Paine cu maia: Painea cu gust de acasa
prima mea incercare de a face paine cu maia
painea cu gust de acasa - dupa reteta Codrutei
Paine cu maia – povestea
Painea cu maia, la fel ca oricare alta paine facuta in casa are ceva magic: ma bucura si ma emotioneaza in acelasi timp! E o emotie de copil mare, vesel si zglobiu, hoinar prin lume, prin tari indepartate si ploioase, care se intoarce uneori cu gandul acasa, la vacantele din copilarie in verile calde si colorate sau in iernile friguroase cu foc in soba si cu miros de paine coapta pe vatra.
Oricat de mult m-am chinuit sa gasesc o alta denumire pentru aceasta paine, am ajuns cu gandul tot la denumirea ei originala: painea asta nu are nici un nume, ea are doar un gust: gustul de acasa, e painea cu gust de acasa!
Povestea acestei paini e simpla: totul a inceput acum cateva luni bune, cand am descoperit blogul Codrutei: un blog despre paine scris cu pasiune si perseverenta, un blog pe care il citesc de fiecare data cu sufletul la gura si care de fiecare data ma bucura si ma incanta.
Si uite-asa, tot citind si incantandu-mi sufletul si privirea cu povestile Codrutei si painile ei minunate, intr-o buna zi (mai precis intr-o seara) mi-am luat inima in dinti si am inceput sa fac maiaua. Da: maiaua, pentru ca painea de care urmeaza sa va povestesc in continuare nu este o paine oarecare, este o paine cu maia. Prea multe despre maia nu am sa va spun, am sa va spun doar ca pentru mine a fost o prietenie inchegata usor si care sper ca va dura pentru foarte mult timp de acum inainte. Am sa va las sa descoperiti toate secretele maielei pe blogul Codrutei – tot aici veti mai gasi cateva articole amanuntite si extrem de bine documentate despre ustensile si tehnici de preparare a painii.
Painea cu gust de acasa, asa cum am gasit-o pe blogul Codrutei – click aici pentru reteta originala – nu se compara cu nici o paine din nici un supermarket si cu nici o alta paine pe care am mai facut-o eu pana acum: are o crusta ferma, crocanta, un miez moale si un gust inconfundabil! Iar mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor care a invaluit intreaga casa e magic!
Paine cu maia – reteta
Urmarind cu strictete indicatiile si cantitatile din reteta originala, am obtinut doua paini frumoase (una rotunda si una ovala) si va marturisesc ca sambata asta mai fac doua painici din astea, ca tare bune au fost. In continuare am sa reiau reteta cu cantitatile si pasii asa cum i-am parcurs eu si cu fainile folosite de mine, insa daca sunteti incepatori ca si mine, va recomand sa luati ca referinta reteta Codrutei si sa cititi in detaliu explicatiile ei – sunt extrem de utile.
Asadar, pentru doua paini am avut nevoie de urmatoarele
Ingrediente:
pentru maiaua lichida:
– 114 grame faina alba
– 143 grame apa
– 23 grame maia matura
pentru aluatul final:
– 625 grame faina alba pentru paine (cu continut ridicat de gluten)
– 83 grame faina integrala pentru paine (cu continut ridicat de gluten)
– 385 grame apa
– 16 grame sare de mare
– 270 grame maia lichida
Am pregatit maiaua lichida cu o seara inainte, amestecand intr-un castron maiaua matura cu apa, am adaugat apoi faina si am amestecat in continuare pana cand amestecul s-a omogenizat, am acoperit castronul cu o folie de plastic si l-am lasat timp de 12 ore la loc caldut.
Dupa 12 ore, maiaua lichida arata asa:
A doua zi dimineata am inceput aventura: am avut niste emotii cumplite, imi listasem reteta de pe blogul Codrutei, o citisem de nenumarate ori si ma simteam ca inaintea unei teze.
Intr-un castron mare am amestecat faina alba, faina integrala, apa si maiaua iar apoi am framantat vreme de 5-6 minute cu mana, tragand de aluat inspre marginile castronului, impaturindu-l spre mijloc si continuand in acest fel rotind castronul dupa fiecare miscare.
A rezultat un aluat destul de umed si lipicios, pe care l-am lasat timp de 30 de minute la loc caldut in castronul acoperit. Dupa ce au trecut cele 30 de minute, am adaugat sarea si am mai framantat aluatul cu mana pentru inca aproximativ 10 minute.
In continuare, am transferat aluatul intr-o tava cu pereti scurti (va recomand insa sa urmati sfatul Codrutei si sa folositi un vas scund si larg, eventual o cutie de plastic) si am trecut la etapa de “stretch & fold”, framantand aluatul dupa aceasta tehnica de 3 ori, din 50 in 50 de minute. Toata aceasta operatiune a durat in total doua ore si jumatate. Pentru explicatii si imagini pas cu pas despre tehnica “stretch & fold”, va invit sa accesati acest link.
In continuare, am rasturnat aluatul pe blatul de lucru bine infainat si l-am impartit in doua parti egale, carora le-am dat forma dorita (una rotunda si una ovala), modeland aluatul cu mana acoperita cu faina.
Am infainat bine fiecare banneton…
…si am asezat aluatul in fiecare banneton, cu partea fina in jos, am presarat o ligura de faina deasupra aluatului, am acoperit fiecare banneton cu o panza de bumbac si am lasat din nou la crescut, la loc caldut, vreme de inca doua ore.
Am preincalzit cuptorul la 240 grade Celsius cu placa de granit inauntru, pe grilajul cel mai de jos iar cu aproximativ 10 minute inainte de a pune painea, am introdus in cuptor, chiar sub placa de granit, o tava mare cu cuburi de gheata, pentru a forma abur in interiorul cuptorului.
Am rasturnat painea pe hartie de copt, am crestat-o (neaparat folositi un cutit foarte bine ascutit) si am introdus-o in cuptor, la 240 de grade timpe de 10 minute. Dupa 10 minute, am scos tava cu apa din cuptor si am diminuat temperatura la 230 grade. Dupa inca 20 de minute painea mea era coapta iar casa intreaga era cuprinsa de o aroma inconfundabila.
Am mai lasat painea in cuptor inca vreo 10 minute, cu cuptorul oprit si cu usa intredeschisa.
Prima paine am mancat-o simpla: fara unt, fara sare, fara nici un strop de ulei de masline – doar ca sa ii simt aroma si textura. Cu adevarat este cea mai buna paine pe care am facut-o pana acum si chiar daca mi-a ocupat o buna parte din zi, sambata asta sunt hotarata sa o iau de la capat si sa mai fac o painica proaspata!
Voi ce ziceti, nu-i asa ca sambata asta faceti si voi o paine?
25 Comments
Ceska777
Unde gasim maia matura? Si chiar la g trebuie sa corespunda cantitatile?
Andra
Draga Ceska, maiaua am facut-o eu, dupa reteta si indicatiile de aici: http://codrudepaine.ro/2011/05/apafainamaia/
Cat despre cantitati, eu as spune ca sunt foarte importante gramajele si da, trebuie sa corespunda, nu numai la paine, dar in general la orice fel de aluaturi. te sfatuiesc sa iti iei un cantar electronic – e o investitie buna in orice bucatarie si te asigur ca vei vedea diferenta mai ales la aluaturi!
pupici 🙂
Apa.Faina.Sare.
Andra, foarte mult imi place cum ai povestit. Si pozele sunt asa de frumoase!…, se vede ca ai pus suflet in ceea ce ai facut. Eu stiu cat e de greu sa fii atenta si la ce faci, si sa faci si poze in acelasi timp, cu mainile mereu pline de faina sau aluat 🙂 Daca asa de bine ti-a iesit prima incercare cu maiaua naturala…. jos palaria! Abia astept sa vad ce urmeaza. Daca imi dai voie sa iti sugerez, mai fa o data aceeasi formula (eventual inlocuieste faina de grau cu faina de secara, ca sa vezi diferenta de gust). Dupa ce te obisnuiesti cu aluatul si cu tehnica specifica, as zice sa incerci alta preferata de-a mea, si anume Stureby Deluxe, sau una din pain au levain.
Imi place ca am cu cine povesti despre paine. Iti multumesc pentru referinte si incredere.
codruta
Andra
Multumesc draga Codruta, am fost si eu tare bucuroasa ca mi-a iesit asa o painica frumoasa din prima, asta este o dovada in plus ca toate indicatiile tale sunt precise si corecte.
Sambata cu siguranta reiau formula aceasta, am sa folosesc faina de secara (mi-a ramas de cand am inceput maiaua) si m-am gandit ca de data asta sa las una din paini la dospit in frigider, insa trebuie sa imi socotesc foarte bine orele, sa nu cumva sa ajung sa coc paine la ora 3 noaptea…
M-am uitat si la Stureby Deluxe, e o nebunie, cand ma uit la painicile tale sunt ca un copil intr-un magazin de jucarii: le vreau pe toate :))
Aaah, si nu-ti mai spun ca am pus ochii si pe ciabatta – trebuie doar sa rezolv cu timpul liber cumva 😉
Pastram legatura, abia astept sa incerc noi si noi formule!
Licuta Marin
Arata tare bine cu coaja aceea crocanta!!!Yummy!Pup!
Andra
Asa e, Licuta, coaja aceea e minunata, iar gustul a fost pe masura 🙂
Pupici :*
Liliana Toma
Arata bine!!Parca ii si simt mirosul!!!
Andra
Draga Liliana, mirosul chiar ca e minunat! Parca in toata casa e o atmosfera de poveste cand miroase a paine 🙂
DiaMar-bucataria galbena
Eu doar acasa fac painea,dar o fac pufoasa.Noua nu ne place absolut deloc coaja crocanta.Painea aceasta insa imi place foarte mult cum arata,parca se simte de departe mirosul ei.Te pup si spor la treaba pe mai departe.
Andra
Dia draga, eu mai nou nici nu mai cumpar paine din comert, painea facuta in casa e infinit mai gustoasa si mai sanatoasa oricum ar fi ea: cu coaja moale sau crocanta!
Pupici 🙂
Timea
Imi place tare mult cum arata painea ta…Am un sot mare amator de paine, deci fac paine non stop :).
Andra
Multumesc Timea, de acum fac si eu paine aproape saptamanal, si chiar daca imi ocupa o buna parte din timp, merita tot efortul 🙂
Poate o incerci si pe asta, iti doresc in continuare spor la painici multe si frumoase!
Pupici :*
Daniela
Ma bucur Andra ca iti place asa de mult painea cu maia, nu toata lumea o apreciaza, asta pentru ca lumea a uitat ce inseamna painea adevarata, painea cu gust.
Abi astept sa vad ce uremaza, sa vad cum cresti in arta de a face paine, mai ales avand pe Codruta ca gid.
Pe curand.
Andra
Adevarul e ca painea cu maia cere timp si dedicatie, insa pentru mine zic eu ca merita tot efortul. Sunt la inceput de drum in experienta asta, iar Codruta e intr-adevar un mentor exceptional!
Ma bucur si eu ca am descoperit blogul tau, ai cateva retete minunate acolo, am sa ma inspir din ele pe viitor 🙂
Pupici,
Andra
strumfa bucatareste
Felicitari pt paine. Intr-adevar, din clipa in care faci prima paine de casa, nu-ti mai trebuie cea din comert. Eu nu stiu ca o sa ma incumet sa fac maia pt a putea face o paine de pe blogul Codrutei. Pana acuma am facut cu drojdie.
Andra
Multumesc draga mea!
Sa stii ca si eu m-am hotarat greu sa incerc varianta cu maia, insa chiar daca e putin mai complicata decat varianta cu drojdie, te asigur ca merita tot efortul!
Te imbratisez cu drag si te mai astept pe la mine!
Pupici! :*
mimita-k
Foarte frumos arata painica ta. Am sa o fac si eu cat de repede!
Andra
Multumesc draga mea! Te pup :*
Claudia
Andra, te rog ajuta-ma cu rehidratarea maielei uscate.
Andra
Draga Claudia, imi pare tare rau, dar sa stii ca nu pot sa te ajut. Eu am lucrat intotdeauna doar cu maiaua clasica, pe care o pastrez ori in frigider, ori la temperatura camerei (dupa caz).
Iti comand insa blogul Codrutei (codrudepaine.ro) sau cel al Danielei (vegetarian-gustos-si-sanatos.blogspot.com), daca nu gasesti un raspuns direct pe blog, lasa -le un mesaj si cu siguranta ele te vor putea indruma 🙂
Iti doresc mult succes,
Andra
Ati
Buna ziua, fata frumoasa..datorita tie, am descoperit si eu minunea nasterii painii..si sunt foarte fericita. Deocamdata sunt la prima paine si inca n-am copt-o, sunt in faza de dospire. Daca nu ti-e cu suparare, am doua mari nelamuriri: 1. nu e specificat nicaieri, nici la tine nici pe alte bloguri dadatoare de minuni, daca painea se introduce in cuptor direct pe piatra sau pe hartia de copt asezata pe piatra. si 2..in faza impartirii in doua pe masa infainata, aluatul meu s-a ridat 🙁 poate din cauza fainii, se rida si nu se lasa modelat. In faza in care ma aflu, deocamdata astea sunt nelamuririle mele. Iti imbratisez mainile magice. Anca
Andra Constantinescu
Hello Anca!
Bine ai venit in lumea painii cu maia!
Recitind acum aceasta prima postare mi-am reamintit de emotiile pe care le-am avut si eu cand am copt aceasta prima paine! A trecut ceva timp de atunci, insa iti marturisesc ca si acum inca mai am emotii cand fac paine. Parca de fiecare data descopar ceva nou 🙂
Referitor la nelamuririle tale, iata in continuare parerea mea:
1. Eu personal coc painea pe hartie de copt asezata pe piatra. Mai exact, dupa ce painea e dospita o rastorn direct pe hartia de copt, o crestez si o introduc in cuptor. Hartia de copt o asez pe un tocator de plastic – asa imi e mai usor sa o introduc in cuptor. Codruta stiu sigur ca o coace direct pe piatra (ceea ce de altfel e si recomandat), insa ea are o paleta speciala cu ajutorul careia introduce painile in cuptor.
2. Presupun ca “ridurile” au aparut de la prea multa faina. E normal, la inceput sa fii tentata sa folosesti mai multa faina pe masa infainata, insa ai sa vezi ca in timp, pe masura ce te obisnuiesti cu aluatul vei avea nevoie de foarte putina faina.
Sper ca ti-au fost de folos raspunsurile mele, daca mai ai intrebari te rog nu ezita sa imi scrii, am sa incerc sa iti raspund in cel mai scurt timp!
Spor la copt! :*
Ati
Draga mea draga, te-am luat cu mine astazi pretutindeni, in living la tv cat dospea painea (mai trageam cu ochiul la retetele si sfaturile tale), pe balcon cat mi-am baut ceaiul, cat am stat cu o prietena la povesti despre tine, te-am aratat mamei, sotului, toata familia mea te cunoaste..:-) Mama te-a aratat si ea la toata sectia spitalului unde lucreaza si acum, vrei nu vrei, esti pe buzele tuturor.. Medicii si au notat retete si nu mai conteneau cu laudele despre rabdarea si caldura cu care descrii fiecare capitol al povestilor tale culinare.
In ceea ce priveste painea mea, ai dreptate. Probabil am pus prea multa faina. Data viitoare voi sti. As dori sa mai stai putin de vorba cu mine si -ti sunt tare recunoscatoare, caci am emotii , dar is si mandra de munca mea.
Am copt cele doua paini pe care le-am lasat sa alunece de pe hartia de copt direct pe piatra (inca nu primisem raspunsul tau), nu le-am taiat inca, am avut o singura problema’piatra mea de granit e de 31/31 si mi s-a parut mica pt. amandoua, asa ca le-am pus pe rand, insa nestiind ca voi proceda asa de la inceput, am apucat sa le scot pe amandoua din cosuri(improvizate de mine, inca n-am gasit banetoane), si una a stat 30 min afara crestata. S-a cam labartat fata de prima si nici nu mi-au crescut f. mult. Acum as dori sa te rog frumos sa-mi spui daca la tine a crescut coca si in ce faza, pentru ca pozele tale arata niste paini foarte frumoase si crescute. si cam ce dimensiune au banetoanele tale sa ma orientez si eu.
In rest arata chiar bine painicile mele, doar ca sunt mai scunde ca ale tale, dar poate e si de la forma cosurilor. La gust inca nu stiu, dar o sa iti spun negresit.
In rest, mi-esti draga de nu mai pot si azi, in zi de sarbatoare, la nasterea primei mele paini cu maia, fac o cruce si ma rog sa te ocroteasca Dzeu!
Andra Constantinescu
My dear,
iti multumesc mult mult de tot pentru cuvintele tale frumoase! 🙂
Felicitari pentru prima ta paine cu maia! Chiar daca nu a iesit perfecta (stai linistita, nici a mea nu a fost “ca la carte”), sunt sigura ca ati savurat-o cu pofta si cu multa placere si presupun ca pana acum, cand iti scriu eu, nu a mai ramas nimic din ea :))))
Aluatul creste pe de o parte in faza de dospire (insa nu la fel de spectaculos precum un aluat cu drojdie), iar apoi creste in cuptor – e foarte foarte important aburul si temperatura cuptorului. Porneste cuptorul (cu piatra inauntru) cu aproximativ o ora inainte de a pune painea in el, iar cu 10-15 minute inainte pune gheata in tava de jos si lasa sa se formeze aburul. Daca totul e ok, in primele 15 minute in cuptor painea ar trebui sa fie deja crescuta.
Trimite-mi o poza (daca ai apucat sa faci) pe mail sau prin mesaj pe pagina de facebook, m-as bucura sa vad cum ti-a iesit! 😉
te imbratisez cu drag si transmit salutari familiei tale! :*
CarmenT
Buna ziua!
Am si eu o rugaminte. Aveti cumva o reteta de paine cu maia, paine doar din faina integrala (maia poate fi din faina alba, insa restul de faina as dori sa fie doar integrala)? Ceva fara seminte, fara alte ingrediente. Multumesc mult.