Retete

Taste of Italia: Tagliatelle cu ton, ceapa si smantana [*non-vegetarian]

        Si daca tot v-am povestit de curand cum sta treaba cu reteta de paste facute in casa, am sa va dezvalui acum la ce am folosit frumoasele tagliatelle: le-am pregatit special pentru provocarea organizata de Ama pe minunatul ei blog
        Pentru provocarea secreta de luna aceasta mi-a fost repartizat blogul Irinei, pe care l-am cercetat din scoarta in scoarta si intr-un final am ales o reteta care mi-a facut cu ochiul. Am adaptat-o putin, pe ici pe colo, dupa propriile-mi preferinte, am inlocuit spaghetele cu tagliatelle facute dupa reteta de care va spuneam mai sus si a iesit o bunatate de mancarica, rapida si gustoasa, potrivita atat pentru pranz cat si pentru cina: tagliatelle cu ton, ceapa si smantana. 
 
 
 

        Reteta acestor tagliatelle este foarte simpla, preparati pastele cu o zi inainte sau folositi paste din comert (personal va recomand pastele De Cecco, din experienta mea sunt cele mai bune pe care le puteti gasi in marile magazine din Romania) si puteti avea o cina sau un pranz gata in mai putin de 15 minute. 
 
        Pentru doua portii sunt necesare urmatoarele ingrediente:
 
pentru tagliatelle:
un ou
100 grame de faina tip 00
un praf de sare
un praf de turmeric (optional)
 
pentru sos:
o ceapa de marime medie
o conserva de ton in ulei
100 ml smantana dulce pentru gatit
un praf de sare
zeama de la un sfert de lamaie
o crenguta de cimbru
piper negru proaspat macinat
parmigiano reggiano
doua linguri de ulei de masline, pentru prajit
 
        Preparati tagliatellele dupa reteta de aici. Alternativ, folositi 200 grame de tagliatelle De Cecco.
        Intr-o cratita incapatoare, puneti la fiert un litru de apa, impreuna cu o lingurita de sare.
Intre timp, taiati ceapa pe lungime in fasii subtiri si caliti-o in doua linguri de ulei de masline pana cand devine moale si transparenta. Va recomand sa folositi o tigaie incapatoare, cu margini inalte, pentru a putea adauga ulterior pastele. Adaugati tonul scurs in prealabil, condimentati cu sare si cu crenguta de cimbru, adaugati zeama de lamaie si caliti in continuare pentru inca 8-10 minute la foc mediu.
      Puneti pastele la fiert in apa clocotita si fierbeti pentru 3-4 minute (daca sunt paste proaspete) sau conform instructiunilor de pe ambalaj (daca sunt paste cumparate).
        Cand pastele sunt fierte, surgeti-le de apa si adaugatile in tigaie peste amestecul de ton si ceapa. Puneti tigaia la foc mic, adaugati smantana si amestecati usor si cu grija sa nu rupeti pastele vreme de 3-4 minute, pana cand smantana se ingroasa.
        Aranjati pastele in farfurii largi, condimentati cu piper negru proaspat macinat si cu parmigiano proaspat ras si serviti pastele fierbinti.
 
 
Buon appetito!

8 Comments

Un gand, o idee, o intrebare?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.