Retete

Taste of India: masala chai [*bonus: reteta mea secreta de Garam Masala]

Namaste! 
        Bine v-am regasit dupa o pauza de aproape o luna si jumatate! Am sa va marturisesc ca mi-a fost dor de voi, mi-a fost dor de blogul meu si mai mult decat orice poate, mi-a fost dor sa intru in bucatarie si sa gatesc ceva pentru mine, dar mai ales pentru voi, cei care ma cititi de fiecare data si ma incurajati sa merg mai departe in aceasta minunata aventura culinara. 🙂
        Mi-am dorit ca prima reteta pe care o postez la revenirea din India sa fie o reteta usoara, condimentata si plina de aromele specifice acestei tari. Iar cea mai usoara si mai aromata reteta din bucataria indiana este in viziunea mea reteta de masala chai. Am invatat aceatsa reteta de la Chef Vinod si echipa sa de la restaurantul hotelului Tara Palace in Old Delhi si pot sa spun cu mana pe inima ca a fost cel mai bun masala chai pe care l-am baut in toata calatoria mea in India. De la Chef Vinod am mai invatat cateva secrete ale bucatariei indiene, insa despre toate astea, pe larg, va voi povesti intr-o postare viitoare.
        Astazi asadar, va invit la un ceai! Desigur, nu orice fel de ceai, ci un ceai care se potriveste de minune cu atmosfera de Decembrie, cu frigul de afara si cu atmosfera de sarbatoare care isi face loc incet-incet in casele noastre. Masala chai este un ceai atat de parfumat si de aromat incat va va incalzi cu siguranta casa si inima iar aroma lui va va duce cu gandul departe, peste mari si tari!
 
 
 
Sunt doua elemente importante care dicteaza gustul final al acestui ceai: 
– primul si cel mai important element este un ceai negru de foarte buna calitate (Assam sau Darjeeling sunt cele mai populare, insa de calitate superioara sunt doar cele obtinute la a doua recolta – second flush – acestea au o aroma mai plina, mai bogata) 
– al doilea element este amestecul de condimente cunoscut si sub denumirea de Garam Masala. Desigur ca puteti gasi diverse sortimente de Garam Masala in supermarket-uri sau in magazine de specialitate, insa daca aveti putin timp si un moment de inspiratie, va recomand sa va compuneti propriul Garam Masala – veti observa cu siguranta diferenta de gust! Iar pentru ca sa va dau putina inspiratie (si totodata ca bonus de bun-venit), am sa va prezint in continuare reteta mea de Garam Masala, impreuna cu cateva secrete pe care le-am invatat si eu de-a lungul vremii 🙂
 
 
 
 
Garam Masala – ingrediente: 
 
– 3 grame coaja de scortisoara
– 3 grame cuisoare
– 3 grame piper negru
– 3 grame piper dulce
– 3 grame mace (floare de nucsoara)
 
Garam Masala – note si metoda de preparare:
Metoda de preparare:
1. Asezati toate ingredientele intr-o tigaie si puneti tigaia pe foc mediu timp de doua minute (maxim trei minute, daca tigaia a fost foarte rece), pana cand condimentele incep sa se incalzeasca usor si sa elimine un miros specific. 
2. Luati tigaia de pe foc si lasati condimentele sa se raceasca.
3. Mixati toate condimentele cu ajutorul unui mixer, pana cand obtineti o pudra fina.
Note:
1. Preparati intotdeauna o cantitate cat mai mica de Garam Masala, in acest fel veti avea de fiecare data un mix proaspat si plin de aroma. 
2. Pastrati mix-ul de condimente intr-un borcanel mic de sticla, inchis ermetic. Pastrati borcanelul in loc ferit de lumina si umezeala. 
3. Jucati-va cu condimentele! Creeati-va propriul Garam Masala in functie de preferinte si de condimentele care va sunt la indemana! Unele retete prevad foi de dafin, altele cardamom negru, practic posibilitatile sunt nelimitate!
 
 
Masala chai – ingrediente (pentru doua portii):
 
– 300 ml apa
– 200 ml lapte
– un centimetru de ghimbir proaspat 
– 6 seminte de cardamom verde
– doua lingurite de ceai negru
– o jumatate de lingurita de Garam Masala
– doua lingurite de miere (*optional)
 
 
Masala chai – metoda de preparare:
 
1. Ghimbirul se decojeste, se taie in felii si se zdrobeste usor cu lama cutitului.
2. Semintele de cardamom se zdrobesc si ele usor cu lama cutitului, pentru a-si lasa mai bine aroma.
3. Se pune la fiert apa impreuna cu ghimbirul si cardamom-ul. Cand apa incepe sa clocoteasca se adauga laptele, apoi ceaiul negru si Garam Masala si se lasa in continuare la fiert, pe foc mediu, pana cand incepe sa clocoteasca.
4. Inainte de a fi pus in cesti, chai-ul se trece printr-o strecuratoare.
5. Masala chai se serveste fierbinte, indulcit cu zahar sau miere.
 
 
 
 
 
 
 
Va doresc sa aveti pofta buna si multa inspiratie la un chai cu arome intense de scortisoara si cardamom!
Bine v-am regasit!

18 Comments

Un gand, o idee, o intrebare?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.