muffins cu prune si marzipan
Retete

Muffins cu prune si marzipan (inspired by Yotam Ottolenghi)

        Reteta de astazi are arome sofisticate de marzipan si scortisoara care te invaluie intr-o atmosfera mai degraba tomnatica decat primavaratica, cu atat mai mult cu cat chiar si prunele te trimit cu gandul la un sfarsit de August si nicidecum la mijloc de Martie. Iar daca ar fi sa ma iau dupa vremea de afara, as spune ca de-a dreptul a venit toamna, cu vremea ei capricioasa, cu vanturi si ploi si chef de stat in casa cu o cafea calda si o prajiturica aromata. Pai si daca tot ploua, mi-am spus: ce-ar fi las eu ploaia sa improspateze mirosul de iarba proaspat tunsa in curte si sa imi fac eu ziua mai aromata cu aceste muffins parfumate si colorate?
        L-am descoperit recent pe Yotam Ottolenghi, insa m-a cucerit pe loc prin retetele simple si combinatiile sofisticate de ingrediente si condimente. Va inivit sa-l descoperiti si voi impreuna cu mine si va asigur ca veti fi incantati de aromele indraznete si de gustul rafinat al acestor muffins.
 
 

Muffins cu prune si marzipan

Muffins pufoase cu arome sofisticate de marzipan si scortisoara care te invaluie intr-o atmosfera tomnatica si te indeamna la visare.

Ingredients

pentru muffins

  • 480 grame faina
  • o lingurita praf de copt
  • jumatate de lingurita de bicarbonat de sodiu
  • o lingurita de scortisoara
  • un praf de sare
  • 200 grame zahar
  • doua oua
  • 110 grame unt topit
  • 280 ml lapte
  • coaja de la doua portocale
  • 120 grame marzipan

pentru sosul de prune

  • 700 grame prune bine coapte
  • 60 grame zahar
  • o lingurita de scortisoara

pentru decor

  • zahar pudra

Instructions

  • 1. pregatiti sosul de prune: taiat prunele in sferturi, inlaturati samburii si asezati-le intr-un vas de yena sau de ceramica. Presarati zaharul si scortisoara, amestecati si dati la cuptor, la 170 grade Celsius, timp de 15-20 de minute, sau pana cand prunele devin moi si coaja incepe sa se separe de pulpa.
  • 2. pregatiti ingredientele solide: intr-un castron, cerneti faina, praful de copt, bicarbonatul, scortisoara si sarea
  • 3. pregatiti compozitia lichida: intr-un castron incapator, amestecati ouale cu zaharul pana cand obtineti o compozitie spumoasa, adaugati laptele si untul topit (untul topit nu trebuie sa fie foarte fierbinte) ai amestecati pana cand obtineti o compozitie omogena. Adaugati marzipanul ras pe razatoarea mica si coaja de portocala, precum si 80 de grame din sosul de prune (pulpa si zeama).
  • 4. adaugati treptat faina in compozitia lichida, amestecand usor cu lingura de lemn sau cu o spatula pana cand intreaga cantitate de faina s-a incorporat. Nu amestecati mai mult decat este necesar, chiar daca amestecul este usor neomogen. La compozitia de muffins este normal ca amestecul sa contina mici cocoloase, ele se vor omogeniza in timpul coacerii si vom obtine astfel muffins pufoase si usoare.
  • 5. umpleti formele de muffins cu amestecul format si coaceti la cuptorul incins la 180 grade celsius timp de 20-25 de minute. Verificati daca aluatul este copt cu ajutorul unei scobitori: scobitoarea trebuie sa iasa uscata, fara urme de aluat pe ea.
  • 6. cand prajituricile s-au racit, presarati zahar pudra si asezati o cantitate generoasa de sos de prune deasupra.

Notes

Adapted from Yotam Ottolenghi
 
 
Pofta buna!
        

Andra Constantinescu

I am a classically trained chef, with a Masters Degree in Food Business Management. I currently work as a Hospitality Lecturer at London College of Contemporary Arts and at the University of East London. I teach subjects focused on: Food, Society and Culture; Diet & Nutrition; Event Management as well as Marketing and Social Media for Hospitality. I am also a guest lecturer at the University of West London, where I teach Restaurant Reviewing and Social Media for Restaurants.

More Posts - Website - Twitter - Pinterest

8 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *






This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.