Vegetarian Recipes and Blog

Supa de ceapa

Andra Constantinescu | April 5, 2012 | IarnaRetete
Taste of France       

Supa de ceapa: o delicatesa frantuzeasca

supa de ceapa retea

Supa de ceapa – reteta

Ca o adevarata frantuzoaica invaluita in mister, reteta pentru supa de ceapa s-a lasat asteptata. Si cred ca in final a meritat toata aceasta asteptare, pentru ca este cu adevarat o reteta speciala. Aromele fine, imbinate cu grija fac din aceasta supa o delicatesa care iti bucura simturile si te indeamna sa petreci o vacanta a gusturilor pe meleaguri frantuzesti. Aceasta reteta vine sa demonstreze inca o data (daca cumva mai era nevoie) ca din ingrediente simple, alese si imbinate cu multa atentie putem crea mancaruri aromate si extrem de gustoase. In mod traditional, supa de ceapa se prepara cu stock de vita. Stock-ul de vita este cel de la care supa capata o culoare intensa si un gust complex. Pentru vegetarieni, reteta se poate adapta, folosind stock de legume (supa de legume).
 
Supa de ceapa

Supa de ceapa

Ingrediente

  • 50 grame unt
  • 750 grame ceapa
  • 2 catei de usturoi
  • 2 litri de stock de vita (stock de legume pentru vegetarieni)
  • 250 ml vin alb
  • o frunza de dafin
  • 2 crengute de cimbru
  • 8 felii de bagheta sau 4 felii de paine de casa
  • 100 grame branza Gruyere

Metoda de preparare

  1. Ceapa se curata de coaja si se taie in fasii subtiri. Usturoiul se toaca marunt.
  2. Untul se taie in cubulete si se pune la topit pe foc mic, intr-o cratita incapatoare. Cand untul s-a topit, se adauga ceapa si se lasa in continuare la foc mic, pentru aproximativ 25 de minute sau pana cand incepe sa se caramelizeze. Se amesteca din cand in cand.
  3. Se adauga usturoiul, apoi se adauga vinul, iar la final stock-ul, cimbrul si frunza de dafin. Lasati sa fiarba la foc mic pentru inca 25 de minute.
  4. Pregatiti feliile de paine: prajiti-le in toaster sau in cuptor la functia de grill pana cand se rumenesc.
  5. Pentru servire, asezati supa in boluri incapatoare, asezati cate doua felii de bagheta sau o felie de paine de casa, radeti deasupra branza Gruyere si introduceti bolurile in cuptor la functia de grill pentru un minut sau pana cand branza se topeste si capata o consistenta cremoasa.
http://www.mentasirozmarin.ro/2012/04/reteta-supa-de-ceapa.html
        

Andra Constantinescu

Chef. Mentor. Food critic. Fine dining cognoscente. Explorer of flavours. Creator of experiences.

More Posts - Website - Twitter - Facebook - Pinterest - Google Plus

14 thoughts on “Supa de ceapa”

  1. Vreau sa o fac si eu dar nu stiu cu ce pot inlocui branza Gruyere. Ce textura are, este cascaval, branza cu mucegai?

    1. Supa vegetala e orice supa clara in care au fiert legume. Un exemplu: fierbi in apa o ceapa, morcovi, patrunjel, pastarnac, telina, ce ai la indemana, condimentezi cu sare, piper, foi de dafin daca vrei. Cand legumele sunt fierte, strecori zeama, lasi legumele la o parte si aia e supa vegetala 🙂

      1. Merci 🙂 am uitat de intrebarea mea …. si am dat iar de reteta asta .. iar ma intrebam acuma ce e aia supa vegetala..apoi miam adus aminte ca intro zi am intrebat..oare nui aici intrebarea mea ? ba da :)) fac maine reteta

Un gand, o idee, o intrebare?

retete, explorari culinare, recenzii de restaurante and more

Aperitiv Bauturi brunch calatorii ceva bun ceva dulce ceva simplu Cina comfort food desert jurnal de calatorie lacto-ovo vegetarian lacto-vegetarian libraria culinara Micul Dejun non-vegetarian ovo-vegetarian paine paine cu maia peste Pranz raw-vegan restaurant review retete de Anul Nou retete de baza retete de Craciun retete de iarna retete de Pasti retete de primavara retete de toamna retete de vara retete rapide salate smochine sparanghel taste of England taste of France taste of India Taste of Italia Taste of London taste of Morocco taste of Romania vegan vegetarian Yotam Ottolenghi
©2017 Mint&Rosemary - Andra Constantinescu. All Rights Reserved. Design by DOJO.