Vegetarian Recipes and Blog

Galuste cu prune

Andra Constantinescu | September 11, 2011 | ReteteToamna
 taste of Romania 
reteta-galuste-cu-prune     
Se pare ca m-a apucat si pe mine o oarecare emotie de toamna, un fel de melancolie amestecata cu amintiri din copilarie, cu dor de casa si de prieteni vechi, de tarabe pline cu struguri copti si mere. Cu toamna in suflet si ploaia la usa, l-am lasat pe Nicu Alifantis sa cante pe fundal, mi-am pregatit o cana mare de capuccino cu scortisoara si m-am apucat de facut galuste cu prune – acel “ceva dulce” vestitor de inceput de toamna, cu crusta crocanta de pesmet prajit cu zahar, cu invelis de aluat fin si miez zemos de pruna coapta cu scortisoara. Si uite-asa, in cateva ore m-am ales cu o minunata gramada de galuste aurii – numai bune de alungat melancolia.
       
Galuste cu prune

Galuste cu prune

Ingrediente

    (pentru aluat):
  • - 600 grame cartofi cu coaja rosie
  • - 250 grame faina
  • - un ou
  • - un praf de sare
  • - o lingura de zahar brun
  • - o lingura de ulei
  • (pentru umplutura):
  • - 500 grame prune
  • - zahar brun
  • - scortisoara
  • (pentru crusta):
  • - 50 grame ulei
  • - 200 grame pesmet
  • - 100 grame de zahar brun

Metoda de preparare

  1. Cartofii se fierb in coaja, dupa care se lasa la racit, se pun intr-un castron si se zdrobesc ca pentru piure.
  2. Peste cartofii zdrobiti bine se adauga faina, oul, uleiul si zaharul si se framanta toata compozitia vreme de cateva minute, pana cand se obtine un aluat moale dar nelipicios. Daca este necesar, se mai adauga putin ulei.
  3. Pe o planseta bine infainata, se intinde aluatul intr-o foaie groasa cam de un centimetru, iar apoi cu ajutorul unui cutit impartim aluatul in patrate cu latura de aproximativ 5 centimetri.
  4. Se pune in mijlocul fiecarui patrat o jumatate de pruna, o jumatate de lingurita de zahar si un varf de cutit de scortisoara.
  5. Intre timp se pune la fiert o oala mare cu apa si cu putina sare.
  6. Se aduna aluatul in jurul prunei si se formeaza astfel galustele. Cand galustele sunt gata, le scufundam usor in apa clocotita si le lasam sa fiarba la foc potrivit pana cand se ridica la suprafata.
  7. Pana cand galustele fierb, avem suficient timp sa pregatim crusta: se pune uleiul la incins, dupa care se adauga pesmetul si zaharul si se amesteca usor pana cand se rumeneste.
  8. Tavalim galustele prin pesmet si gata! Le putem servi oricum, sunt bune si calde si reci. Puteti incerca sa le serviti si cu smantana deasupra, dar sunt la fel de bune si fara.
http://www.mentasirozmarin.ro/2011/09/taste-of-romania-galuste-cu-prune-ovo-vegetarian.html
 
 

Andra Constantinescu

Chef. Mentor. Food critic. Fine dining cognoscente. Explorer of flavours. Creator of experiences.

More Posts - Website - Twitter - Facebook - Pinterest - Google Plus

One thought on “Galuste cu prune”

Un gand, o idee, o intrebare?

retete, explorari culinare, recenzii de restaurante and more

Aperitiv Bauturi brunch calatorii ceva bun ceva dulce ceva simplu Cina comfort food desert jurnal de calatorie lacto-ovo vegetarian lacto-vegetarian libraria culinara Micul Dejun non-vegetarian ovo-vegetarian paine paine cu maia peste Pranz raw-vegan restaurant review retete de Anul Nou retete de baza retete de Craciun retete de iarna retete de Pasti retete de primavara retete de toamna retete de vara retete rapide salate smochine sparanghel taste of England taste of France taste of India Taste of Italia Taste of London taste of Morocco taste of Romania vegan vegetarian Yotam Ottolenghi
©2017 Mint&Rosemary - Andra Constantinescu. All Rights Reserved. Design by DOJO.