Retete

Summer on a plate: salata de vara cu mozzrella di bufala si menta [*lacto-vegetarian]

        Fara indoiala ca in bucataria mea vedeta acestui sezon este menta proaspata. Folosesc menta la aproape orice: de la clasica limonada, la supe si salate si de fiecare data am o surpriza placuta: aceea de a obtine un preparat cu gust proaspat si racoritor. 
        Salata pe care vreau sa v-o prezint astazi va va surprinde papilele gustative printr-o explozie de gusturi care mai de care mai incantatoare: de la aroma puternica a uleiului de masline extravirgin, la prospetimea mentei, ajutata cu doar cateva picaturi de lamaie, de la consistenta fina si cremoasa a branzei, la gustul crocant si usor amarui al frunzelor proaspete de rucola si pana la gustul dulce al boabelor crude de mazare tanara.
        Reteta (daca putem sa-i spunem asa, pentru ca in definitiv este doar o salata) nu ridica nici un fel de probleme nici chiar unui incepator in ale bucatariei, insa pentru un gust desavarsit, cateva precizari cred ca sunt importante: 
– cand alegeti mozzarella, fiti siguri ca pe eticheta este scris “mozzarella di bufala”, si nu doar mozzarella – este o diferenta imensa intre cele doua: mozzarella di bufala are o consistenta mult mai cremoasa si este infint mai buna decat mozzarella obtinuta din branza de vaca. 
– investiti intr-o sticla de ulei de masline extravirgin de foarte buna calitate, pe care sa il folositi exclusiv la salate, veti observa diferenta! Un ulei de masline extravirgin de buna calitate are o culoare usor verzuie si un gust puternic, proaspat, fructat si usor amarui. 

Ingrediente (pentru o portie)
pentru salata:
un bulgar de mozzarella di bufala
o mana de frunze de rucola
2-3 ridichi
doua linguri de boabe de mazare crude
cateva fire de creson
sare de mare
piper negru proaspat macinat
pentru dressing:
2 linguri de ulei de masline extravirgin
5 frunze de menta
zeama de la un sfert de lamaie
Metoda de preparare:
1. Pregatim dressing-ul: frunzele de menta se toaca marunt si se amesteca cu uleiul de masline si cu zeama de lamaie proaspat stoarsa.
2. Asamblam salata: asezam frunzele de rucola impreuna cu feliile subtiri de ridiche pe o farfurie plata si larga. Rupem bulgarele de mozarella in doua si il asezam peste rucola. Adaugam boabele de mazare si cresonul si picuram deasupra dressingul. Adaugam sare de mare si piper negru proaspat macinat.
Servim aceasta salata alaturi de un pahar mare de vin alb sec.
Va doresc pofta buna!

Andra Constantinescu

I am a classically trained chef, with a Masters Degree in Food Business Management. I currently work as a Hospitality Lecturer at London College of Contemporary Arts and at the University of East London. I teach subjects focused on: Food, Society and Culture; Diet & Nutrition; Event Management as well as Marketing and Social Media for Hospitality. I am also a guest lecturer at the University of West London, where I teach Restaurant Reviewing and Social Media for Restaurants.

More Posts - Website - Twitter - Pinterest

8 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.