Vegetarian Recipes and Blog

Brandy snaps

Andra Constantinescu | December 14, 2011 | IarnaRetete
deserturi de sarbatori       

Brandy snaps – dulciuri traditionale britanice

reteta brandy snaps
 
Daca pe langa traditionalele dulciuri de sarbatori doriti sa pregatiti si ceva inedit, va recomand “brandy snaps“. Brandy snaps sunt un fel de biscuiti fini, delicati si dantelati. Se potrivesc de minune cu un pahar de coniac bun, cu o muzica veche si cu lumina lumanarilor ori a luminitelor din pomul de Craciun.
      
reteta brandy snaps
 
Pentru aceasta reteta m-am inspirat din cartile lui Mary Berry – un nume de referinta in bucataria britanica, o doamna pe care eu o admir foarte mult si care ma va inspira inca multa vreme de acum incolo. Reteta este aparent simpla, insa e destul de migaloasa si necesita in special o foarte mare atentie la detalii, iar daca patiti ca mine si prima tava este un adevarat dezastru, va incurajez sa nu renuntati si sa pregatiti si a doua tava si a treia, pana cand veti avea rezultatul dorit. 
 
Ingrediente:
– 50 grame unt nesarat
– 50 grame zahar brun tip demerara
– 50 grame sirop auriu (golden syrup)
– 50 grame faina
– jumatate de lingurita praf de ghimbir
– jumatate de lingurita zeama de lamaie
– 300 ml frisca lichida si 50 grame zahar – pentru umplutura
Pentru inceput preincalzim cuptorul la 180 grade.
Intr-o craticioara cu fundul cat mai gros, punem untul, zaharul si siropul (eu am folosit sirop de artar, desi in reteta originala era prevazut golden syrup) si lasam pe aragaz la foc foarte mic, amestecand din cand in cand, pana cand untul si zaharul s-au topit complet (aproximativ 15 minute). Amestecul nu trebuie sa ajunga sa dea in clocot pentru ca se va cristaliza, de aceea este important sa mentinem focul cat mai mic.
Cand zaharul si untul s-au topit, luam cratita de pe foc, o lasam sa se racoreasca pentru cateva minute, iar apoi adaugam faina si pudra de ghimbir, amestecam pana se omogenizeaza iar in final adaugam zeama de lamaie. 
Luati cate o lingurita din compozitie si asezati o gramajoara pe tava tapetata cu hartie de copt. Puneti cate 4 gramajoare intr-o tava si lasati aproximativ 4-5 centimetri intre gramajoare. 
Lasam la cuptor pentru aproximativ 10 – 15 minute sau pana cand gramajoarele si-au dublat suprafata, au capatat o culoare aurie inchisa si au un aspect dantelat. In acest moment, scoatem tava din cuptor si lasam la racit un minut.
Cata vreme biscuitii sunt inca maleabili si calzi, ii rulam pe manerul unei linguri de lemn iar apoi ii asezam pe un grilaj pentru a se raci complet. Este o perioada foarte scurta in care biscuitii pot fi rulati, daca se racesc prea tare devin casanti si se vor rupe la rulare, de aceea aveti nevoie de putina indemanare si practica pana cand veti avea rezultate perfecte. Daca biscuitii s-au racit prea tare, introduceti-i in cuptor pentru inca cateva secunde si vor deveni din nou moi. 
Daca ati patit ca mine si v-ati trezit cu o prima tava de biscuiti prea grosi pentru a fi rulati, rupeti-i in bucatele si amestecati-i cu o inghetata de vanilie.
Dupa ce biscuitii s-au racit, batem frisca cu zaharul pana cand devine spumoasa, si umplem biscutii cu frisca cu ajutorul unui pos. Traditional de sarbatori frisca se amesteca cu brandy – de unde si denumirea de brandy snaps.
Servim alaturi de un pahar de brandy, acompaniat de o muzica buna si de prieteni vechi sau noi. 
Enjoy!

Andra Constantinescu

Chef. Mentor. Food critic. Fine dining cognoscente. Explorer of flavours. Creator of experiences.

More Posts - Website - Twitter - Facebook - Pinterest - Google Plus

12 thoughts on “Brandy snaps”

  1. Dragele mele, ma bucur din suflet ca va place reteta, eram asa de dezamagita dupa prima tava incat am fost pe punctul de a renunta. Acum ma bucur ca am insistat, chiar a meritat tot efortul πŸ™‚

  2. Draga mea Pansy, din cate stiu eu, siropul auriu e un sirop din trestie de zahar, obtinut in etapa de rafinare a zaharului, e foarte popular in Anglia si are aceeasi consistenta ca mierea. Eu chiar n-am avut sirop auriu prin bucatarie cand m-am apucat de reteta asta asa ca l-am inlocuit cu sirop de artar, care la fel, are aceeasi consistenta, poate nu chiar asa de dens ca mierea…
    Ma gandesc ca daca n-ai de nici care, ai putea incerca sa inlocuiesti cu miere diluata cu putina apa… vezi ce iese πŸ™‚

Un gand, o idee, o intrebare?

retete, explorari culinare, recenzii de restaurante and more

Aperitiv Bauturi brunch calatorii ceva bun ceva dulce ceva simplu Cina comfort food desert jurnal de calatorie lacto-ovo vegetarian lacto-vegetarian libraria culinara Micul Dejun non-vegetarian ovo-vegetarian paine paine cu maia peste Pranz raw-vegan restaurant review retete de Anul Nou retete de baza retete de Craciun retete de iarna retete de Pasti retete de primavara retete de toamna retete de vara retete rapide salate smochine sparanghel taste of England taste of France taste of India Taste of Italia Taste of London taste of Morocco taste of Romania vegan vegetarian Yotam Ottolenghi
©2017 Mint&Rosemary - Andra Constantinescu. All Rights Reserved. Design by DOJO.