Vegetarian Recipes and Blog

Crostini cu branza de capra si fructe de toamna la grill [lacto-vegetarian]

Andra Constantinescu | October 4, 2012 | ReteteToamna
        Asa cum probabil v-ati obisnuit deja, si reteta de astazi contine cateva combinatii inedite. Imi place tare mult sa ma joc cu aromele, iar asocierea dintre branzeturi si fructe este una dintre preferatele mele. La reteta pe care urmeaza sa v-o prezint am folosit din nou branza de capra: o branza cremoasa, proaspata, cu aroma bogata si foarte puternica. Iar daca data trecuta am asociat-o cu zmeura, am condimentat-o cu cimbru si am transformat-o intr-un desert (merita sa incercati macar o data acest minunat mille feuille), de aceasta data am ales doua fructe de sezon: smochine si nectarine, le-am condimentat cu piper negru si rozmarin proaspat si am obtinut astfel un aperitiv deosebit.
      Reteta de astazi mai aduce in prim plan si o modalitate cel putin interesanta de a pregati fructele: prajirea pe grill. Caldura gratarului evapora apa si caramelizeaza zaharurile din fructe, intensificandu-le astfel aroma. Nectarinele la grill mi-au placut in mod special, le-am folosit atat la aceste crostini, cat si la o salata despre care am sa va povestesc intr-o postare viitoare 🙂
 
 
Ingrediente (pentru 4 portii):
 
– 8 felii de paine 
– 150 grame branza de capra
– doua nectarine 
– doua smochine
– cateva crengute de rozmarin proaspat
– piper negru proaspat macinat
 
Tips & tricks:
– folositi paine facuta in casa (o reteta simpla cu maia gasiti aici) sau baghete de foarte buna calitate.
– alegeti fructele coapte insa aveti grija ca ele sa nu fie prea moi. Pulpa nectarinelor trebuie sa fie ferma, pentru a-si putea pastra forma in timpul prajirii pe grill. Optional, inainte de a le aseza pe grill, stropiti fructele cu cateva picaturi de zeama de lamaie.
– curatati foarte bine tigaia de grill inainte de folosire, pentru a evita lipirea fructelor pe timpul prajirii. Eu nu am folosit ulei la prajit, pentru a nu schimba gustul fructelor. Totusi, daca doriti sa folositi ulei, alegeti un ulei de arahide sau de floarea soarelui si folositi o cantitate foarte mica.
 
 
Metoda de preparare:
1. Incingeti tigaia de grill si prajiti feliile de paine pe ambele parti.
2. Fructele se spala, se sterg cu un prosop de bucatarie si se taie in felii. Smochinele se taie in sferturi,  iar nectarinele pot fi taiate in felii mai subtiri. 
3. Prajiti fructele pe grill timp de 2-3 minute pe fiecare parte in cazul nectarinelor si 3-4 minute in cazul smochinelor. In functie de cat de coapte sunt fructele, timpul de prajire poate fi ajustat.
4. Taiati feliile de paine in jumatate, puneti pe fiecare bucata de paine cate o lingurita de branza de capra si cate o felie sau doua de fructe.
5. Condimentati cu piper negru proaspat macinat si rozmarin proaspat tocat.
 
 
Va doresc pofta buna si astept cu interes comentariile voastre! 🙂

Andra Constantinescu

Chef. Mentor. Food critic. Fine dining cognoscente. Explorer of flavours. Creator of experiences.

More Posts - Website - Twitter - Facebook - Pinterest - Google Plus

16 thoughts on “Crostini cu branza de capra si fructe de toamna la grill [lacto-vegetarian]”

  1. Buna seara si La Mulți Ani ! 🙂
    Eu sunt Daniela si sunt o mare admiratoare de-a ta încă de când ți- am descoperit reteta cu supa crema de cartofi cu infuzie de menta…
    M-ai dat gata!!!! 🙂
    Si acum ai reușit sa ma uimesti iar cu aceasta reteta , mie placandu-mi foarte mult retete ” exotice”
    🙂 felicitări ! E absolut delicioasa!
    Am încercat – o si eu dar m-a dezamăgit brânză de capra pe care am avut-o….
    Rugamintea mea : daca ai putea sa-mi recomanzi un loc de unde sa cumpar sau o marca de brânză de capra buna, pentru ca pana la urma
    cred ca știi mai bine decât mine ca detaliile fac diferența si daca unul din produse nu e bun ….
    Încasate felicitări si pentru site si Un An Nou Fericit !!! Cu Sănătate 🙂 si milioane de retete super !
    O seara frumoasa !

      1. La multi ani draga Daniela!
        Iti multumesc mult pentru cuvintele tale frumoase! Ma bucur de fiecare data cand reusesc sa va transmit si voua bucuria mea de a gati si pasiunea pentru combinatii inedite 🙂
        Din pacate nu pot sa te ajut cu o marca de branza de capra din Romania, pentru ca eu locuiesc in Londra si prea rar ajung prin Romania pentru a putea explora produsele disponibile in magazine. In orice caz, iti povestesc in continuare cateva din experientele mele cu branza de capra de aici, in speranta ca iti vor fi de folos. Am gasit in magazine trei categorii de branza de capra:
        – branza proaspata (cea pe care am folosit-o si in aceasta reteta) – are o consistenta foarte cremoasa, se poate intinde pe paine cu usurinta, aproape ca un unt moale si o culoare alba curata. Este foarte grasa si are un gust intens, foarte foarte usor acid.
        – branza maturata – cu o consistenta mai densa, si de obicei inconjurata de o crusta alba, asemenatoare cu cea de Camembert. Ai putea sa o folosesti in aceasta reteta, insa in acest caz as recomanda sa introduci feliile de paine cu branza la cuptor pentru 2-3 minute si abia apoi sa adaugi fructele 😉
        – specialitati din branza de capra – de obicei pretabile pentru platouri de branzeturi si in general mult mai scumpe.
        Recomandarea mea este sa citesti cu atentie eticheta si sa verifici prospetimea, iar daca ai posibilitatea, sa cauti ori in mici magazine specializate (unde vanzatorii ar putea sa iti dea mai multe informatii) ori in mari supermarketuri – unde ar trebui sa fie o selectie mai bogata.
        Sper ca iti vor fi utile aceste cateva informatii, iar daca in final vei gasi o branza care iti place, m-as bucura sa revii cu un comentariu – poate le va fi util si altor cititori.

        Te imbratisez cu drag,
        Andra

        PS: pictograma “simpatica” o alege aplicatia de comentarii, pe criterii necunoscute mie, probabil dupa imaginatia celui care a creat-o. O fi avut o zi verde, bietul de el :))))

  2. Oh, si eu care am crezut ca vrea sa mă reprezinte :)))))
    repezindu-ma sa-ți spun ca nu sunt chiar așa de verde si colerica…:))))) ba chiar dimpotriva , dar am sa iau partea buna si am sa mă simt ” specială ”
    având in vedere ca sunt singura cu moaca asta :)))
    Oricum , multumesc frumos pentru răspuns, am sa iau aminte la cele spuse de tine si când am sa pot ieși din casa ( sunt gripata ) am sa încep un studiu de caz in privința asta si am sa- ți răspund.
    P.s. Îmi pare rău ca ti-am răspuns așa târziu dar nu am crezut ca tu ai răspuns așa repede…. data viitoare am sa mă uit mai des … la răspunsuri 🙂
    din România : hug and kiss you too …

Un gand, o idee, o intrebare?

retete, explorari culinare, recenzii de restaurante and more

Aperitiv Bauturi brunch calatorii ceva bun ceva dulce ceva simplu Cina comfort food desert jurnal de calatorie lacto-ovo vegetarian lacto-vegetarian libraria culinara Micul Dejun non-vegetarian ovo-vegetarian paine paine cu maia peste Pranz raw-vegan restaurant review retete de Anul Nou retete de baza retete de Craciun retete de iarna retete de Pasti retete de primavara retete de toamna retete de vara retete rapide salate smochine sparanghel taste of England taste of France taste of India Taste of Italia Taste of London taste of Morocco taste of Romania vegan vegetarian Yotam Ottolenghi
©2017 Mint&Rosemary - Andra Constantinescu. All Rights Reserved. Design by DOJO.