Taste of England: Prajitura Battenberg
Se spune ca prajitura Battenberg (sau Battenburg – cum am gasit-o in cartile lui Mary Berry) a fost servita pentru prima data in anul 1884 in cinstea casatoriei printesei Victoria (nepoata reginei Victoria) cu printul Louis de Battenberg. Reteta originala are blaturile roz si galbene, unite cu gem de caise, iar cele patru patrate ii reprezinta pe cei patru printi de Battenberg: Louis, Alexander, Henry si Francis Joseph. Varianta cu nuca si cafea am vazut-o prima data in emisiunea “The great British Bake-off” pe BBC2 iar apoi am gasit-o intr-o carte pe care am cumparat-o recent – o compilatie de retete dulci si sarate purtand semnatura lui Mary Berry si Paul Hollywood. Prajitura Battenberg este o prajitura cu arome fine, perfecta pentru afternoon tea sau pentru ocazii festive.
Taste of England: Prajitura Battenberg
Ingrediente
- 100 grame unt nesarat
- 100 grame zahar fin
- doua oua (la temperatura camerei)
- 100 grame faina cu agent de crestere
- jumatate de lingurita praf de copt
- 50 grame migdale macinate
- cateva picaturi de extract de vanilie
- 3 lingurite de lapte
- o lingurita si jumatate de granule de ness
- 25 grame samburi de nuca tocati marunt
- 100 grame zahar pudra
- 40 grame unt nesarat
- jumatate de lingurita de granule de ness
- o lingurita si jumatate de lapte
- 225 grame marzipan alb
- cativa samburi de nuca
( tava de 20x20 cm)
pentru blaturi:
pentru crema:
pentru finisare:
Metoda de preparare
- Preincalzim cuptorul la 160 de grade.
- Pregatim tava: se unge cu unt pentru ca hartia de copt sa se aseze bine. Se taie o bucata de hartie de copt cu dimensiunile de 20x28cm, care se indoaie la mijloc, formand un perete despartitor care sa divida tava in doua parti egale. Pentru a avea blaturi perfecte, verificati ca hartia sa fie bine asezata in tava, pe margini si la colturi, iar mijlocul sa stea drept.
- Blaturile: Punem intr-un castron untul, zaharul, ouale, faina, praful de copt si migdalele macinate si amestecam timp de doua - trei minute, pana cand obtinem o compozitie omogena, usor mai deschisa la culoare si putin lucioasa.
- Impartim aluatul in doua parti egale si il mutam in doua castroane:
- - in primul castron adaugam vanilia si o lingurita si jumatate de lapte
- - in al doilea castron adaugam granulele de ness dizolvate in laptele ramas si samburii de nuca tocati marunt
- Asezam compozitia in tava si finisam bine pe la colturi si pe margini pentru ca aluatul sa se intinda uniform. Introducem tava in cuptorul preincalzit (160 grade) pentru 35-40 de minute.
- Cand blaturile sunt coapte, scoatem tava din cuptor, lasam la racit in tava aproximativ 5 minute, dupa care scoatem blaturile din tava si le asezam pe un grilaj pentru a se raci.
- Eu am apreciat "din ochi" cand am impartit compozitia in doua si cred ca am pus putin mai mult intr-o parte, pentru ca blatul galben mi-a iesit putin mai inalt decat cel maro. Data viitoare o sa folosesc cantarul, ceea ce va sfatuiesc si pe voi - pentru rezultate perfecte!
- Cand blaturile sunt reci, le taiem in jumatate, pe lungime (din nou, data viitoare folosesc un liniar) si indepartam marginile.
- Crema este cat se poate de simpla: frecam untul cu zaharul pudra si cu granulele de ness dizolvate in lapte pana cand obtinem o compozitie omogena.
- Pentru a asambla prajitura, unim bucatile de blat cu crema, punand un strat final de crema deasupra.
- Finisarea: Intindem foaia de marzipan pe o suprafata curata si invelim prajitura in marzipan. Decoram cu samburi de nuca si cu zahar pudra.
- Pentru a servi, taiem felii cu grosimea de aproximativ 2 centimentri.
So, asta a fost prajitura Battenberg. Cu siguranta ca as mai fi putut lucra la finisaje si la chestiuni de detaliu, insa pentru o prima tentativa zic eu ca m-am decurcat onorabil 🙂
27 Comments
Edith
Minunata, insa n-am tava 20×20 si nu-mi place martipanul. Asa ca o sa ma delectez doar cu pozele tale 🙂
Andra
Edith, multumesc de vizita 🙂
…asa e cu martipanul – ori il iubesti, ori nu-ti place deloc :p
Eu l-am tot “testat” pana am ajuns sa-l iubesc, insa acum a fost prima data cand l-am si “lucrat” – si pot sa spun ca am avut ceva batai de cap pana l-am intins :))
Pupici si o seara minunata iti doresc!
Liana10
Foarte bine arata prajitura, iar eu sunt fan martipan. Notat reteta, merci! pupici
Licuta Marin
Ce bunatate!!!Un adevarat deliciu!Pupici si o seara buna!
Andra
Licuta, multumesc si bine ai venit prin bucataria mea, ma bucur tare mult ca ti-a placut prajiturica 🙂
Delicious Flavours
Frumoasa prajitura si la fel este si povestioara! Mie imi place mult martipanul dar inca n-am avut curajul sa lucrez cu el 😛 Te pup!
Alice
de cand ma chinui sa inteleg modul, adica procedeul tehnologic al realizari acestei savuroase prajituri.
iti multumesc din suflet pt foto si explicatiile amanuntite, imi vor fi de un real folos.
cum martipan nu cred ca voi gasi prea curind pe aici prin iasi, trebuie sa gasesc un alt mod de a o inveli…
ersi fain inca o data…pupicisi seara faina
KaBea
Foarte interesanta reteta si arata super.Oare daca in loc de unt as folosi unt de cocos aromat,crezi ca ar merge?O seara frumoasa.
Lulu
Foarte interesanta prajiturica;la prima vedere,am crezut ca ti-a trebuit o jumatate de zi dar m-am inselat;FELICITARI!o prajitura cu adevarat regala iar gustul este pe masura;voi incerca si eu sa vad ce-mi iese!!
Alexandrina
Tare ochioasa e prajitura ta! Felicitari pentru prezentare!
Andra
Cu drag Alice, ma bucur ca iti sunt de folos pozele si explicatiile 🙂
Sper totusi sa gasesti martipan in Iasi, daca nu – sa ai inspiratie maxima in a gasi o varianta de inlocuire – incearca eventual cu o pasta de zahar 😉
pupici :*
Andra
Lulu draguta, chiar ca e gustoasa prajiturica asta. Iti tin pumnii sa iti iasa bine-bine!
Te pup si te astept sa imi spui daca ti-a placut :*
Andra
Multumesc Liana, sigur o sa iti placa reteta!
Andra
Antonina draga, sa stii ca si la mine a fost prima data cand am lucrat cu martipan si recunosc ca mi-a fost cam teama. Am citit ca este foarte important ca planul de lucru sa fie foarte uscat si curat, orice strop de apa ar putea lasa urme iar eventuale firmituri ar putea strica aspectul final…
Nu mi-a iesit nici mie perfect, dar cred ca cu timpul si cu mai multa practica o sa am rezultate mai bune in viitor :p
Andra
Multumesc pentru vizita KaBea si ma bucur ca iti place prajiturica 🙂
Cred ca poti incerca si cu unt de cocos, eu sincera sa fiu nu l-am folosit niciodata, insa chiar suna interesant 😉
Andra
Multumesc Alexandrina!
Andreea Elena
ce bine arata! mi-e cam pofta pe martzipanul acela 🙂
Zazuza's Gulaschsuppe
ce minunatie! arata spectaculos, si totusi nu pare greu de facut!
FLORY
Finuta aceasta prajitura si elegant prezentata!O zi frumoasa!
Andra
nu e greu, Zazuza, deloc, doar martipanul acela ce mai iti poate da batai de cap, in rest e “piece of cake” 🙂
Andra
multumesc Flory, o zi frumoasa si tie!
Lavinia
Prajitura arata foarte bine! Sigur o voi incerca! Felicitari pentru blog!
pansy
e tare faina reteta asta si sigur am s-o incerc !
Andra
Va multumesc dragele mele si va astept cu impresii!
grigoras
Arata foarte bine si am si trecut-o la favorite…nota zece.
Andra
Multumesc din suflet, Grigoras!
Pingback: