Retete

Hummus cu lamai murate si coriandru [vegan] ***plus o reteta bonus: chapati cu iaurt [lacto-vegetarian]

        Stiu ca asteptati cu nerabdare reteta de hummus, iar pentru ca v-am facut sa asteptati atata vreme, m-am gandit sa va fac o surpriza si sa va ofer astazi doua retete: reteta de hummus pe care v-o datoram si in plus o reteta simpla de chapati, in speranta ca ma veti ierta pentru ca v-am tinut cu sufletul la gura aproape o saptamana intreaga. πŸ™‚  
        Cu aceasta ocazie imi propun sa ies putin din zona de confort a bucatariei Europene si sa ma indrept incet-incet si catre bucataria altor continente, cu atat mai mult cu cat Londra imi ofera avantajul de a avea acces la o multitudine de ingrediente si de condimente de peste mari si tari. 
          Retetele de astazi in cateva cuvinte ar suna cam asa:
hummus cu lamai murate si coriandru – fiindca imi plac foarte mult lamaile murate (nu va mai spun cat sunt de simplu de facut, pentru ca sunt convinsa ca ati citit reteta aici), am ales sa imbogatesc clasica reteta de hummus cu coaja de lamaie murata, iar ca sa pastrez in continuare aceeasi nota am adaugat frunze proaspete de coriandru. Uleiul de masline i-a dat o consistenta bogata, cremoasa, cu precizarea ca am folosit ulei de masline virgin, si nu extravirgin, pentru a nu aglomera aromele. Ca si condiment am folosit sare roz de Himalaya si piper negru proaspat macinat, iar pe final am mai adaugat coaja rasa si cateva picaturi de zeama de lamaie proaspata. Rezultatul a fost un hummus cremos, extrem de aromat, fresh si parfumat, care poate fi servit ca aperitiv alaturi de legume proaspete, paine de casa sau lipie.
chapati – este o lipie obtinuta din aluat nedospit (in general din faina integrala de grau), foarte populara in India si Pakistan. In reteta de baza se utilizeaza ca lichid apa, insa am gasit diverse variatiuni cu iaurt si chiar si cu putin ulei in compozitie. Eu am ales varianta cu iaurt pentru ca mi se pare mie ca lipiile sunt mai pufoase in felul acesta (am folosit atat iaurt clasic cat si iaurt grecesc si nu am observat sa fie vreo diferenta intre ele, astfel ca va recomand sa folositi iaurtul care va este mai la indemana).
 
 

Ingrediente:
 
pentru hummus (4-6 portii):
– 400 grame naut fiert
– o lingurita tahini
– coaja de la o jumatate de lamaie murata
– cateva frunze de coriandru
– 3-4 linguri ulei de masline
– coaja rasa de la jumatate de lamaie proaspata
– zeama de la jumatate de lamaie proaspata
– piper negru proaspat macinat
– sare roz de Himalaya
 
pentru chapati (12 bucati):
– 250 grame faina integrala de grau
– 150 grame iaurt (plus 50 grame de rezerva)
– o lingurita de sare
– faina alba (pentru masa de lucru)
 
Metoda de preparare: hummus:
1. Boabele de naut se paseaza cu blenderul pana cand se obtine o compozitie cremoasa. Se transfera compozitia intr-un castron, dupa care se aduaga pe rand o lingurita de tahini si coaja de lamaie murata tocata foarte marunt. Se amesteca pana cand se omogenizeaza. Se adauga treptat uleiul de masline, amestecand continuu cu un tel in forma de para sau cu o lingura de lemn, pana cand compozitia devine pufoasa.
2. In final se adauga coaja rasa de lamaie, zeama de lamaie, frunzele de coriandru tocate marunt, sarea si piperul. Se decoreaza cu frunze de coriandru si eventual cateva picaturi de ulei.
 
*Recomandare: jucati-va cu aromele, creeati-va propriul hummus asa cum va place! Daca nu aveti lamai murate ar fi bine sa le faceti, pentru ca aroma lor este cu adevarat speciala! (glumesc, desigur! La partea cu facutul, nu la partea cu aroma :P). Alternativ, folositi lamai galbene sau lime, iar ca verdeata puteti folosi cu incredere cateva frunze proaspete de patrunjel. Incercati variatiuni cu ulei de masline extravirgin, cu usturoi, ceapa verde sau cu chilli, posibilitatile sunt practic nelimitate!

Metoda de preparare: chapati:

1. Intr-un castron se amesteca faina si sarea, iar apoi se adauga iaurtul si se framanta pana cand aluatul se desprinde de pe mana si de pe marginea castronului. Adaugati initial doar 150 grame de iaurt, iar daca este necesar adaugati si restul. Aluatul obtinut trebuie sa fie ferm, dar nelipicios. Framantati timp de minim 10 minute, astfel aluatul va deveni mai usor de manevrat.

2. Aluatul astfel obtinut se acopera cu o folie de plastic si se lasa sa se odihneasca 20-30 de minute.

3. Se divizeaza aluatul in 12 bucati egale, care se modeleaza sub forma unor bile de dimensiunea unei mingi de ping-pong. Pentru a se lucra mai usor, fiecare bila de aluat se tavaleste prin faina alba. Blatul de lucru trebuie sa fie infainat, la fel si sucitorul daca este necesar.
4. Se pune o tigaie la incins, la foc mediu-mare fara ulei. Eu am folosit o tigaie de fonta (skillet), insa alternativ puteti folosi orice alta tigaie. Atentie: tigaia trebuie sa fie uscata, nu se unge cu ulei.
5. Se ia prima biluta de aluat, se aplatizeaza cu mana, dupa care se intinde usor cu sucitorul. Daca este necesar, se mai pudreaza cu faina pe ambele parti. Se continua a se intinde cu sucitorul pana cand obtinem o lipie cu grosimea de 4-5 mm si cu diametrul de aproximativ 12 cm. Grosimea lipiei e foarte importanta, ea nu trebuie sa fie sub 4 mm.
 
 
 
6. Se aseaza lipia in tigaia bine incinsa si se prajeste timp de 1 minut. Dupa 30-40 de secunde lipia va incepe sa se umfle. Folositi un prosop de bucatarie pentru a apasa usor pe margini si a permite aburului sa se miste in interiorul lipiei. In curand, lipia se va umfla ca un balon.
7. Folosind o paleta, intoarceti lipia pe cealalta parte si lasati-o aproximativ 2 minute.
8. Scoateti lipiile pe un prosop curat de bucatarie si pastrati-le acoperite.
 
 
        Serviti hummus-ul cu chapati caldute, iar pentru un plus de prospetime adaugati cateva felii de catravete rece ori cateva rosii proaspete stropite cu putin ulei de masline.
 
 
Va doresc pofta buna si un weekend minunat!

Andra Constantinescu

I am a classically trained chef, with a Masters Degree in Food Business Management. I currently work as a Hospitality Lecturer at London College of Contemporary Arts and at the University of East London. I teach subjects focused on: Food, Society and Culture; Diet & Nutrition; Event Management as well as Marketing and Social Media for Hospitality. I am also a guest lecturer at the University of West London, where I teach Restaurant Reviewing and Social Media for Restaurants.

More Posts - Website - Twitter - Pinterest

16 Comments

  • Ana

    Am incercat si eu de cateva ori sa fac hummus, dar nu mi-a iesit niciodata. Cumpar de la un libanez autentic – Fadel, de cate ori am ocazia. Asta o sa fac si weekend-ul asta, insa de data asta lipia o fac eu, dupa reteta ta πŸ™‚

  • simplu si bun

    Nici nu vreau sa ma gandesc….adica mai precis…stiu… ce bun trebuie sa fie un colt de lipie calda cu hummus!:)) Reteta de chapati este foarte simpla si numai cu ingrediente naturale…o voi incerca cu siguranta… in weekendul acesta.:)

    • Andra

      Daiana, eu am facut lipiile astea de 3 ori intr-o saptamana, atat de mult mi-au placut! Plus ca sunt si super-rapide, asa ca ai grija: creeaza dependenta :))))
      Te imbratisez cu drag si te astept cu feedback! :*

  • Daniela

    Buna din nou…
    Tot Daniela te deranjeaza… πŸ™‚
    am descoperit si reteta asta , pot sa-ti spun ca mai atins pe suflet cu reteta asta…
    dar nu pot accesa reteta de lamai murate , in sensul ca ii dau click pe link , intra pe pagina si apoi in 5 sec. se redirectioneaza pagina de la ea putere si intra in ”home” , iar daca o caut pe search cu tag-ul ” lamai conservate” cu am vazut ( in 5 sec. pana a-si schimba ”adresa”)
    imi da defapt reteta de hummus … si iar intru pe ea iar dau clik pe linkul pt reteta de lamai murate si iar surpriza de mai devreme
    O sa incerc maine de la un alt laptop ( mentionez ca mai intai am accesat-o cu tableta si am avut impresia ca am atins eu aiurea ceva, apoi am cautat cu laptopul…iar maine am sa rog o prietena sa verifice si ea… si te anunt… daca nu te deranjeaza binenteles…
    O seara frumoasa iti doresc ! πŸ™‚

  • Daniela

    M-ai salvat de la dezastru ! πŸ˜‰
    Multumesc draga mea, dar sunt in continuare cu ochii pe tine ! πŸ™‚ pe reΘ›ele tale defapt
    Sa ai o seara frumoasa !
    Kiss and bear hug you too !

  • adina moldovan

    Salut , am si eu o nelamurire, ca tot vreau sa cumpar naut, care este gustul hummusului? Ca vreau sa il fac dupa reteta ta, pare mai simplu sau sa cumpar gata facut?( desi nu sunt adepta)

    • Andra Constantinescu

      Buna Adina,
      Hummus-ul este in fapt un piure de naut, caruia i se adauga pasta de susan, ulei de masline, zeama de lamaie si diverse condimente. Nautul singur este destul de neinteresant. Ai sa vezi, daca cumperi naut gata fiert, gustul e oarecum asemenator cu gustul boabelor de fasole fierte. Asadar, ceea ce este specific hummusului este adaosul de pasta de susan (aduce un plus de cremozitate si gustul acela specific de susan prajit), uleiul de masline extravirgin – cu aroma puternica, fructata, zeama de lamaie – cu aroma fresh acrisoara. Cam asta ar fi gustul de baza, la care dupa caz poti adauga diverse alte arome: coriandru si lamai murate – in cazul de fata, sau alte condimente precum: boia de ardei, cumin, samburi de pin prajiti, semnite de dovleac prajite etc.
      Incearca mai multe variante, cumpara si gata facut – daca vrei sa ai un termen de comparatie, desi sa stii ca hummusul din comert nu este intotdeauna foarte bun. Daca ai ocazia, mai degraba cumpara hummus de la un magazin libanez – cu siguranta va fi mai apropiat de original decat variantele de supermarket.

      O zi buna,
      Andra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.