New York style cheesecake
I love cheesecakes! Am zis! Pentru ca sunt usor de facut, pentru ca sunt light and creamy, pentru ca se pot asorta cu orice fel de fructe si se pot face in orice anotimp. Si daca asta se mananca la New York, ei bine, in acest caz o spun si pe asta: I love New York!In ultima vreme, de cate ori intru in cate o librarie mi se intampla inevitabilul: pun ochii pe cel putin o carte cu retete si plec cu ea. Astfel am reusit sa adun o colectie impresionanta despre care sper sa imi gasesc vreme sa va povestesc mai multe intr-o buna zi. Asa am descoperit si reteta aceasta, intr-o carte intitulata simplu: Baking & desserts – the essential recipe collection si de atunci n-am mai avut liniste. Aveam doar doua variante: sa iau primul avion spre New York saaaauuuu – sa aduc “a piece of New York” chiar aici la mine acasa. Am ales totusi varianta a doua: biscuiti aveam, branza aveam, afine aveam, ce rost avea sa bat atata drum doar pentru o bucatica de prajitura?ย Asa ca m-am pus pe treaba, iar ce a iesit vedeti in imaginea de mai jos: o prajiturica usoara, cremoasa, nu prea dulce, usor acrisoara chiar, cu blat crocant de biscuiti, servita cu dulceata de afine facuta dis de dimineata ๐ย
New York style Cheesecake
Ingredients
pentru blat
- 250 g biscuiti digestivi
- 100 g unt nesarat
pentru crema de branza
- 500 g branza Quark
- 2 oua
- 100 g zahar fin
- 1 lingurita extract de vanilie
pentru crema de smantana
- 300 g smantana
- 50 g zahar
- 1 lingurita extract de vanilie
pentru garnitura
- 250 g afine
- 20 g apa
- 55 g zahar fin
- 20 g sirop de artar
Instructions
- Blatul de biscuiti: untul se topeste intr-o cratita la foc mic, dupa care se adauga biscuitii zdrobiti bine si se amesteca pana cand se formeaza o masa omogena. Se aseaza pe fundul tavii, se niveleaza si se da la frigider pana cand se prepara crema de branza.
- Crema de branza: intr-un castron, se amesteca branza, ouale, zaharul si extractul de vanilie pana cand zaharul este topit.
- Se adauga crema de branza in tava, peste blatul de biscuiti, se niveleaza si se introduce in cuptorul preincalzit la 190 grade pentru 20 de minute sau pana cand crema devine ferma. Scoatem tava din cuptor si o lasam la racit (aproximativ 20 de minute) fara a stinge cuptorul
- Crema de smantana: se amesteca smantana cu zaharul si cu extractul de vanilie. Se toarna in tava, peste crema de branza, se niveleaza si se da la cuptor pentru inca 10 minute.
- Se lasa la racit, dupa care se tine la frigider timp de 8 ore sau peste noapte.
- Intr-o craticioara se pune zaharul si cu apa si se lasa la foc mic pana cand se topeste zaharul. Se adauga afinele si zeama de lamaie si se lasa la fiert cateva minute, pana cand devin moi, amestecand din cand in cand cu grija, pentru a lasa fructele intregi. Se adauga siropul de artar si se mai lasa la foc mic pana cand sosul se ingroasa. Alternativ, puteti folosi o dulceata de afine gata preparata.
- Pentru a servi, se scoate prajitura din frigider cu o ora inainte de servire si se garniseste cu sos de afine.
17 Comments
Lulu
Si eu Ilove cheescake!!,este foarte delicios
o noapte usoara!!
Andra
Multumesc draguta, o saptamana minunata sa ai! Pupici :*
Mihaela
Arata tare bine, mi-e dor de o felie de cheesecake ๐
Andra
Multumesc Mihaela Draga, trimit acum o feliuta catre tine – spacial delivery ๐
Licuta Marin
Perfect!!Nu refuz o feliuta:))Pup!
Andra
Licuta, esti invitata mea! Pupici :*
Dana
Ar fi fost cel putin original daca nu total trasnit sa zbori la New York pentru prajiturica asta… care de fapt merita un drum, daca n-ai alternativa…E sigur delicioasa. Dragut text !
Andra
Asa-i draga Dana, pacat ca New York nu-i tocmai la o aruncatura de bat! :))
Ma bucur mult ca iti place textul!
Te pupic :*
Ramona Alina
Aratรฃ bine, este una din deserturile pe care mi le doresc sa le prepar cรขt de curรขnd:)
Andra
Ramona, te astept cu impresii dupa ce prepari prajiturica ๐
Pupici :*
Nicoleta
Andra,
La crema de smantana ai folosit smantana acra/ fermentata sau smantana nefermentata?
Multumesc,
Nicoleta
Andra
Draga Nicoleta,
intr-adevar, este vorba de smantana acra (fermentata).
Cu drag,
Andra
Madalina
Buna :).
Unde gasesc branza Quark? In Sainsburys oare?
Si o ultima intrebare: de unde iti procuri in general item urile bio?
Multumesc
Andra Constantinescu
Buna Madalina,
Cred ca mai degraba intr-un Tesco mai mare ai sanse sa gasesti Quark – pe acolo pe la sectiunea de branzeturi proaspete. Sau in Waitrose.
Bio mai iau de la Whole Foods sau in sectiunile de ‘organic’ de la Waitrose. Ai tu cumva vreo sursa mai rezonabila? Do share ๐
Madalina
Nu chiar. De asta am intrebat. Iau in mare parte de la Panacea si Holland and Barrett… Doar ca nu gasesc mereu ceea ce imi propun. Din pacate nu am multe magazine in zona unde stau… Un inlocuitor de branza in cazul in care nu gasesc? ๐
Multumescc frumos!
Andra Constantinescu
Da, not easy – de gasit ceva organic. Iar cele de la Whole Foods sunt uneori incredibil de scumpe. De multe ori ma si intreb daca chiar merita.
Daca nu gasesti Quark, incearca ricotta (las-o sa se scurga bine de zeama) sau chiar Philadelphia (daca nu te deranjeaza ca e putin sarata).
Let me know cum ti-a iesit ๐
Ana Idita
Reteta care mi-a salvat relatia cu cheesecake-ul. Pana si o netalentata la gatit ca mine a reusit sa isi incante familia cu o prajitura delicioasa. Multumesc!