reteta-crema-de-zahar-ars
Iarna,  Retete,  Toamna

Budinca de zahar ars

 retetele copilariei 

budinca de zahar ars cu sos caramel

reteta budinca de zahar ars

Budinca de zahar ars

De fiecare data cand ma gandesc la budinca de zahar ars imi vin in minte amintiri din vremea copilariei cand mama ne pregatea acest desert minunat. Cel mai dificil lucru cu acest desert mi se parea atunci (si mi se pare si acum) timpul de asteptare pana cand crema se raceste.
 
Budinca de zahar ars

Budinca de zahar ars

Ingrediente

    (pentru crema):
  • 4 oua
  • 500 ml lapte
  • 130 grame zahar
  • 1 plic de zahar vanilat
  • (pentru caramel):
  • 50 grame zahar
  • 3 linguri apa

Metoda de preparare

  1. Se preincalzeste cuptorul la 180 grade.
  2. Laptele se pune la fiert intr-o craticioara, dupa care se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca.
  3. Intre timp, cu ajutorul unui tel in forma de para se amesteca ouale cu zaharul si cu zaharul vanilat. Ouale si cu zaharul se amesteca incet doar atat cat sa se topeasca zaharul, fara insa a forma prea multa spuma, in acest fel crema va iesi compacta, fara bule de aer. Se adauga laptele caldut.
  4. Separat, intr-o craticioara se amesteca cele 50 grame de zahar si cele trei linguri de apa si se lasa la fiert pe foc mediu pana cand zaharul se topeste si capata o culoare aramie, transparenta. Caramelul astfel rezultat se toarna intr-o forma pentru budinca (eu nu am avut, asa ca am folosit un vas termorezistent - yena).
  5. In final se adauga compozitia pentru crema si se da la cuptor, la 180 de grade, pe bain-marie timp de o ora.
  6. O data scoasa din cuptor, crema trebuie sa stea la racit cel putin 3 ore, dupa care se poate servi.
http://www.mentasirozmarin.ro/2011/08/budinca-de-zahar-ars.html
Enjoy!

Andra Constantinescu

I am a classically trained chef, with a Masters Degree in Food Business Management. I currently work as a Hospitality Lecturer at London College of Contemporary Arts and at the University of East London. I teach subjects focused on: Food, Society and Culture; Diet & Nutrition; Event Management as well as Marketing and Social Media for Hospitality. I am also a guest lecturer at the University of West London, where I teach Restaurant Reviewing and Social Media for Restaurants.

More Posts - Website - Twitter - Pinterest

10 Comments

  • Pappy

    Apoi, imi aminteste de copilarie dar pentru mine, care sunt un dezastru in bucatarie e tare complicat… Le iubesc din ce in ce mai mult pe mama, bunica si sora mea… :))

  • Cristina

    mmmm… yummy! buna idee!
    ce pacat ca tin o dieta pt moment dar o sa revin cu siguranta la reteta asta, e o minunatie si dupa o dieta merge, asa, ca un special treat!
    ultima data cand am pregatit-o nu am folosit metoda bain marie, a iesit Ok totusi ma intreb care o fi rolul ei?..

  • Andra

    Cristina draga, abia astept sa imi spui cum iti va iesi crema, cu siguranta o sa vina la fix dupa dieta! 🙂
    Metoda bain marie se foloseste in general la creme fine pentru a permite caldurii sa patrunda incet si uniform, astfel crema iese compacta si delicata. Timpul de coacere este mai mare, insa merita tot efortul, pentru ca o sa vezi diferenta. O caldura directa si prea puternica ar putea ruina reteta, crema putand fi coapta neuniform.
    Iti doresc mult succes cu dieta si desigur sper sa aiba rezultatul pe care ti-l doresti!

  • Andra

    Draga Ceska, iarta-ma pentru intarzierea cu care raspund 🙂
    Bain marie la cuptor inseamna ca am pus tava cu crema de zahar ars intr-o tava mai mare pe fundul careia am pus un prosop de bucatarie si pe care am umplut-o cu apa pana la jumatate.
    Sper ca iti e de folos explicatia, te pup si te mai astept pe la mine! :*

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.