Vegetarian Recipes and Blog

Risotto cu sofran si creveti

Andra Constantinescu | April 22, 2012 | Retete
Secretul pentru un risotto ca in Italia? Un orez special si cateva ingrediente de foarte buna calitate.

Risotto cu sofran si creveti, servit cu tuile din Parmigiano Reggiano
Reteta risotto cu sofran

 
Iubesc bucataria italiana! 
Pentru ca preparatele bucatariei italiene sunt caracterizate prin simplitate, eleganta si prospetime, iar in acelasi timp sunt pline de aroma si culoare. Pentru ca de fiecare data cand merg in Italia mai descopar cate un gust sau cate o combinatie de arome care imi aduc zambetul pe buze si imi lasa in suflet amintiri minunate. Pentru ca de fiecare data cand aici e frig si ploua, mie imi zboara gandul la Italia si la terasele ei aglomerate de prin piete si piazzete ori la cele insorite de pe malul marii. Si cum altfel sa imi stapanesc dorul decat incercand sa recreez aici o mica parte din experienta culinara care imi aduce atata bucurie. Pentru astazi m-am oprit la un risotto cu sofran – simplu, elegant si foarte gustos. 
Ca orice preparat italian care se respecta, acest risotto este compus din ingrediente putine, dar fine si alese cu grija, astfel incat sa se armonizeze perfect si sa creeze un gust desavarsit. Avem asadar trei ingrediente care dau gust acestui: sofranul – cu gustul sau intens, inconfundabil, creveti si Parmigiano Reggiano. 
 
Risotto cu sofran si creveti

Risotto cu sofran si creveti

Ingrediente

    pentru risotto:
  • 160 grame orez
  • doua linguri de ulei de masline
  • o ceapa mijlocie
  • 50 ml vin alb
  • cateva fire de sofran
  • 500 ml supa vegetala
  • 100 grame creveti prefierti, decorticati
  • 20 grame Parmigiano Reggiano ras
  • 25 grame unt
  • sare si piper proaspat macinat
  • pentru tuile:
  • 50-60 grame Parmigiano Reggiano

Metoda de preparare

    Pentru tuile:
  1. luati cate 25-30 grame de parmigiano ras cu o lingura si asezati-l in forma de cerc sau triunghi intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Introduceti la cuptorul incins la 220 de grade pentru 2-3 minute, pana cand incepe sa se rumeneasca. Scoateti tava din cuptor si lasati cele doua tuile la racit, se vor intari cand sunt reci.
  2. Pentru risotto:
  3. intr-o cratita incapatoare, la foc mediu, se caleste in ulei de masline ceapa tocata marunt, pana cand devine moale si transparenta. Se adauga orezul si se continua calirea pana cand bobul de orez devine transparent. Se adauga sofranul inmuiat in putina apa calduta, iar apoi vinul si se lasa in continuare la foc mediu pana cand vinul s-a evaporat complet.
  4. Supa vegetala se adauga treptat, cate un polonic, amestecand continuu pana cand se incorporeaza in totalitate. Adaugati doar atata supa cat este necesara si testati periodic bobul de orez pentru a verifica daca este fiert corespunzator: bobul de orez trebuie sa ramana "al dente". Adaugati sare daca mai este necesar.
  5. In final, luati cratita de pe foc, adaugati crevetii (pastrati cativa pentru decor) si executati etapa finala, denumita "mantecare": adaugati untul si parmigiano ras si amestecati cu o lingura de lemn pana cand se incorporeaza complet. Acoperiti cu un capac si lasati acoperit 1-2 minute inainte de servire.
  6. Pentru servire: puneti o cantitate generoasa de risotto in fecare farfurie, decorati cu un tuile si cativa creveti, presarati piper proaspat macinat.

Note:

Pentru un rezultat excelent, va recomand sa folositi orez special pentru risotto. Cele mai populare tipuri de orez pentru risotto sunt Arborio si Carnaroli. Vinul: daca nu e suficient de bun pentru baut - atunci nu are ce cauta nici in mancare! Folositi intotdeauna un vin alb sec, de buna calitate. Pentru o experienta italiana autentica folositi Parmigiano Reggiano proaspat ras si evitati branzeturile gata rase vandute in supermarketuri sub denumirea de parmezan. Il recunoasteti pe cel autentic dupa inscriptia punctata "Parmigiano Reggiano" aflata pe coaja.

http://www.mentasirozmarin.ro/2012/04/risotto-cu-sofran-si-creveti.html
Enjoy!

Andra Constantinescu

Chef. Mentor. Food critic. Fine dining cognoscente. Explorer of flavours. Creator of experiences.

More Posts - Website - Twitter - Facebook - Pinterest - Google Plus

One thought on “Risotto cu sofran si creveti”

Un gand, o idee, o intrebare?

retete, explorari culinare, recenzii de restaurante and more

Aperitiv Bauturi brunch calatorii ceva bun ceva dulce ceva simplu Cina comfort food desert jurnal de calatorie lacto-ovo vegetarian lacto-vegetarian libraria culinara Micul Dejun non-vegetarian ovo-vegetarian paine paine cu maia peste Pranz raw-vegan restaurant review retete de Anul Nou retete de baza retete de Craciun retete de iarna retete de Pasti retete de primavara retete de toamna retete de vara retete rapide salate smochine sparanghel taste of England taste of France taste of India Taste of Italia Taste of London taste of Morocco taste of Romania vegan vegetarian Yotam Ottolenghi
©2017 Mint&Rosemary - Andra Constantinescu. All Rights Reserved. Design by DOJO.