfumat si de aromat incat va va incalzi cu siguranta casa si inima iar aroma lui va va duce cu gandul departe, peste mari si tari!
Sunt doua elemente importante care dicteaza gustul final al acestui ceai:
– primul si cel mai important element este un ceai negru de foarte buna calitate (Assam sau Darjeeling sunt cele mai populare, insa de calitate superioara sunt doar cele obtinute la a doua recolta – second flush – acestea au o aroma mai plina, mai bogata)
– al doilea element este amestecul de condimente cunoscut si sub denumirea de Garam Masala. Desigur ca puteti gasi diverse sortimente de Garam Masala in supermarket-uri sau in magazine de specialitate, insa daca aveti putin timp si un moment de inspiratie, va recomand sa va compuneti propriul Garam Masala – veti observa cu siguranta diferenta de gust! Iar pentru ca sa va dau putina inspiratie (si totodata ca bonus de bun-venit), am sa va prezint in continuare reteta mea de Garam Masala, impreuna cu cateva secrete pe care le-am invatat si eu de-a lungul vremii 🙂
Garam Masala – ingrediente:
– 3 grame coaja de scortisoara
– 3 grame cuisoare
– 3 grame piper negru
– 3 grame piper dulce
– 3 grame mace (floare de nucsoara)
Garam Masala – note si metoda de preparare:
Metoda de preparare:
1. Asezati toate ingredientele intr-o tigaie si puneti tigaia pe foc mediu timp de doua minute (maxim trei minute, daca tigaia a fost foarte rece), pana cand condimentele incep sa se incalzeasca usor si sa elimine un miros specific.
2. Luati tigaia de pe foc si lasati condimentele sa se raceasca.
3. Mixati toate condimentele cu ajutorul unui mixer, pana cand obtineti o pudra fina.
Note:
1. Preparati intotdeauna o cantitate cat mai mica de Garam Masala, in acest fel veti avea de fiecare data un mix proaspat si plin de aroma.
2. Pastrati mix-ul de condimente intr-un borcanel mic de sticla, inchis ermetic. Pastrati borcanelul in loc ferit de lumina si umezeala.
3. Jucati-va cu condimentele! Creeati-va propriul Garam Masala in functie de preferinte si de condimentele care va sunt la indemana! Unele retete prevad foi de dafin, altele cardamom negru, practic posibilitatile sunt nelimitate!
Masala chai – ingrediente (pentru doua portii):
– 300 ml apa
– 200 ml lapte
– un centimetru de ghimbir proaspat
– 6 seminte de cardamom verde
– doua lingurite de ceai negru
– o jumatate de lingurita de Garam Masala
– doua lingurite de miere (*optional)
Masala chai – metoda de preparare:
1. Ghimbirul se decojeste, se taie in felii si se zdrobeste usor cu lama cutitului.
2. Semintele de cardamom se zdrobesc si ele usor cu lama cutitului, pentru a-si lasa mai bine aroma.
3. Se pune la fiert apa impreuna cu ghimbirul si cardamom-ul. Cand apa incepe sa clocoteasca se adauga laptele, apoi ceaiul negru si Garam Masala si se lasa in continuare la fiert, pe foc mediu, pana cand incepe sa clocoteasca.
4. Inainte de a fi pus in cesti, chai-ul se trece printr-o strecuratoare.
5. Masala chai se serveste fierbinte, indulcit cu zahar sau miere.
Va doresc sa aveti pofta buna si multa inspiratie la un chai cu arome intense de scortisoara si cardamom!
Bine v-am regasit!
18 Comments
simplu si bun
In primul rand vreau sa te felicit pentru fotografii si food styling. Aerul oriental, culorile pe nuanta de ocru si verde si oranj si in primul rand lumina…aceasta minunata lumina de iarna ( sau sa fie oare acea lumina pe care ai surprins-o in ochii oamenilor pe care i-ai intalnit in India ) care da un farmec cu totul aparte aparte fotografiilor de mancare. Lasa-ma sa ghicesc…ai facut fotografiile undeva intre ora 11-12 dimineata nu-i asa :).
Noi iti dorim ca aceasta lumina sa iti ramana in privire si in anul care urmeaza!
Andra
Iti multumesc din suflet pentru cuvintele frumoase!
Este intr-adevar o lumina speciala in aceste fotografii, cu siguranta am adus cu mine ceva din lumina acelor oameni si ma bucur mult de tot ca fotografiile au reusit sa transmita atat de mult!
Ai ghicit desigur, la 11:30 am inceput sa fotografiez, probabil ca m-am intins un pic dupa 12, dar nu foarte mult pentru ca dupa aceea s-a innorat si a inceput sa ploua – clasic pentru Anglia, de altfel :))
Va imbratisez cu drag,
Andra
ophelia1983
bine ai revenit!
Andra
Multumesc Ophelia! 🙂
Ramona Alina
Superbã foto, eu imi dores sa merg in India ( în Goa)sotul nu vrea sa meargã ie teamã cã moare de foame pe acolo, nici nu vrea sa audã de mancarea indianã, dar eu ador si pregãtesc pt. prietenele mele, sper ca intr-o zi sa mi se implineascã dorinta 🙂
Andra
Multumesc frumos Ramona draga!
Eu iti doresc din tot sufletul sa iti indeplinesti aceasta dorinta, cat despre sotul tau, eu as spune ca poate sa stea linistit: peste tot pe unde am umblat, meniurile au fost oarecum adaptate pentru turisti si se puteau comanda si preparate “not very spicy” (desigur, aici depinde de ce intelege fiecare prin “very spicy”), iar in cel mai rau caz o scoate la capat cu o salata de rosii si cartofi prajiti 😛
Te pup draga mea, si te astept in curand cu o reteta de curry 🙂
Emily
superbe fotografii, iar ceaiul … ceaiul e minunaaaaat
Bine ai revenit draga mea!
Andra
merci draga Emily!
Te astept oricand la o cana de ceai aromat sa stii! :*
Margot
Prima data am baut ceai masala la lansarea cartii lui Sega, Namaste. Mi-a placut atat de mult, incat i-am cerut reteta si l-am preparat si eu acasa, din ce am retinut. Acum, de fiecare data cand merg la o ceainarie comand ceai masala, atat de mult imi place. Si abia astept sa aflu mai multe despre aventurile tale in India si discutiile cu Chef Vinod! Abia astept!
Andra
Draga mnea, ce coincidenta! Exact cartea lui Sega o citesc zilele astea! As fi vrut sa o citesc inainte de a fi plecat in India, dar acum ma bucur ca n-am facut-o – citind-o acum, ma simt ca si cum as fi inca acolo 🙂
Am sa pun in curand si o postare despre tot ce am experimentat din punct de vedere culinar in India, insa inca mai am nevoie de ceva vreme sa imi revin la ritmul acesta alert de viata 🙂
Te pup draga mea! :*
adnia
ai un blog minunat si pot spune ca am gasit aici o aroma deosebita! poate e din cauza Indiei, dar imi place tot ce ai postat tu! ma voi inspira de la tine in cand voi fi in pana de idei, mai ales ca eu consum mai mult fructe si legume, iar preparatele din carne le fac mai mult pt. ceilalti membri ai familiei mele!
Andra
Ce cuvinte frumoase, iti multumesc Adnia si te astept oricand cu drag in casuta mea plina de arome! 🙂
Te pup draga mea! :*
Delicious Flavours
Am “savurat” fiecare fotografie postata pe FB in timp ce erai in India si le aratam familiei ca ar fi frumos sa ajungem si noi o data-n viata prin acele locuri…
Bine ai revenit draga Alexandra si iti urez de pe acuma Sarbatori Fericite, deoarece nu stiu cand mai apuc sa te vizitez 😛
Pup!
Andra
Draga Angela,
iti multumesc din suflet! sarbatori fericita si voua, dragii mei si sper sa va indepliniti dorinta de a vizita acele minunate locuri!
Te pup cu drag! :*
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback: