Vegetarian Recipes and Blog

Retete de baza: unt de casa cu sare roz de Himalaya [lacto-vegetarian]

Andra Constantinescu | October 13, 2012 | Retete
Ce poate fi mai bun pe lumea asta decat o felie de paine cu unt si cu sare? Va spun eu: o felie de paine cu maia proaspat scoasa din cuptor, unsa cu unt de casa si presarata cu cateva cristale de sare de Himalaya.         
Acum cateva ore tocmai am scos din cuptor o minunata paine cu seminte de pin, seminte de dovleac si salvie. De fapt, ca sa fiu sincera pana la capat, reteta de astazi ar fi trebuit sa fie cea de paine, dar tot gandindu-ma eu cu ce as putea asocia o paine atat de aromata am ajuns intr-un final la concluzia ca aromele puternice de salvie si seminte de pin au nevoie doar de putin unt si nimic altceva in plus pentru a iesi in evidenta. Asa am ajuns astazi ca, intre o dospire, un stretch & fold si un shaping sa ma indeletnicesc si cu niste unt facut in casa. 
Reteta de paine cu seminte si salvie a ramas asadar pe saptamana viitoare (asta daca mai reusesc sa salvez dimineata cateva felii pentru poze :P), iar astazi va prezint cu mandrie cea mai simpla reteta de unt home-made!
 
(For English version click HERE!)
 
 
Veti iubi untul facut in casa! Chiar si daca numai pentru ideea ca l-ati facut voi, desi va garantez ca are un gust mult mai bun decat multe dintre sortimentele de unt care se gasesc in comert. Iar daca va place sa va rasfatati in diminetile de weekend, un unt de casa aromat cu sare  roz de Himalaya sau cu diferite verdeturi este tot ceea ce aveti nevoie! 
Reteta este cat se poate de simpla, timpul de preparare este de 10 minute, iar rezultatul este uimitor! Eu am ales sa condimentez untul cu sare roz de Himalaya pentru ca, asa cum spuneam in partea introductiva, painea era suficient de aromata, insa daca ati ales o paine simpla, va recomand sa adaugati si alte condimente (o varianta ar fi piperul verde sau negru, proaspat macinat ori zdrobit) sau verdeturi (patrunjel proaspat, marar sau orice alte verdeturi proaspete) ori chiar cu usturoi sau ceapa verde: posibilitatile sunt nelimitate! 
 
 
Daca am reusit sa va starnesc curiozitatea, va invit in continuare sa parcurgem impreuna lista de ingrediente si metoda de preparare. 
Pentru aproximativ 300 grame de unt avem nevie de: 600 ml smantana dulce proaspata. Eu am folosit “double cream”, cu un procent de grasime de 47.5%. 
La capitolul “ustensile” avem nevoie de un mixer de bucatarie (eu am folosit un mixer avand ca atasament un tel in forma de para) sau un tel. Diferenta intre cele doua este data doar de timpul necesar pentru a obtine untul: cu mixerul sunt suficiente 10 minute, iar cu telul vor fi necesare aproximativ 15 minute. (Desigur, mie mi-a luat mai mult de 10 minute, pentru ca m-am tot oprit pentru a fotografia diversele etape.)
Asadar, incepem: turnam smantana lichida intr-un castron incapator si incepem sa mixam: in primele 5 minute vom obtine clasica frisca. Rezistam tentatiei de a adauga zahar si continuam mixarea 🙂
 

        Continuam mixarea pana cand compozitia incepe sa se “taie”.

 
In acest moment ar trebui sa avem grija, pentru ca este posibil sa inceapa sa sara stropi de lichid. Continuam mixarea pana cand lichidul incepe sa se separe. Lichidul obtinut este, dupa cum probabil ati ghicit deja, buttermilk: ideal pentru niste clatite pufoase (dar despre asta vom povesti cu alta ocazie).
 
         
O data lichidul separat, oprim mixerul si adunam partea solida cu mainile, presand usor, pentru a scurge lichidul. Am obtinut astfel cel mai usor unt facut in casa. Asezam untul astfel obtinut intr-o strecuratoare (optional, putem folosi si o bucata de tifon) si il lasam cateva minute la scurs.
 
 
 
Adaugam o jumatate de lingurita de sare roz de Himalaya, et voila: the best ever home-made butter!
 
       
Si pentru ca iubesc in mod deosebit aceasta reteta, am sa o trimit la una dintre cele mai frumoase provocari din blogosfera culinara, respectiv provocarea Dulce Romanie, gazduita luna aceasta de Mihai de la www.placerisimple.wordpress.com.
 
 
Va doresc pofta buna si un weekend minunat!
 

Andra Constantinescu

Chef. Mentor. Food critic. Fine dining cognoscente. Explorer of flavours. Creator of experiences.

More Posts - Website - Twitter - Facebook - Pinterest - Google Plus

28 thoughts on “Retete de baza: unt de casa cu sare roz de Himalaya [lacto-vegetarian]”

    1. Chiar acum imi scria cineva pe facebook ca folosea acest unt pentru creme 🙂
      Ma gandesc ca se poate, pentru ca se comporta ca untul din magazin. Singura mea observatie ar fi ca ar trebui stors foarte foarte bine.
      Sa imi spui daca il pui in vreo praji, ca vreau si eu reteta!
      Te pup draga mea! :*

    1. Draga Johanna, sunt atat de multe posibilitati de a condimenta acest unt, ca nici nu stiu care dinte ele imi place mai tare!
      Sa incerci neaprat cu sare de Himalaya, ai sa vezi ca se simte diferenta fata de sarea clasica. Oh, si da, e so chic!
      Hugs! :*

    1. Sa stii Paula ca e cel mai bun! Delicatesa, as putea spune, mai ales daca il condimentezi cu ceva mai pretentios 🙂
      Te pup draga mea, si te astept sa-mi spui cum ti-a iesit! :*

  1. Bună,

    Îmi place ideea.
    Aş vrea să te întreb de unde cumperi smântâna?
    Iar sarea, nu e prea mare pt a fi adăugată în unt. Te întreb, deoarece eu nu mănânc prea sărat şi întotdeauna m-am întrebat cum să folosesc sarea de Himalaya care ar necesita, din pct meu de vedere, să fie rasnita.

    Mulţumesc.
    Elena

    1. Draga Elena,
      ma bucur tare mult ca ti-a placut ideea 🙂
      Eu locuiesc in Londra, aici se gaseste sub denumirea de “double cream”, in Romania nu stiu exact unde se poate gasi, insa am sa cercetez si revin cu un raspuns.
      Desigur ca poti rasni sarea de Himalaya, depinde cum preferi. Cred ca daca o rasnesti poti controla mai usor cantitatea de sare pe care o folosesti in mancare, mai ales daca preferi sa manaci cu mai putina sare. De asemenea, poti cumpara si direct sare de Himalaya cu o granulatie mai fina.
      Iti multumesc pentru vizita, te mai astept in “bucataria” mea!
      Cu drag,
      Andra

    2. Multumesc pt info.
      Sarea pe care ai folosit-o e cumparata asa( granulatie mai fina)?
      Eu nu am gasit decat sub forma de grunji.

    3. Sarea pe care am folosit-o eu e grunjoasa, ca asa am avut, dar am gasit de cumparat si cu granulatie mai fina. Stiu sigur ca in Timisoara este un magazin cu mirodenii si astfel de saruri, acolo s-ar putea sa gasesti mai multe sortimente, insa cu siguranta sunt astfel de magazine si in alte orase, doar ca nu le cunosc eu.
      Pupici! :*

  2. As vrea sa fac si eu aceasta reteta de und pentru copii mei dar nu stiu ce fel de smantana sa folosesc , ceva ce se gaseste in magazinele de la noi ca tare as vrea sa cumpar si sa prepar reteta . Asa ca va rog sa detaliati produsele asa ca pentru incepatori rau de tot cum sunt eu.

    1. draga Salihuta,
      ma bucur tare mult ca ti-a placut aceasta idee!
      saptamana viitoare voi fi in Romania si voi testa toate tipurile de smantana care se gasesc in comert.
      Am sa revin cu un raspuns pentru tine pe sfarsitul saptamanii viitoare 🙂

  3. pt eliberat zerul, se poate incerca o incalzire usoara a amestecului,la baine marine, pana se vede ca se separa zerul de unt. Apoi se lasa la racit si se trage cu un pai zerul de desupt. Untul obtinut este cunoscut si sub numele de ghee, rezista bine la prelucrare termica, si e grasime 100%. Eu il fol. si in cosmetica, iarna ( pt miini uscate).

  4. Incredibil cat de usor se face! Nu stiu cum de nu am aflat pana acum :)) La cat de mare fan “paine cu unt” sunt eu, chiar ar trebui sa il prepar in casa 😉
    Multumesc frumos pentru reteta, vreau neaparat sa il incerc cu verdeturi si usturoi. Iar daca imi iese (si sper sa iasa) atunci adio unt din supermarket! 🙂
    Abia astept sa ne zici despre smantana saptamana viitoare, pentru ca nici eu nu stiu ce fel sa folosesc. As prefera sa fie din cea proaspata, cumparata de la magazinele de lactate.
    Mersi inca o data, spor in toate!

  5. OMG OMG OMG, azi am incercat si eu untul acesta de casa si vreau sa zic ca ….e nemaipomenit, daca ma vedeai cum gemeam de placere :))) AMAZING AMAZING! l am pin-uit pe pinterest!
    10x pt reteta:*

Un gand, o idee, o intrebare?

retete, explorari culinare, recenzii de restaurante and more

Aperitiv Bauturi brunch calatorii ceva bun ceva dulce ceva simplu Cina comfort food desert jurnal de calatorie lacto-ovo vegetarian lacto-vegetarian libraria culinara Micul Dejun non-vegetarian ovo-vegetarian paine paine cu maia peste Pranz raw-vegan restaurant review retete de Anul Nou retete de baza retete de Craciun retete de iarna retete de Pasti retete de primavara retete de toamna retete de vara retete rapide salate smochine sparanghel taste of England taste of France taste of India Taste of Italia Taste of London taste of Morocco taste of Romania vegan vegetarian Yotam Ottolenghi
©2017 Mint&Rosemary - Andra Constantinescu. All Rights Reserved. Design by DOJO.