Retete

Taste of England: Prajitura Battenberg

Se spune ca prajitura Battenberg (sau Battenburg – cum am gasit-o in cartile lui Mary Berry) a fost servita pentru prima data in anul 1884 in cinstea casatoriei printesei Victoria (nepoata reginei Victoria) cu printul Louis de Battenberg. Reteta originala are blaturile roz si galbene, unite cu gem de caise, iar cele patru patrate ii reprezinta pe cei patru printi de Battenberg: Louis, Alexander, Henry si Francis Joseph. Varianta cu nuca si cafea am vazut-o prima data in emisiunea “The great British Bake-off” pe BBC2 iar apoi am gasit-o intr-o carte pe care am cumparat-o recent – o compilatie de retete dulci si sarate purtand semnatura lui Mary Berry si Paul Hollywood. Prajitura Battenberg este o prajitura cu arome fine, perfecta pentru afternoon tea sau pentru ocazii festive. 
 
reteta-prajitura-battenberg
 
 
Taste of England: Prajitura Battenberg

Taste of England: Prajitura Battenberg

Ingrediente

    ( tava de 20x20 cm)
  • pentru blaturi:
  • 100 grame unt nesarat
  • 100 grame zahar fin
  • doua oua (la temperatura camerei)
  • 100 grame faina cu agent de crestere
  • jumatate de lingurita praf de copt
  • 50 grame migdale macinate
  • cateva picaturi de extract de vanilie
  • 3 lingurite de lapte
  • o lingurita si jumatate de granule de ness
  • 25 grame samburi de nuca tocati marunt
  • pentru crema:
  • 100 grame zahar pudra
  • 40 grame unt nesarat
  • jumatate de lingurita de granule de ness
  • o lingurita si jumatate de lapte
  • pentru finisare:
  • 225 grame marzipan alb
  • cativa samburi de nuca

Metoda de preparare

  1. Preincalzim cuptorul la 160 de grade.
  2. Pregatim tava: se unge cu unt pentru ca hartia de copt sa se aseze bine. Se taie o bucata de hartie de copt cu dimensiunile de 20x28cm, care se indoaie la mijloc, formand un perete despartitor care sa divida tava in doua parti egale. Pentru a avea blaturi perfecte, verificati ca hartia sa fie bine asezata in tava, pe margini si la colturi, iar mijlocul sa stea drept.
  3. Blaturile: Punem intr-un castron untul, zaharul, ouale, faina, praful de copt si migdalele macinate si amestecam timp de doua - trei minute, pana cand obtinem o compozitie omogena, usor mai deschisa la culoare si putin lucioasa.
  4. Impartim aluatul in doua parti egale si il mutam in doua castroane:
  5. - in primul castron adaugam vanilia si o lingurita si jumatate de lapte
  6. - in al doilea castron adaugam granulele de ness dizolvate in laptele ramas si samburii de nuca tocati marunt
  7. Asezam compozitia in tava si finisam bine pe la colturi si pe margini pentru ca aluatul sa se intinda uniform. Introducem tava in cuptorul preincalzit (160 grade) pentru 35-40 de minute.
  8. Cand blaturile sunt coapte, scoatem tava din cuptor, lasam la racit in tava aproximativ 5 minute, dupa care scoatem blaturile din tava si le asezam pe un grilaj pentru a se raci.
  9. Eu am apreciat "din ochi" cand am impartit compozitia in doua si cred ca am pus putin mai mult intr-o parte, pentru ca blatul galben mi-a iesit putin mai inalt decat cel maro. Data viitoare o sa folosesc cantarul, ceea ce va sfatuiesc si pe voi - pentru rezultate perfecte!
  10. Cand blaturile sunt reci, le taiem in jumatate, pe lungime (din nou, data viitoare folosesc un liniar) si indepartam marginile.
  11. Crema este cat se poate de simpla: frecam untul cu zaharul pudra si cu granulele de ness dizolvate in lapte pana cand obtinem o compozitie omogena.
  12. Pentru a asambla prajitura, unim bucatile de blat cu crema, punand un strat final de crema deasupra.
  13. Finisarea: Intindem foaia de marzipan pe o suprafata curata si invelim prajitura in marzipan. Decoram cu samburi de nuca si cu zahar pudra.
  14. Pentru a servi, taiem felii cu grosimea de aproximativ 2 centimentri.
https://www.mentasirozmarin.ro/2011/10/prajitura-battenberg.html
 
So, asta a fost prajitura Battenberg. Cu siguranta ca as mai fi putut lucra la finisaje si la chestiuni de detaliu, insa pentru o prima tentativa zic eu ca m-am decurcat onorabil 🙂

27 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.