Vegetarian Recipes and Blog

Retete de vara: supa-crema din sfecla rosie coapta cu crema de hrean [lacto-vegetarian]

Andra Constantinescu | August 4, 2012 | Retete
Pana acum cateva luni, daca era sa ma gandesc la sfecla rosie, gandul meu zbura invariabil la salata de sfecla rosie cu hrean pe care ne-o servea mama pe post de garnitura la pranz sau la cina. Imi placea salata aceea: era proaspata si racoroasa, aducea un plus de savoare si se potrivea de minune cu piure-ul de cartofi si carnita la cuptor – era “the perfect comfort food” si este cu siguranta si acum, desigur in varianta vegetariana, fara carne.
De cand am adoptat stilul de viata vegetarian, am inceput sa vad legumele cu alti ochi, am inceput sa cercetez noi si noi metode de preparare a legumelor, noi si noi combinatii si asocieri, si de fiecare data am fost placut surprinsa de rezultate.
Sfecla rosie pe langa faptul ca este o imensa sursa de vitamine, s-a dovedit a fi si extrem de versatila in ceea ce priveste modul de preparare: poate fi servita cruda, fiarta, coapta, sub forma de piure, chipsuri, supe, creme, in salate, practic posibilitatile sunt nelimitate si tin doar de imaginatia fiecaruia dintre noi.
Sunt convinsa ca ati fost si voi placut surprinsi de chipsurile din sfecla rosie, eu cu siguranta sunt incantata de aceste chipsuri pe cat de aratoase pe atat de gustoase si sanatoase! Si daca v-au placut chipsurile, atunci cu siguranta veti indragi si aceasta supa: o supa-crema luxurianta, catifelata si aromata, plina de vitamine si cu o savoare deosebita!

Asa cum probabil v-ati obisnuit, ingredientele sunt simple, dar alese cu grija, pentru a da preparatului final o savoare deosebita. Asadar, pentru doua portii sunt necesare urmatoarele:
Ingrediente:
pentru supa-crema:
6 bucati sfecla rosie
6 catei de usturoi
doua foi de dafin
cateva crengute de cimbru
sare de mare ( grunjoasa)
o cana de apa
3 linguri ulei de masline
500 ml supa vegetala (sau apa)
pentru crema de hrean
doua lingurite de hrean proaspat ras
doua linguri de smantana
sare de mare fina

Metoda de preparare:
  1. Preincalziti cuptorul la 190 grade Celsius.
  2. Spalati bine sfecla sub jet de apa rece (folositi un burete de bucatarie nou daca e necesar), pastrand aproximativ 10 cm din tulpina. Asezati sfecla intr-o tava pentru cuptor, adaugati foile de dafin, crengutele de cimbru, usturoiul necuratat si sarea. Stropiti cu ulei de masline iar apoi adaugati apa. Acoperiti cu folie de aluminiu si dati la cuptor pentru o ora – ora si 15 minute, in functie de cat este de mare sfecla. Cand este coapta, sfecla trebuie sa fie moale, verificati cu ajutorul unei furculite.
  3. Pregatiti crema de hrean: radeti o radacina de hrean pe razatoarea cea mai fina. Amestecati cu smantana si potriviti de sare. Lasati la frigider pentru minim 15 minute.
  4. Cand sfecla este coapta, scoateti tava din cuptor si lasati la racit. Inlaturati tulpinile si coaja de la sfecla. Inlaturati coaja de la usturoi.
  5. Puneti sfecla si usturoiul intr-un blender si mixati, adaugand treptat supa vegetala sau apa, pana cand obtineti o compozitie fina, cremoasa si catifelata.
  6. Pentru servire puneti supa in boluri largi si adaugati cate o lingurita din crema de hrean in fiecare bol.

Serviti aceasta supa rece sau calda, alaturi de crutoane din paine de casa si un pahar mare de vin alb, rece!

Va doresc pofta buna si un weekend excelent!

Andra Constantinescu

Chef. Mentor. Food critic. Fine dining cognoscente. Explorer of flavours. Creator of experiences.

More Posts - Website - Twitter - Facebook - Pinterest - Google Plus

15 thoughts on “Retete de vara: supa-crema din sfecla rosie coapta cu crema de hrean [lacto-vegetarian]”

  1. suuper faina ideea cu coptul in apa. Eu le coc asa, simple pe hartie de copt. Dar musai incerc si eu o supa crema de sfecla 🙂
    A ta arata minunat! La fel si pozele 😉
    Pup!

    1. o recomand din tot sufletul, draga Dana!
      Coapta in modul asta, sfecla isi ia toate aromele de la cimbru, dafin si usturoi, e o combinatie foarte faina de arome aici 🙂
      te imbratisez cu drag,
      Andra

    1. Asa cum spuneam, pana acum ceva vreme nici mie nu mi-ar fi trecut prin minte ca as putea sa fac supa din sfecla rosie, o stiam doar sub forma de salata 🙂
      Acum ma gandesc ca data viitoare sa inlocuiesc cimbrul cu seminte de chimen, imi amintesc ca mama punea uneori si seminte de chimen in salata de sfecla…
      Te astept cu impresii daca incerci reteta, sunt chiar curioasa daca v-a palcut 🙂

    1. Vai Mihaela, ce pofta mi-ai facut de sfecla murata acum!!!
      Mai nou am facut o pasiune pentru sfecla rosie, zau ca imi vine sa pun si la murat :)))

  2. Arata foarte bine!!!
    Pozele sunt minunate!
    Ma gandesc sa fac si eu pentru copii,dar sa pun si niste cartofi sau galuste…altfel,cred ca nici n-ar vrea sa o vada,nu se prea impaca cu sfecla.Oar i-ar strica gustul?
    Pupi:-))

    1. Multumesc Angelica draga, ma bucur tare mult ca iti plac pozele! :*
      Cartofi nu stiu daca ar merge, dar niste galuste suna bine de tot, chiar mi-ai dat o idee buna, nu cred ca i-ar strica gustul, poate ar trebui doar sa pui mai multa supa vegetala sau apa decat am scris eu in reteta, pentru ca sa o mai subtiezi putin.
      te pup draga mea si sper sa le placa piticilor tai supica! :*

  3. Am făcut și eu adineaori supa și a ieșit delicioasă! Mulțumim pentru rețeta! Câteva din modificările pe care le-am făcut: în timp ce se coace sfecla, puteți prăji crutoanele în cuptor (în 10 – 15 minute sunt gata) noi le-am aromat cu puțin ulei de dovleac și sare. Pe lângă asta, am pus coriandru în supă (cu cât mai mult cu atât mai bine), îi dă prospețime iar aromele se îmbină perfect. Am fiert un morcov mare și o ceapă în puțină apă și le-am adăugat cu totul în blender, împreună cu sfecla, usturoiul, condimentele și zeama pe care a lăsat-o sfecla în vasul de sticlă în care am copt-o. Delicios!

Un gand, o idee, o intrebare?

retete, explorari culinare, recenzii de restaurante and more

Aperitiv Bauturi brunch calatorii ceva bun ceva dulce ceva simplu Cina comfort food desert jurnal de calatorie lacto-ovo vegetarian lacto-vegetarian libraria culinara Micul Dejun non-vegetarian ovo-vegetarian paine paine cu maia peste Pranz raw-vegan restaurant review retete de Anul Nou retete de baza retete de Craciun retete de iarna retete de Pasti retete de primavara retete de toamna retete de vara retete rapide salate smochine sparanghel taste of England taste of France taste of India Taste of Italia Taste of London taste of Morocco taste of Romania vegan vegetarian Yotam Ottolenghi
©2017 Mint&Rosemary - Andra Constantinescu. All Rights Reserved. Design by DOJO.