Vegetarian Recipes and Blog

Muffins cu crumble, afine si mar verde (inspired by Yotam Ottolenghi)

Andra Constantinescu | April 10, 2012 | Retete

        Muffins cu crumble, afine si mar verde este a doua reteta de muffins pe care o fac din cartea lui Yotam Ottolenghi si va spun cu mana pe inima ca trebuie sa o incercati si voi, ca sa intelegeti de ce imi place mie atat de mult acest autor.

 

muffins-cu-crumble-afine-si-mar-verde

 

       Reteta anterioara, muffins cu prune si marzipan, imi aduce inca si acum amintiri placute ale unui gust intens de marzipan imbogatit de aroma stringenta a prunelor moi, scaldate in zeama dulce cu scortisoara care se prelingea agale peste briosa pufoasa, facand-o irezistibil de frumoasa si nemaipomenit de aromata.

        Briosa de astazi are o personalitate aparte: are un “crunch” care o face aparent greu de cucerit, insa o data ce i-ai gustat crusta crocanta de crumble, ti se dezvaluie in totala ei pufosenie, presarata doar pe ici – pe colo cu afine moi si mar acrisor, exact cat ii trebuie unei briose ca sa devina regina unei dupa amiezi tarzii de duminca. Reteta este extrem de simpla, insa o regula demna de tinut minte cand facem muffins este urmatoarea: compozitia finala are un aspect neuniform si poate avea chiar si cocoloase. Este bine sa fie asa, cocoloasele se vor sparge in timpul coacerii si vom obtine astfel niste briose pufoase si bine crescute. In plus fata de retetele clasice, aceste muffins au un topping de “crumble”, care le da o textura si o consistenta crocanta si care mie mi-a placut in mod deosebit. 

 
muffins-cu-crumble-afine-si-mar-verde
 
        —– Reteta: Muffins cu crumble, afine si mar verde —–
 
 
Muffins cu crumble, afine si mar verde
Yields 10
Muffins delicioase cu afine si mar verde si o crusta crocanta
Write a review
Print
Ingrediente (pentru 10-12 bucati)
pentru muffins
  1. - 270 grame faina
  2. - doua lingurite si jumatate de praf de copt
  3. -jumatate de lingurita de sare
  4. -un ou
  5. - 170 grame zahar
  6. - 70 grame unt topit
  7. - 190 ml lapte
  8. - un mar verde (eu am folosit Granny Smith), taiat cubulete, nedecojit
  9. - 150 grame afine proaspete, plus inca 50 grame pentru decor
pentru crumble
  1. - 150 grame faina
  2. - 50 grame zahar
  3. - 100 grame unt rece, taiat cubulete
Metoda de preparare
  1. 1. preincalziti cuptorul la 170 grade Celsius
  2. 2. pregatiti compozitia pentru crumble: puneti toate ingredientele in vasul unui robot de bucatarie (atasamentul cu lame) si mixati-le pana cand capata consistenta pesmetului. Mixati foarte scurt, de cateva ori (cam de 5-6 ori), la viteza maxima si verificati compozitia pentru a nu se transforma in aluat.
  3. 3. pregatiti compozitia pentru muffins: intr-un castron cerneti faina, impreuna cu sarea si praful de copt. Separat, amestecati oul cu zaharul, adaugati untul topit (aveti grija ca untul topit sa nu fie fierbinte) si laptele. In continuare, adaugati ingredientele solide, incorporandu-le usor si cu grija, iar in final adaugati fructele.
  4. 4. aranjati cosuletele de muffins in tava si puneti din compozitie cu ajutorul unei linguri, pana cand cosuletele sunt pline. Acoperiti cu o cantitate generoasa de crumble si decorati cu restul de afine.
  5. 5. dati la cuptor pentru aproximativ 30 de minute, pana cand briosele se rumenesc.
  6. Se servesc calde, alaturi de un capuccino cu scortisoara 🙂
Adapted from Yotam Ottolenghi
Adapted from Yotam Ottolenghi
Chef Andra Constantinescu http://www.mentasirozmarin.ro/

Andra Constantinescu

Chef. Mentor. Food critic. Fine dining cognoscente. Explorer of flavours. Creator of experiences.

More Posts - Website - Twitter - Facebook - Pinterest - Google Plus

16 thoughts on “Muffins cu crumble, afine si mar verde (inspired by Yotam Ottolenghi)”

Un gand, o idee, o intrebare?

retete, explorari culinare, recenzii de restaurante and more

Aperitiv Bauturi brunch calatorii ceva bun ceva dulce ceva simplu Cina comfort food desert jurnal de calatorie lacto-ovo vegetarian lacto-vegetarian libraria culinara Micul Dejun non-vegetarian ovo-vegetarian paine paine cu maia peste Pranz raw-vegan restaurant review retete de Anul Nou retete de baza retete de Craciun retete de iarna retete de Pasti retete de primavara retete de toamna retete de vara retete rapide salate smochine sparanghel taste of England taste of France taste of India Taste of Italia Taste of London taste of Morocco taste of Romania vegan vegetarian Yotam Ottolenghi
©2017 Mint&Rosemary - Andra Constantinescu. All Rights Reserved. Design by DOJO.