Vegetarian Recipes and Blog

Desert de toamna-iarna: ananas caramelizat cu fulgi de migdale si sos de merisoare [vegan]

Andra Constantinescu | November 9, 2012 | Retete

Ananas caramelizat cu fulgi de migdale si sos de merisoare – un desert fabulos, cu arome festive de ananas caramelizat, merisoare si fulgi crocanti de migdale

ananas-caramelizat-cu-fulgi-de-migdale-si-merisoare

Calendarul spune ca e inca toamna, insa frigul de afara, zilele tot mai scurte si soarele cu dinti ma duce deja cu gandul la iarna. Chiar si aerul de dimineata incepe sa devina tot mai taios si aiba un miros rece, de iarna! Pomii devin din ce in ce mai golasi, iar vantul imi aduce in fiecare noapte o gramada de frunze uscate pe aleea din fata casei, de parca ar sti cat de mult imi place toamna si ar vrea sa mi-o tina cat mai aproape de casa. 
Captiva asadar intre doua anotimpuri, nu am putut sa ma hotarasc daca reteta de astazi este o reteta de toamna sau una de iarna, pentru ca toate culorile din farfurie m-au dus cu gandul la un tablou de sfarsit de octombrie, insa ingredientele si modul de preparare sunt mai degraba specifice unui desert de final de an.      
Prin urmare, deschid cu aceasta ocazie o noua colectie de retete: colectia retetelor de toamna-iarna. Chiar asa, la fel ca marile case de moda! πŸ™‚
 
 
ananas-caramelizat-cu-fulgi-de-migdale-si-merisoare
 
 
Mai facusem de cateva ori pana acum ananas caramelizat si mi-a placut foarte mult. Cu atat mai mult cu cat reteta este extrem de simpla si nu necesita neaparat cantitati foarte exacte. De data aceasta insa am dorit sa dau o nota festiva acestui desert, astfel ca m-am hotarat sa ma joc putin cu aromele si cu texturile: am condimentat ananasul cu zeama de lamaie pentru a-i accentua gustul acrisor si am adaugat in completare un sos dulce din merisoare uscate pentru a taia oarecum din aciditate; fulgii de migdale i-am prajit pentru doar cateva secunde in tigaia incinsa si i-am adaugat chiar inainte de servire pentru a da o textura crocanta intregului preparat. Rezultatul a fost exceptional: un desert simplu, plin de arome si culoare, ideal pentru a incheia o cina festiva! O reteta de colectie, as putea spune: ananas caramelizat cu fulgi de migdale si sos de merisoare. 
  
 
Ananas caramelizat cu fulgi de migdale si sos de merisoare
Serves 4
Un desert fabulos, cu arome de sarbatoare: ananas caramelizat cu fulgi crocanti de migdale si un sos dulce-acrisor de merisoare
Write a review
Print
Ingrediente (pentru 4 portii)
pentru ananasul caramelizat
  1. - un ananas proaspat, bine copt
  2. - doua linguri de zahar brun
  3. - o lingurita de scortisoara
  4. - zeama de la o lamaie
pentru sosul de merisoare
  1. - 100 grame merisoare uscate
  2. - doua lingurite de sirop auriu
  3. - o lingura de zahar brun
  4. - 200 ml apa
pentru decor
  1. - 50 grame fulgi de migdale
Metoda de preparare
  1. 1. Se preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.
  2. 2. Se curata ananasul: se indeparteaza frunzele apoi se taie coaja ananasului cu ajutorul unui cutit bine ascutit.
  3. 3. Asezam anansul intr-un vas termorezistent, il stropim cu zeama de lamaie si il acoperim cu zahar brun si scortisoara. Rulam ananasul intreg prin amestecul de zahar si scortisoara astfel incat acesta sa fie acoperit uniform. Adaugam 100 ml apa si introducem vasul in cuptor.
  4. 4. Lasam ananasul sa se coaca timp de 30-40 de minute. Din 10 in 10 minute intoarcem ananasul de pe o parte pe alta si turnam deasupra cate doua-trei linguri din sosul format in vas. Daca sosul incepe sa sa ingroase prea repede mai adaugam si restul de apa.
  5. 5. Intre timp, preparam sosul de merisoare: intr-o craticioara punem merisoarele, adaugam zaharul, siropul auriu si apa si lasam sa fiarba la foc moderat, amestecand din cand in cand, pana cand obtinem un sos dens, avand o consistenta asemanatoare cu cea a unei dulceti.
  6. 6. Cand ananasul este copt (verificam cu ajutorul unei furculite, care trebuie sa intre usor in pulpa ananasului), oprim cuptorul si lasam vasul in cuptor, cu usa deschisa.
  7. 7. Prajim fulgii de migdale intr-o tigaie antiaderenta bine incinsa (fara ulei) timp de 30 de secunde, maxim un minut, pana cand incep sa isi schimbe usor culoarea.
Notes
  1. Pentru servire, taiem ananasul in rondele, apoi taiem rondelele in jumatate si indepartam partea din mijloc. Asezam pe o farfurie cateva rondele de ananas, adaugam doua - trei lingurite din sosul ramas in vasul termorezistent, punem deasupra doua lingurite de sos de merisoare iar in final presaram cativa fulgi de migdale.
Chef Andra Constantinescu http://www.mentasirozmarin.ro/
 
ananas-caramelizat-cu-fulgi-de-migdale-si-merisoare
Va doresc pofta buna si un weekend excelent!
 
 

Andra Constantinescu

Chef. Mentor. Food critic. Fine dining cognoscente. Explorer of flavours. Creator of experiences.

More Posts - Website - Twitter - Facebook - Pinterest - Google Plus

17 thoughts on “Desert de toamna-iarna: ananas caramelizat cu fulgi de migdale si sos de merisoare [vegan]”

  1. Indiferent daca e un desert de toamna sau de iarna, ceea ce este sigur e ca e un desert minunat. Si ca look si, sunt convinsa, si ca gust! Mai ales pentru mine, care iubesc ananasul caramelizat πŸ™‚

    1. He he, ce ma bucur ca am mai gasit o iubitoare de ananas caramelizat! πŸ™‚
      Iar combinatia cu merisoare e foarte interesanta, m-as bucura sa o incerci intr-o zi!
      te pup draga mea! :*

Un gand, o idee, o intrebare?

retete, explorari culinare, recenzii de restaurante and more

Aperitiv Bauturi brunch calatorii ceva bun ceva dulce ceva simplu Cina comfort food desert jurnal de calatorie lacto-ovo vegetarian lacto-vegetarian libraria culinara Micul Dejun non-vegetarian ovo-vegetarian paine paine cu maia peste Pranz raw-vegan restaurant review retete de Anul Nou retete de baza retete de Craciun retete de iarna retete de Pasti retete de primavara retete de toamna retete de vara retete rapide salate smochine sparanghel taste of England taste of France taste of India Taste of Italia Taste of London taste of Morocco taste of Romania vegan vegetarian Yotam Ottolenghi
©2017 Mint&Rosemary - Andra Constantinescu. All Rights Reserved. Design by DOJO.