Vegetarian Recipes and Blog

Retete Masterchef: supa-crema de cartofi cu infuzie de menta [*vegan]

Andra Constantinescu | May 18, 2012 | Retete
          Cu aceasta reteta imi doresc sa incep o serie de postari in care sa prezint interpretarea mea asupra unor retete prezentate in emisiunile Masterchef atat din Romania cat si din UK. Reteta de supa-crema de cartofi cu infuzie de menta a fost la mare cautare in ultima vreme, astfel ca am hotarat sa incep cu aceasta. Este o reteta extrem de simpla, cu ingrediente putine dar care se imbina frumos intr-o crema catifelata, cu gust fin si racoritor.

Ingrediente (4 portii):

pentru supa-crema:
600 grame cartofi cu coaja alba
o ceapa de marime medie
doua tulpini de telina
doi catei de usturoi
cateva boabe de piper verde
o frunza de dafin
doua linguri de ulei de masline
sare
pentru infuzie:
10 grame frunze de menta
20-25 grame apa rece
pentru servire:
cateva picaturi de ulei de masline extravirgin
piper verde proaspat macinat
crutoane (optional)
Metoda de preparare:
1. Intr-o cratita incapatoare se incinge uleiul de masline si se adauga usturoiul zdrobit (cu tot cu coaja). Se lasa la foc mediu pentru 2-3 minute, doar atat cat uleiul sa ia din aroma usturoiului, dupa care usturoiul se scoate afara din cratita. 
2. Se adauga apoi ceapa taiata fasii, impreuna cu tulpinile de telina taiate fasii si se lasa la calit, la foc mediu, timp de 5 minute sau pana cand ceapa devine moale si transparenta. 
3. In continuare, se adauga cartofii taiati cubulete, se acopera cu apa, se adauga sare, boabe de piper verde si frunza de dafin si se fierbe la foc mic pana cand cartofii devin moi.
4. Intre timp se pregateste infuzia: frunzele de menta se toaca marunt, se pun intr-un vas si se adauga 20-25 grame de apa rece. Se acopera vasul si se lasa la infuzat minim 10 minute.
5. Cand cartofii sunt fierti, se inlatura piperul si foaia de dafin si se paseaza amestecul cu ajutorul unui blender, pana cand se obtine o crema fina si catifelata.
          Pentru servire, se pune supa-crema in boluri, se adauga o jumatate de lingurita de infuzie de menta, se adauga cateva picaturi de ulei de masline extravirgin si se condimenteaza dupa gust cu sare si piper verde proaspat macinat. Optional, aceasta supa-crema se poate servi si insotita de crutoane.
Va doresc pofta buna!

Andra Constantinescu

Chef. Mentor. Food critic. Fine dining cognoscente. Explorer of flavours. Creator of experiences.

More Posts - Website - Twitter - Facebook - Pinterest - Google Plus

12 thoughts on “Retete Masterchef: supa-crema de cartofi cu infuzie de menta [*vegan]”

  1. Suntem mari fani supe-creme(ca sa nu mai vorbim de copii…),iar reteta ta este S&B,multumim mult pentru idee , trebuie sa o incercam cu prima ocazie,te pupam cu mare drag,Daiana

    1. Draga Daiana, sa stii ca si eu sunt mare fan de supe-creme. Aceasta mi-a placut in mod special pentru ideea aceea de “fresh” pe care i-a dat-o menta, e chiar interesanta combinatia!
      Va imbratisez cu drag :*

  2. si mie imi plac supele creme.Menta cu cartofi n-am asociat inca.Dar am o intrebare :spui ca pentru infuzia de menta folosesti apa rece ?Este sufifient timpul sa-si lase menta aroma in apa ?poti sa-mi spui cat inseamna 10 grame in linguri ,ca eu n-am cu ce sa cantaresc asa o cantitate mica.

    1. Draga Pansy, si pentru mine a fost ca un fel de experiment reteta asta, dar mi-a placut gustul final si probabil ca am sa o mai repet.
      Menta are o aroma destul de puternica si isi lasa aroma chiar si in apa rece, cu atat mai mult cu cat frunzele sunt tocate. 10 grame de menta sunt in jur de 6-7 frunze, le toci marunt, le pui intr-o cana mai mica si le acoperi cu apa, cam doua linguri de apa sunt suficiente.
      Te pup si te astept sa imi spui daca ti-a placut! 🙂

  3. Mult imi plac cremele, de cartofiori ce sa mai vorbim iar cine mai arunca cate un ochi pe blogul meu stie ca am facut o pasiune, ca sa nuzic obsesie pentru menta. Cu alte cuvinte – urmatoarea supa e fix asta.

  4. …cu alte cuvinte, I’m on my way catre blogul tau sa vad cam ce as putea sa “fur” de pe-acolo, ca daca e cu menta, sigur imi place 😛
    Sa-mi spui cum ti-a placut supica asta, chiar sunt curioasa daca ti-a placut!
    Hugs! :*

Un gand, o idee, o intrebare?

retete, explorari culinare, recenzii de restaurante and more

Aperitiv Bauturi brunch calatorii ceva bun ceva dulce ceva simplu Cina comfort food desert jurnal de calatorie lacto-ovo vegetarian lacto-vegetarian libraria culinara Micul Dejun non-vegetarian ovo-vegetarian paine paine cu maia peste Pranz raw-vegan restaurant review retete de Anul Nou retete de baza retete de Craciun retete de iarna retete de Pasti retete de primavara retete de toamna retete de vara retete rapide salate smochine sparanghel taste of England taste of France taste of India Taste of Italia Taste of London taste of Morocco taste of Romania vegan vegetarian Yotam Ottolenghi
©2017 Mint&Rosemary - Andra Constantinescu. All Rights Reserved. Design by DOJO.